Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primăria Satu Mare se va bate până în pânzele albe pentru recuperarea Filarmonicii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Emisiune cu primarul Coica la ITV
Emisiune cu primarul Coica la ITV

Primarul Dorel Coica vrea să aducă orchestra Filarmonicii şi trupa Teatrului în mijlocul sătmărenilor

Marţi, 29 ianuarie, de la ora 20, Informaţia TV (ITV) a transmis o interesantă dezbatere pe tema Filarmonicii “Dinu Lipatti” intitulată “Priorităţile primarului Coica”.

În prima parte a emisiunii, invitaţii au răspuns la mai multe întrebări privind posibilitatea pierderii de către Primăria Satu Mare a filarmonicii şi referitoare la posibilităţile de salvare a acestei importante instituţii culturale.

În a doua parte, cei trei invitaţi au făcut precizări privind majorarea impozitelor locale pe clădiri, a cuantumului amenzilor şi a altor taxe şi impozite.

În fine, primarul Coica a prezentat în finalul emisiunii proiectele prioritare pe care le abordează în prima parte a acestui an, dar şi câteva din proiectele mai mari, ce se vor derula pe o perioadă mai îndelungată.

Invitaţii emisiunii “Agenda publică” au fost primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, şefa Serviciului Juridic şi de Contencios a primăriei, Mihaela Racolţa şi şeful de serviciu din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe locale (DITL), Mirel Dan.

 

Nici acţionarii Dacia SA nici actualul proprietar nu pot dovedi cu acte că deţin filarmonica

 

Discuţiile despre posibilitatea pierderii Filarmonicii sătmărene de către primărie au fost dense şi la obiect, după principiul “actele vorbesc”. :efa Serviciului juridic a prezentat înscrisurile şi datele în baza cărora s-a privatizat Complexul Dacia. În niciunul dintre ele, nu apare numele filarmonicii şi nici specificaţia cum că această parte de clădire ar fi parte integrantă a clădirii complexului.

Atât primarul Coica în mai multe intervenţii, cât şi Mihaela Racolţa, au spus răspicat că, până când actualul proprietar nu va prezenta un act în baza căruia partea de clădire în care funcţionează filarmonica îi aparţine, Primăria Satu Mare nu recunoaşte dreptul acestuia de a o deţine.

La finalul acestei părţi a emisiunii, invitaţii au tras două concluzii importante. Prima este aceea că primăria se va bate până în pânzele albe pentru recuperarea clădirii filarmonicii şi pentru întabularea acesteia pe numele Consiliului local Satu Mare. A doua concluzie a fost aceea că erorile comise în ce priveşte întabularea complexului Dacia, dar şi la vânzarea acţiunilor societăţii către |ânţaş, nu au fost comise cu contribuţia sau cu acordul angajaţilor primăriei. Atât primarul cât şi jurista instituţiei, şi-au exprimat convingerea că vor putea recupera filarmonica.

 

La momentul afirmaţiei că nu se vor majora taxele şi impozitele, legislaţia permitea acest lucru

 

În ce priveşte acuzaţia unor sătmăreni cum că primarul Coica şi USL au promis în decembrie că nu vor indexa sau majora taxele şi impozitele locale şi iată că totuşi o fac, ordonanţa guvernului din acel moment lăsa la latitudinea consiliilor locale aceste măsuri.

La presiunea creditorilor externi probabil, guvernul a emis o nouă ordonanţă în care preciza faptul că primăriile care au datorii la bugetul consolidat sunt obligate să indexeze taxele şi impozitele locale pe clădiri şi terenuri cu 16%.

“Condiţiile legale din momentul în care am promis sătmărenilor că nu vom majora taxele şi impozitele erau altele decât cele apărute în ultimele zile. Practic, guvernul a obligat toate primăriile care au datorii mai vechi de 90 de zile (creanţe) să indexeze impozitele şi taxele locale.

În Satu Mare se indexează cu 16% impozitul pe clădiri şi terenuri pentru persoanele fizice şi cele numai pe terenuri pentru persoanele juridice, precum şi cuantumul amenzilor aplicate de departamentele primăriei. Nu se indexează impozitele pe maşini şi nici alte taxe.

Persoanele fizice care au achitat deja sau achită până în 31 ianuarie impozitul pe clădiri şi terenuri şi cele juridice pe terenuri, vor fi înştiinţate în scris de către Finanţele locale asupra diferenţei pe care o pot plăti, beneficiind de bonificaţia de 10% persoane fizice şi 5% persoane juridice, până la finele lunii septembrie. Cei ce le vor plăti după 1 februarie, beneficiază până în 31 martie, dacă le achită integral, de bonificaţiile de 10% respectiv 5%.

 

Cinema Popular, drumul spre Sătmărel şi izolarea blocurilor, priorităţile primarului

 

În ultima parte a emisiunii, primarul Coica a prezentat numai câteva dintre obiectivele prioritare pentru municipiul pe care îl administrează. Dânsul a citit şi numele străzilor – în principal a celor de pământ – ce vor fi reabilitate, dar a vorbit şi despre câteva proiecte mai mari cum sunt Zona Metropolitană.

Am mai reţinut din lunga listă a proiectelor reabilitarea străzilor de pământ, a drumului către Sătmărel, a bulevardului Cloşca, a fostului Cinema Popular şi a Teatrului de Nord, amenajarea unui Centru de zi pentru vârstnici într-o centrală termică dezafectată şi altele. Demersurile birocratice ale acestor proiecte sunt deja demarate, unele fiind în faza de licitaţie şi apoi începere a lucrărilor.

Primarul şi-a încheiat ultima intervenţie cu o idee care vine să întărească faptul că se interesează de cele două instituţii de cultură “bijuterii ale Sătmarului” şi anume filarmonica şi teatrul.

“Vreau ca din primăvară, orchestra filarmonicii şi trupa de teatru să susţină spectacole în aer liber. Sper ca astfel să atragem sătmărenii de toate vârstele către cele două instituţii de cultură, către actul de cultură”, a încheiat dr. Dorel Coica.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Vremea rămâne caniculară

Asculta acest articol Vremea va continua să fie caniculară în sudul şi vestul ţării şi pe arii restrânse în restul