Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primul fond mutual din România ar putea fi înfiinţat până la 30 iunie 2013

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul fond mutual din România ar putea fi înfiinţat până la finele lunii iunie 2013, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul întâlnirii avute cu producători şi procesatorii de pe piaţa laptelui, conform financiarul.ro.

“Sper ca până la data de 30 iunie vom avea înfiinţat în România primul fond mutual, astfel încât, pe de o parte, să putem responsabiliza fermierii, iar pe de altă parte, să putem compensa eventualele pierderi. Fondurile mutuale se constituie ca şi contribuţia fermierului, contribuţia statului membru, respectiv România prin bugetul Ministerului Agriculturii şi contribuţia Uniunii Europene. În momentul în care sunt pierderi sau avem un fenomen de secetă şi acestea nu sunt acoperite de societăţile de asigurări intervin fondurile mutuale şi îi despăgubesc pe toţi acei agenţi economici care au suferit aceste pierderi. Este un lucru pe care UE îl sprijină puternic. De fiecare dată când există pierderi, la un euro contribuţie, UE vine cu 65 de cenţi sprijin pe aceste zone”, a precizat Constantin.

 

Şeful MADR a subliniat că exista o legislaţie europeană în acest sens pe care România trebuie să o transpună prin modificarea regulamentului 1234/2012 care întăreşte puterea de negociere a producătorului din România.

 

“Este un proiect de lege în curs de avizare. Deja, de câteva luni de zile, am promis accelerarea acestui proces astfel încât puterea de apărare a producătorilor în raport cu procesatorii să fie mai mare”, a menţionat şeful MADR.

 

Constantin le-a cerut atât producătorilor cât şi procesatorilor sprijinul de a participa mai des la procesul de consultare publică, deoarece anul 2013, “este un an extrem de important pentru ceea ce va urma în domeniul agriculturii în perioada 2014 -2020″.

 

“Trebuie să ieşim cu un nou program de dezvoltare rurală, unde un accent important se va pune pe sectorul laptelui pentru că din 2015 se vor scoate cotele de lapte. Anul viitor, în PNDR vom avea un subprogram special adresat sectorului de lapte şi acesta era un obiectiv al MADR înainte de apariţie crizei laptelui pentru că ştim că din 2015 cotele de lapte vor fi eliminate. Poziţia Consiliului UE a fost formulată în acest sens şi nu mai există posibilitatea de a prelungi cotele de lapte. Acest lucru înseamnă o competiţie foarte mare pe care o vor avea producătorii români în concurenţă cu producătorii străini, care au costuri ceva mai mici şi vor veni cu preţuri mai mici la lapte. Trebuie să ne pregătim până în 2015 prin programe speciale pentru această competiţie şi de aceea vom aloca sume importante pentru sector”, a adăugat ministrul Agriculturii.

 

Discuţiile de miercuri cu fermierii şi procesatorii au vizat şi dezvoltarea fermelor familiale, astfel încât acestea să producă eficient pentru piaţă.

 

“Am discutat şi despre fermele familiale pe care încercăm să le promovăm din fonduri europene încă din 2013 şi să dăm posibilitatea celor care au un număr redus de animale să-şi mai cumpere alte animale, să-şi construiască grajduri cu instalaţii de muls şi tancuri de răcit şi să fie competitivi, să producă pentru piaţă în mod eficient”, a arătat şeful MADR.

 

Constantin a subliniat că nu vor exista excese din partea procesatorilor în urma crizei laptelui cu aflatoxină, acestea continuând să cumpere materia primă de la producători.

 

“Toţi producătorii care au avut contracte cu procesatorii nu au înregistrat pierderi, iar procesatorii au afirmat că nu vor exista excese din partea lor şi că vor continua să cumpere lapte de la producători. Preocuparea noastră este de relansare a consumului, iar în ultimul timp au crescut vânzările pentru că şi consumatorii au înţeles că produsele sunt mai sigure”, a mai menţionat ministrul Agriculturii.

 

Daniel Constantin s-a întâlnit miercuri cu procesatorii şi producătorii de lapte, subiectele analizate vizând pierderile suferite de producători în urma crizei laptelui cu aflatoxină, dar şi identificarea de soluţii pentru perioada imediat următoare.

 

La eveniment au participat reprezentanţii Asociaţiei Patronale Română din Industria Laptelui (APRIL), ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Asociaţiei Holstein RO, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească Tip Simmental şi cei ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns