Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primaria Cicarlau lupta cu morile de vant incercand sa obtina la Ilba cateva obiective din patrimoniul fostului Remin

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autoritatile locale spun ca vor sa le preia in contul unor datorii pe care societatea le are catre administratie

[slideshow id=5860]

Mai multe active ce au apartinut companiei Remin sunt acum in vizorul autoritatilor locale din Cicarlau, care incearca sa le recupereze in contul unor datorii mai vechi pe care societatea le are catre administratie. Este vorba despre retele de alimentare cu apa si energie electrica, patru puturi de apa, statie de epurare, rezervor de alimentare cu apa, care au deservit colonia de mineri din zona.

Obiectivele din patrimoniul fostei companii miniere sunt folosite, in continuare, de catre comunitatea ce a fost odata cu preponderenta miniera. Este vorba de reteaua de apa si energie electrica ce deserveste blocurile ce au apartinut Remin, pompele de apa, puturile etc. In momentul de fata acestea sunt ale fostei companii miniere, dar nu le poate intretine, iar sarcina ii revine primariei, care, insa, legal nu poate aloca fonduri pentru investitii in obiective care nu-i apartin. “Remin a vandut apartamentele din blocurile de la Ilba cetatenilor, insa celelalte active au ramas ale lor. Noi acum platim din banii publici chirie pentru pompe, pentru ca societatea, fiind in insolventa, nici nu le poate vinde, nici nu le poate moderniza”, explica primarul Vasile Zete. Nemultumirea lui este cu atat mai mare cu cat, spune el, pana nu  intra in posesia acestor active, orice investitaie este blocata. Mai mult, insa, il nemultumeste prelungirea nejustificata a procedurii de lichidare a societatii. “Situatia acolo a devenit caz social. Societatea nu le poate vinde, iar noi nu putem interveni pana nu le cumparam, insa acele active se defecteaza si trebuie reparate”, a spus primarul. El a aratat ca a cearut ajutor chiar institutiei prezidentiale. “Am apelat chiar la presedintie si am cerut sprijin pentru a rezolva situatia in tot centrul acela civic, insa raspunsul deocamdata nu a venit. Am fost instiintati ca ne-au luat in evidenta si ca dosarul nostru a fost dat spre solutionare guvernului”, a mai spus el.

Bani publici pentru chiria pompelor

Primaria a alocat din fondurile proprii pentru o alee de acces la blocurile din centrul Ilbei, insa, potrivit primarului, aceasta situatie se poate intoarce impotriva lor. El  a mai aratat ca in prezent, activele fostei companii miniere poate fi considerata chiar un pericol pentru cetateni. “In decantor poate oricine sa cada, acela este descoperit. Fosta centrala termica este plina de gunoaie, oamenii isi arunca acolo resturile menajere. Noi transportam de acolo din 3 in 3 luni, cate un container de gunoi. In plus, turnul de la centrala termica se poate prabusi oricand”, a mai spus primarul Vasile Zete. El a mai adaugat ca fostul depozit de carbune ar putea fi acoperit si transformat in parcare, iar fosta centrala termica ar putea fi tranformata in magazie de lemne.

Ovidiu Galca, directorul companiei Remin, spune ca e o chestiune doar de timp, pana cand situatia se va rezolva. “Partea de pompe e inchiriata, insa noi suntem in insolventa si nu putem vinde nimic. Suntem in discutii si cu alte primarii care sunt in aceeasi situatie, insa credem ca pana in luna mai, situatia se va rezolva. Activele vor fi vandute, conform legii, pentru ca nici noua nu ne e usor sa mai avem grija de patrimoniu cand mai avem atat de putini oameni”, a explicat el.

Hotii de fier vechi, o problema constanta

Primaria Cicarlau mai are o problema legata de fosta companie miniera. Este vorba despre furturile din mine, despre care primarul spune ca nu au fost bine executate lucrarile de inchidere, facand referire la un grup de hoti ce a fost prins recent la galeriile de la Cicarlau. “Din pacate, noi nu putem sa le asiguram paza, asta ar trebui sa faca Conversminul. Ei ar trebui sa sa verifice cum s-au facut inchiderile”, a spus Zete. Acesta a mai adaugat ca cei care se duc in galerii dupa fier vechi se expun unor riscuri foarte mari, putand cauza situatii foarte grave. “Eu inteleg ca se duc de nevoie, dar riscurile sunt extrem de mari. Daca ating ceva la structura de rezistenta ar putea declansa chiar o catastrofa”, a mai spus el. De altfel, in urma cu aproximativ trei ani la mina Handalul Ilbei s-a inregistrat un grav accident, in urma caruia un barbat si-a pierdut viata, dupa ce a fost prins sub daramaturi in galerie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns