Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FERMIERII ROMÂNI ÎN CRIZĂ

Preţul laptelui este la minimul ultimilor 15 ani – 1,03 lei pe litru – reclamă fermierii sătmăreni

Preţul laptelui este la minimul ultimilor 15 ani – 1,03 lei pe litru – reclamă fermierii sătmăreni
Fermierii cer scăderea prețurilor din magazine
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

De-a lungul anilor, laptele materie primă, mai precis preţul de valorificare a acestui produs primordial în fermele de creştere a vacilor de lapte, a devenit subiect de discuţie între fermieri şi procesatori.

 

 

 

Probabil vă mai reamintiţi situaţia creată în urmă cu aproximativ 15-20 de ani, când fermieri crescători de vaci de lapte din zona de Nord- Vest a României, incluzînd fermieri din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, au încercat să blocheze în Vama Petea, achiziţia de către unităţile de procesare, a laptelui din ţări precum Polonia şi Ungaria. Cu aproximativ un an şi câteva luni în urmă, în judeţul Sălaj, la Surduc, peste 100 de fermieri au protestat împotriva deciziilor unilaterale ale procesatorilor de a rezilia sau de a nu semna noi contracte de furnizare a laptelui, în condiţiile în care preţul laptelului fusese redus la 1,65

 

 

de lei pe litru. La susţinerea protestului fermierilor de la Surduc, s-a alăturat şi Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP, fiind alături de membrii cooperatori. La momentul respectiv, câteva mii de litri de lapte au fost deversaţi într-o fosă septic, drept modalitate de protest faţă de modul în care producătorii sunt trataţi de către procesatori.

 

 

Situaţia livrărilor de lapte către procesatori a rămas incertă şi după acest protest, fiind vorba despre fermieri din Transilvania, inclusiv din judeţele Sălaj şi Satu Mare.

 

 

Procesatorii au redus prețurile încă din februarie

 

 

Se credea că lucrurile vor intra pe făgaşul normal, dar n-a fost să fie. Din luna februarie a acestui an, unii procesatori, inclusiv de la noi din judeţ, au redus iar preţul laptelui materie primă. Reducerei ale preţurilor de preluare a acestui produs au fost făcute şi de către alţi procesatori, dar ceea ce este acum, este strigător la cer. Crescătorii de bovine din rasele de lapte sunt în pragul disperării. Resursele de finanţare a sectorului producţie lapte materie primă, până la vremuri mai bune, s-au epuizat. Rămâne la îndemână varianta de a dirija spre sacrificare animale cu un fond genetic de excepţie, obţinut cu multă muncă şi investiţii.

 

 

Dacă unul dintre reprezentanţii unei forme asociative ne spune că în prezent, după ce în primăvară preţul laptelui materie primă a fost redus de către procesator, se plăteşte la un preţ apropiat de 1,9 lei pe litru, valoare este sub costurile de producţie. Există speranţa ca după 1 august să se renegocieze preţurile ceva mai bune, favorabile fermierilor care sunt acum în pragul disperării. Acest fermier speră ca prin negocierile care vor avea loc în perioada imediat următoare cu procesatorul, să poată asigura un preţ mediu anual de minimum 2,15 lei pe litru.

 

 

Un alt fermier din judeţ spunea că procesatorul care preia laptele materie primă în baza unui contract legal încheiat între părţi, plăteşte laptele la preţul de 1,03 lei litru, cu menţinerea condiţiilor anterioare în ceea ce priveşte procentul de grăsime, număr total de germeni şi de celule somatice.

 

 

Fermierii cer scăderea prețurilor din magazine

 

 

Revoltător este faptul că, în urmă cu aproximativ 15 ani, acelaş procesator prelua laptele la preţul de 1,38 de lei kilogramul.

 

 

Diferenţa dintre preţul actual şi cel din urmă cu 15 ani este uriaşă, în condiţiile în care, cheltuielile au crescut, iar fiecare ban pentru litrul de lapte valorificat contează. Acest fermier ne-a spus că a avut curajul de a-l înfrunta pe procesator, de a-i pune întrebări cu privire la preţul derizoriu actual al laptelui materie primă. Asta în condiţiile în care, după un vârf de producţie în perioada de primăvară, atunci când s-a asigurat masă verde în catităţile necesare, acum când păşunile au început să se usuce, animalele necesită furajate pe păşune.

 

 

Răspunsul reprezentatului procesatorului a fost dezarmant – societatea are pe stoc câteva sute de tone de brânzeturi şi nu- şi poate permite de a susţine producţia pe stoc. Despre eventuale creşteri ale preţurilor de preluare nici că se pune problema cel puţin până în toamnă.

 

 

Nemulţumirea fermierilor este uriaşă. Dacă s-a redus atât de mult preţul de preluare a laptelui, de ce nu se fac noi preţurile pentru produsele de la raft, în sensul reducerii acestora, în speranţa că în acest fel ar creşte rulajul vânzărilor şi ar putea scădea stocurile de produse din depozitele procesatorilor?

 

 

Aşa cum puteţi remarca, cei doi fermieri care şi-au exprimat opiniile sub masca anonimatului, livrează laptele la procesatori diferiţi, motiv pentru care în prezent, diferenţa de preţ este aproape de la simplu la dublu.

 

CITEȘTE ȘIO nouă lovitură pentru crescătorii de vaci: prețul laptelui scade din nou

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 trackback / pingback

  1. Cel mai mic preț din ultimii 15 ani la fermier, în timp ce

Lasă un răspuns