Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preturi mari, vanzari cu taraita: crescatorii de animale stau in targ ore in sir pentru a vinde cativa purcei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6039]

Mult discutata si mediatizata criza economica afecteaza, deopotriva, oameni de afaceri, politicieni, tarani. Acestia din urma sunt atinsi, de multe ori, in singura lor sursa de venit, si anume animalele din batatura. Daca la porci preturile s-au injumatatit, nu acelasi lucru se poate spune despre vanzatorii de vite, care au preturile mai mari, dar, din pacate, vanzari mai slabe.

Drumul din Baia Mare pana la Arinis nu e foarte lung, e vorba de aproximativ o jumatate de ora, cu masina. E vineri, aproape de orele amiezii. Pe o vreme umeda, cerul parca e mai coborat, gata de ploaie, taranii framanta cu picioarele noroiul cautand urmele masinilor ori ale carutelor pentru a-si usura urcusul pe dealul pe care s-au intalnit targarii.

Precupetii care au fost mai norocosi si si-au dat dobitoacele sau au gasit ce au vrut sa cumpere se indreapta deja spre iesire. Pe deal, cei care tin de preturi inca mai stau, mai asteapta clienti< poate poate. Lipsa banilor si conditiile economice nefaste din ultimul an isi fac simtita prezenta si aici.

Vasile Luca are sase purcei intr-o lada, in portbagajul masinii. Sta cu ei de dimineata, dar nu a vandut niciunul. Nu lasa din pret, chiar daca e piperat. “Sase am dat acasa, iar sase am adus in targ, dar n-am vandut nimic pana acum. Oamenii vin, intreaba si se duc”, spune pensionarul din Salsig. Omul cere 300 de lei pe bucata, in timp ce altii dau doi purcei la acelasi pret. “Au opt saptamani si-s rasa foarte buna. Anul trecut am dat si cu 500 de lei”, justifica omul. “Nu-i dau numa’ fie dati. Mai am acasa cinci, din toamna trecuta. Ii tai si ii vand la kilogram, daca nu-i pot vine asa”, gaseste el solutia.

La cativa metri distanta, prin pamantul framantat de copitele animalelor si inmuiat de vremea umeda, un alt barbat incearca sa faca un ban din vanzarea purceilor. Olimpiu Romocea a avut mai mult succes, dar nu se poate lauda cu un profit prea mare.

“Am dat patru purcei, la cate 300 de lei perechea”, spune crescatorul de animale din Benesat. Nu e multumit de profit. “Daca stiam, nici nu mai duceam scroafa la vier. Acuma o sa-i dam cum se vand, ca n-avem ce face”, completeaza el. Omul insa are si alte surse de venit, dupa cum spune el, dar in alte conditii nu ar fi facut nicio afacere. “In viu”, purceii grasi se vand intre 5 si 5,5 lei/kilogram.

Vite mai scumpe, vanzari mai slabe

Tot afectati, dar in alt mod, sunt cei ce se ocupa de vite. Animalele pentru sacrificare au acum pret aproape dublu fata de anii trecuti, insa, din pacate, vanzarile mai mult stau decat “merg”. Dar cei mai mari “daunatori” pentru tarani sunt tuserii, care profita de naivitatea crescatorilor de animale si incearca sa le achizitioneze bovinele pentru sacrificare. Ei ofera intre 1.500 si 1.800 de lei, preturi ce erau valabile in urma cu doi-trei ani, incercand sa-i pacaleasca pe tarani, “ca oferta este foarte buna”. In acest fel, animalele pentru sacrificare nu mai sunt cautate. Si interesul pentru cresterea animalelor de lapte este destul de scazut, dupa bajbaielile guvernantilor in ceea ce priveste subventiile care ba s-au dat pe jumatate, ba nu s-au mai dat deloc. Pentru un vitel de sase saptamani se cer 1.400 de lei, iar o vaca ce da de minim 25 litri de lapte se vinde cu 4.000 de lei.

Caii, “vedetele” targului

Printre animale, cereale, pomi fructiferi, harnasamente pentru cai, unelte pentru agricultura, dar si felurite aparaturi si scule necesare pentru gospodaria omului, toata suflarea din zona Codrului este prezenta vinerea in Arinis, unde chiar daca nu vine cu un anumit scop, gaseste un prilej de discutii si de a deapana amintiri. Totusi, cei mai multi sunt interesati de comertul din targ, unde capul de afis il au animalele. Caii sunt de la distanta “vedetele”. Cei mai scumpi cai valoreaza pana la 4.000 de lei, insa se gasesc si martoage incepand de la 600 de lei.

Vanzari slabe la cereale

In targ, producatori din zona, dar si din judetele limitrofe valorifica cereale la preturi destul de piperate. Astfel, ovazul a ajuns la 1,8 lei kilogramul, porumbul la 1,1 lei kilogramul, iar ghizdeiul la 200 de lei kilogramul (foarte scump). Lucerna si triticalele se vindeau cu 1,5 lei, in schimb trifoiul si iarba cu 1,3 lei/kg, respectiv 10 lei/kg. In timp ce cartofii au ajuns la 2,3 lei kilogramul, faina este si ea la fel de scumpa (2,2-2,3 lei/kg).

Vasile Sandor din Asuaju de Sus spune ca de zeci de ani vine saptamanal la targ, dar este tot mai nemultumit.

“Niciodata nu am vazut mai multa lume ca in aceasta perioada care vine intreaba si pleaca fara a cumpara ceva. Se vede ca traversam o perioada grea, iar puterea de cumparare este din ce in ce mai scazuta. Nu am vandut nimic, insa nu am ce face, pentru ca o viata am trait din agricultura si cresterea animalelor si nu am alta alternativa. Voi reveni la targul de saptamana viitoare, cand sper sa am mai mult noroc”.

V. Gherman, A. Sabau

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns