Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii din Maramures nu isi doresc sa preia unitatile spitalicesti

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestia sustin ca nu au bani pentru intretinerea lor

[slideshow id=3744]

Descentralizarea spitalelor nu a facut altceva decat sa deruteze reprezentantii primariilor din Maramures care urmeaza sa preia unitatile saniatre. Invitati, miercuri, la Prefectura, acestia s-au plans ca nu au cum sa aloce bani catre spitale atata timp cat in acestea ajung bolnavi nu numai din localitatea lor, ci si din cele limitrofe si chiar din alte judete. ~n loc sa descalceasca itele, cei abilitati le-au incalcit si mai tare.

In ciuda faptului ca inainte cu o zi de aceasta intalnire a avut loc o videoconferinta a ministrului Sanatatii cu prefectii si presedintii de Consilii Judetene, in care s-a specificat clar ca procesul de predare si preluare trebuie efectuat in baza unui protocol, urmare a unei hotarari de Consiliu Judetean sau Consiliul Local. Unde nu se reuseste acest lucru care trebuie facut pana la 1 iulie, semnarea acestor protocoale se va face dupa aceasta data. La aceasta intalnire au fost prezenti prefectul Sandu Pocol presedintele CJ, Mircea Man, subprefectul Gyongyike Bondi, dr. Vasile Bodnar, director al Directiei de Sanatate Publica Maramures, dr. Rares Pop, director medical al DSP Maramures, dr. Alexandru Deac, presedinte director al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.

Autoritatile locale au avut liber la exprimare

Fiecare primar a avut posibilitatea sa isi exprime punctul de vedere. Insa acestia au tinut-o una si buna. Dupa parerea lor, in cel mult o luna se vor vedea nevoiti sa puna lacatul pe usile spitalelor, avand in vedere incapacitatea de a le sustine din punct de vedere financiar. “Spuneti-ne unde ati gresit pentru a putea noi sa indreptam situatia si a avea un management eficient. Asa preluam spitalele in ciuda faptului ca bugetul a fost votat pentru acest an si stim cu totii ca nu ne ajung banii nici pentru cheltuielile pe care le avem in prezent. Am inteles ca se vor plati toate datoriile pe care le au spitalele pana la 31 martie 2010. Dar ce acumuleaza dupa aceasta data, cine le va plati?”, a intrebat Dorin Pasca, primarul orasului Baia Sprie. Primarul din Viseu, Vasile Ciolpan, sustine ca numai cheltuielile materiale ale spitalului se ridica la 12 miliarde lei vechi, anual, la acestea adaugandu-se si cele de intretinere. “In cel mult doua saptamani punem lacatul pe spital. Nu ne permitem sa suportam aceste cheltuieli, cu atat mai mult cu cat 60% dintre pacienti sunt din localitatile limitrofe. Consiliul Local va fi de acord sa acopere cheltuielile cu pacientii din Ruscova sau Repedea? Nu vom avea cu ce sa platim curentul luna viitoare”. Doar Istvan Ludescher, primarul interimar al municipiului Baia Mare, este increzator si cu putina consiliere va reusi sa treaca cu bine si peste acest pas. “Noi nu am fost intrebati pana acum daca ne dorim sa preluam aceste spitale. Trebuie sa preluam Spitalul de Pneumoftiziologie si de doua saptamani ducem discutii pe acest subiect cu managerul spitalului, Sorina Pintea, si dr. Alexandru Ilies, din cadrul Primariei Baia Mare. ~n cele 30 de zile, cu siguranta vom reusi cu ajutor sa interpretam corect prevederile legale pentru ca pacientii sa nu simta acest proces de descentralizare”.

Managerii si primarii au profitat de ocazie pentru a-si face reprosuri

Lucrurile au inceput insa sa se precipite in momentul in care au luat cuvantul Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Marmatiei si dr. Gheorghe :tef, managerul spitalului din localitatea amintita, care au transformat la un moment dat s. “Pe jumatate dintre paturile Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei se interneaza pacienti din tot judetul, cladirea in care se comaseaza 6 sectii este a Consiliului Judetean iar Consiliul Local nu ne-a demonstrat pana in prezent ca poate aloca o suma prin care noi sa creem conditii decente pentru pacienti”, spune dr. Ghoerghe Stef. In replica, primarul Eugenia Godja a spus ca este nemultumita de managementul unitatii spitalicesti. Ne intrebam daca a fost sau nu o “amenintare” la adresa dr. Stef, avand in vedere faptul ca primarii si consilierii locali vor putea, dupa preluarea spitalelor, sa numeasca managerii acestora.

Cel care a mai pus spirt pe rana a fost sindicalistul Mircea Ciocan, presedinte sindicatului Sanitas. “Si pana in prezent era de datoria consiliilor locale si judetene sa aloce bani pentru intretinerea spitalelor. Sa vedem cate au facut acest lucru. Poate nu au avut bani sau au existat inadvertente in ce priveste corelarea managerilor. Acum puteti schimba managerii dar sa vedem daca vor da si bani. Va fi un punct castigat pentru comunitate. Pentru ca trebuie imbunatatite conditiile pentru pacienti. Desfiintarea spitalelor, reducerea numarului de paturi sau restructurarile de personal nu se vor putea face decat cu acordul Ministerului Sanatatii”.

*****

Avand in vedere aceste aspecte, presedintele Mircea Man a propus Ministerului Sanatatii transferul catre Consiliul Judetean nu numai a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare si a Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, cum era propunerea initiala, ci si cele din Cavnic, Viseu de Sus si Sighetu Marmatiei, celelalte unitati urmand a fi preluate de catre consiliile locale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns