Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primăriile duc lipsă de asistenţi sociali cu studii superioare

Mihaela Motoc - reprezentanta Structurii Teritoriale Satu Mare a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mihaela Motoc - reprezentanta Structurii Teritoriale Satu Mare a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania
Mihaela Motoc – reprezentanta Structurii Teritoriale Satu Mare a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania

1 din 5 angajatori recrutează persoane fără licenţă pentru ocuparea posturilor vacante

Recent, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România a lansat cercetarea “Renaşterea unei profesii sau despre cum este să fii asistent social în România”. Datele arată astfel: unul din cinci angajatori recrutează persoane care nu au licenţă în asistenţă socială pentru ocuparea posturilor vacante din acest domeniu.

Este prima cercetare reprezentativă la nivel naţional în rândul asistenţilor sociali din ţara noastră, un prim raport semnat de asistenţii sociali principali Florin Lazăr, Csaba Laszlo Degi şi Mihai Bogdan Iovu.

Salariile mici i-au făcut pe 8 din 10 asistenţi sociali să recurgă la împrumuturi

Acest raport a scos în evidenţă pe lângă informaţiile cu privire la angajamentul sau punctele forte ale profesioniştilor din domeniu şi dificultăţile care există în această profesie. Potrivit comunicatului Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, “serviciile sociale se află într-un moment de cumpănă în România”. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva din cele mai importante concluzii ale studiului realizat la nivel naţional< în ţara noastră, unul din cinci angajatori recrutează pentru ocuparea posturilor din asistenţă socială persoane care nu au licenţă în acest domeniu, adică nu au pregătire universitară necesară ocupării locului de muncă.

Doar jumătate din primării au asistent social cu studii superioare

Potrivit reprezentantei Structurii Teritoriale Satu Mare a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali – Mihaela Motoc, “din păcate e o realitate a societăţii de azi această cifră. Fiecare primărie, fiecare serviciu social şi organizaţie nonguvernamentală ar trebui să aibă angajat asistent social cu studii superioare şi aviz de exercitare a profesiei. În judeţul Satu Mare, doar jumătate din primării îndeplinesc această condiţie, fapt pentru care nu se pot acredita ca furnizori de servicii sociale şi nu pot dezvolta în comunitate proiecte care să răspundă nevoilor comunităţii. Nu au această acreditare, nu au asistent social. Este o condiţie primordială pentru acreditare”, ne spune interlocutoarea. Cei care au urmat cursurile unei universităţi şi lucrează în acest domeniu consideră în marea majoritate, adică 8 din 10 persoane, că salariul câştigat în domeniu este redus şi chiar foarte redus. Majoritatea asistenţilor sociali au raportat un venit net lunar sub 1.500 de lei, iar doi din zece asistenţi sociali spun că venitul lor lunar este sub 1.000 de lei. Salariile mici i-au făcut pe 8 din 10 asistenţi sociali să recurgă la împrumuturi pentru acoperirea nevoilor personale. Mulţi asistenţi sociali au ales să continue investiţia în educaţia lor, 48,2% dintre asistenţii sociali şi-au continuat studiile de licenţă cu un master în domeniu, iar 5% au şi doctorat. 83,6% au participat la programe de formare continuă în ultimii doi ani, mai reiese din cercetare.

În ultimii doi ani, în România nu doar că a crescut numărul de cazuri sociale, ci a crescut şi severitatea lor

O altă concluzie a cercetării este aceea că în ultimii doi ani în România nu doar că a crescut numărul de cazuri, ci a crescut şi severitatea lor. Doi din trei asistenţi sociali cred că în ultimii doi ani numărul de cazuri a crescut, în vreme ce 4 din 10 susţin că finanţările au scăzut. Cercetarea face parte dintr-o strategie a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România pentru a cunoaşte mai bine nevoile asistenţilor sociali, provocările şi problemele cu care aceştia se confruntă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

10 comentarii

  1. Sunt asistent social in Irlanda cu studii superioare in Irlanda si ma gandeam sa revin in Romania. Citind despre aceasta meserie in Romania ma apuca groaza… nu prea inteleg resposabilitatile unui asistent social in Romania pt ca pare a fi un amestec de Social care worker cu social worker si outreach worker din Irlanda. Vad doua mari probleme in Romania: 1-asistentii sociali au o gramada de diferite responsabilitati care ar trebui sa fie de competenta altor categorii de angajati. 2-sunt foarte prost platiti!!! In irlanda suntem platiti cam cat doctorii care sunt foarte bine platiti. E descurajant din pacate, poate dc aveti cateva link,uri despre spujbe in asistenta sociala care m,ar putea ajuta sa imi schimb parerea si sa revin in Romania sa profesez, as aprecia.

  2. ATENTIE(((( DUC LIPSA DE ASISTENTI SOCIALLI CA NU LISE DA LOCUINTE DE SERVICIUL, SAU NOI CA ASISTENTI SOCIALI SOCIALI TREBUIE SA PLATEASCA CHIRIE + CHELTUIELILE DIN SALARIUL SIA SA PROASTA PLATITA ASISTENTA SOCIALA, NU NE AJUNG SALARILE CA ASISTENTI SOCIALI DEPUDANTI IN AS.

  3. da, este corect sa fii licentiat in asistenta sociala pentru a exercita profesia. ati avut destul timp sa va completati studiile. nu e legal sa profesezi fara studii superioare de specialitate. nu exista scuze sau circumstante atenuante. practica trebuie sa se bazeze pe teorie. v-ati lasa pe mina unui medic sau avocat sau arhitect fara studii????

  4. Degeaba ai studii de asistenta sociala, licenta, master daca nu ai pile nu te angajeaza nimeni ! Iti spun besini, “conditii de eligibilitate” rectific in care sa ai vechime minim 1,2,3,4,5 ani in domeniu, la Cluj spre exemplu un post public nu am vazut fara aceasta conditie-vechimea, sa te angajeze si nu se ia in considerare voluntariatul, iar la Satu Mare mai nou un criteriu (de data asta vb de Ong-privat) este acela de cunoastere a limbii maghiare, mda in Romania !…pe un salar mai mic decat a unui vanzator la marii retailari ai Romaniei….in plus, am vazut in functii de conducere asistenti facuti la apelul bocancului, adica au terminat la fara frecventa, acestia habar’n’au ce este aceasta profesie, dar lucreza bine mersi pe salarii bune, decat aceste aspete mai bine un lucrator social care a terminat o facultate de drept, ca macar in studentia sa a avut parte de niste cunostiinte de drept, prestatii, ce tin de domeniul social.

  5. dar e corect ca o asociatie profesionala ,asa cum este Colegiul Asistentilor Sociali sa hotarascaca ca un om care are postliceala de doi ani de as. social +facultate de psihologie + postuniversitara de as. sociala + 16 ani vechime ca si as. social nu poate fi considerat as. social doar pentru ca nu are Facultatea de specialitate?! e corect sa anuleze experienta si expertiza unui om doar pentru asta ?! cum spunea cineva mai devreme: poate da lectii unora care au aceasta faimoasa Facultate!

  6. Sa faci asistență socială cu nimic, în anul 1997, nu erau fonduri pentru asistență socială si lucram voluntar 13 ani, colaborând cu 5 ONG-uri în paralel, fara sa fiu plătită, asa faceam pentru a ajuta pe cei saraci.Asa se face, nu ca acum , sunt ONG-URI multe și unele plătesc pe cei care lucreaza cu ele. Am acreditare pe Compartimentul de Asistență Socială , lucrat de mine, obținând acrediatre din 2006 , reacreditare din 3 in 3 ani, si acum am definitiva. Ce vreti sa spuneti, ca acum nu mai sunt asistent social si ca trebuie sa fiu avizata la Consiliul National? Sunt în pragul pensiei, dar mai am 4 ani de lucru, am ajuns sa vad cum sunt eliminați asistentii sociali care au vechime ? Toți asistentii sociali de la comune , care au vechime, au muncit pe rupte, s-au descurcat cum au putut.Asa ca trebuie sa va ganditi si la cei ccare aveau studii sup. dar nu in AS. SOC. Menționez ca asistentii sociali sa faca si ei DREPTUL, ca tare ii mai ajuta la aplicarea legilor!

  7. Bună ziua,
    Doresc să menționez privind studiile asistentului social. Eu lucrez ca asistent social de 20 ani, eram absolventă de studii superioare dar de Drept, am finlizat masterat in asistenta sociala, și vreți sa spuneți că nu am nimic cu realitatea? Imi pare rău, dar din păcate, dau lecții de asistență socială la mulți asistenți sociali mai noi de 10 ani care au Facultate de AS.SOC.mulți dintre ei nu știu cu ce se mănănca această profesie nobilă!Sunt mulți colegi pe care îi cunosc și dau lecții celor din DGASPC . ASISTENȚA SOCIALĂ NU SE ÎNVAȚĂ CU TEORIA , CI CU PRACTICA.

Lasă un răspuns