Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primăria Satu Mare a identificat terenul pe care îl vor cultiva tinerii străzii în cadrul unui proiect

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul “Start pentru incluziune socială prin muncă” e implementat de Asociaţia Stea

Zilele trecute, în cadrul Proiectului “Start pentru incluziune socială prin muncă”, proiect implementat de Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a fost identificată suprafaţa de teren pe care tinerii străzii vor cultiva legume, plante aromatice şi flori. 

Terapia prin horticultură îi va ajuta pe beneficiari să treacă printr-o experienţă similară muncii în condiţii protejate pentru a-şi dezvolta abilităţi necesare pentru o bună integrare viitoare pe piaţa muncii.

Tinerii străzii vor învăţa să cultive legume, flori şi plante aromatice

În cadrul acestui proiect care se derulează p]nă în 2016, tinerii străzii vor învăţa să cultive legume, flori şi plante aromatice respect]nd principiile agroecologiei. Ei vor beneficia de programe de dezvoltare a abilităţilor de viaţă, de consiliere, instruire şi formare profesională. După cum aflăm de la directoarea Asociaţiei Stea, Cristina Bala, principalul scop al proiectului este facilitarea integrării socio-profesionale a tinerilor fără adăpost prin creşterea adaptabilităţii lor pe piaţa muncii. “Am ajuns în momentul de faţă la etapa în care terenul pe care tinerii îl vor cultiva a fost identificat. Pus la dispoziţie de Primăria municipiului Satu Mare, terenul în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi situat în zona Curtuiuş urmează să fie clar delimitat. Apoi, cu sprijinul Direcţiei Agricole şi al altor specialişti se va stabili calitatea lui şi ce lucrări sunt necesare pentru a-l putea cultiva. În funcţie de ce ne spun specialiştii trecem la amenajarea lui”, ne informează Cristina Bala.

Îmbunătăţirea aportului de nutrienţi în alimentaţia zilnică

Practic, ceea ce se va cultiva pe această suprafaţă va aduce beneficii nu doar tinerilor ce lucrează, ci şi familiei lor, copiilor ce frecventează centrul de zi al Asociaţiei Stea. Legumele şi fructele produse vor contribui la îmbunătăţirea aportului de nutrienţi în alimentaţia zilnică prin consumul legumelor produse în cadrul proiectului.

Terenul a fost concesionat pe cinci ani. Pe el se amenajează o grădină şi un solar profesionist ce să poată funcţiona pe tot parcursul anului. Se implementează un program de terapie prin horticultură, de dezvoltare a abilităţilor de viaţă. Beneficiarii vor fi instruiţi cu privire la cultivarea legumelor în regim ecologic, vor beneficia de un curs de formare profesională în domeniul culturii plantelor şi al agriculturii.

Beneficiarii proiectului sunt 42 de tineri ai străzii cu v]rsta cuprinsă între 16 şi 5 de ani, iar unul dintre obiective este creşterea capacităţii Asociaţiei Stea de a spriji incluziunea socio-profesională a tinerilor fără adăpost prin pregătirea înfiinţării unei afaceri de economie socială p]nă în 2016, la final de proiect.

Un studiu realizat anul trecut de Asociaţia Stea pe un grup format din 124 de beneficiari ai asociţiei au scos în evidenţă următoarele date statistice< doar 8% erau angajaţi, iar pentru majoritatea, adică 32%, principala sursă de venit era valorificarea diverselor materiale reciclabile. “Este extrem de dificil de luptat împotriva efectelor negative ale lipsei de educaţie şi a obişnuinţei cu viaţa în condiţii de stradă. Experienţa Asociaţiei Stea arată că este necesară parcurgerea unor stadii intermediare astfel încât aceşti tineri să poată trece prin experienţe de muncă în condiţii protejate pentru a-şi dezvolta abilităţi şi mecanisme de adaptare necesare pentru o bună integrare viitoare pe piaţa muncii”, ne relatează Cristina Bala.

Rezultate aşteptate

Printre rezultatele aşteptate de către specialişti se numără< o grădină amenajată şi un solar performant, 42 de persoane fără adăpost cu abilităţi de viaţă, de muncă şi de integrare socio-profesională dezvoltate, 20 persoane fără adăpost cu certificate de calificare profesională în domeniul culturii plantelor / agriculturii obţinute, 14 angajaţi şi voluntari formaţi în domeniul antreprenoriatului social, 120 de elevi beneficiari direcţi ale acţiunilor proiectului, 150 de persoane conştientizate cu privire la beneficiile voluntariatului şi trei parteneriate noi stabilite în vederea susţinerii înfiinţării de către Asociaţia Stea a unei afaceri de economie socială având ca domeniu de activitate cultivarea plantelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns