Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DURERE ȘI LACRIMI

Principii medievale într-un stat constituţional

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În toiul războiului preelectoral desfăşurat la această oră, Corneliu Vadim Tudor şi-a lansat candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Partidele parlamentare, susţinătoare ale candidatului lor Klaus Johannis, nu şi-au modificat atitudinea. Azi după-amiază acestea s-au întâlnit pentru a clarifica detaliile confruntărilor viitoare, pentru a-şi face public sprijinul acordat în continuare lui Klaus Johannis. Grupările s-au înţeles asupra unui plan comun de acţiune în Parlament şi asupra unui mesaj coerent în disputa lor cu Traian Băsescu. Scopul lor, aşadar, este de a merge până în pânzele albe în susţinerea candidaturii primarului din Sibiu.
Este în afara oricărei îndoieli că nu vor abandona, programul lor de acţiune are în substrat, de fapt, lupta cu candidatul Traian Băsescu. Vom vedea în continuare ce şanse au, pentru că de cealaltă parte, în plină confruntare cu ei, este un om politic de o rară abilitate. Desigur, suntem înclinaţi să credem că acel ce câştigă această controversă va câştiga şi alegerile prezidenţiale. De asemenea, este vizibil faptul că se configurează mai clar aspecte importante ale turului doi al acestor alegeri. Dacă se va continua lupta într-un al doilea scrutin şi Traian Băsescu va lupta la baionetă cu unul dintre cei doi, Mircea Geoană sau Crin Antonescu, grupările lor politice, PSD şi PNL, vor încheia o puternică alianţă împotriva actualului preşedinte.
Dincolo, în tabăra prezidenţială, premierul desemnat îşi continuă munca, cu hărnicie, ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla în jurul său. Ne-a comunicat că a schiţat sau chiar a elaborat planul de guvernare, gândindu-se că acesta – aşa cum este corect – trebuie să fie valabil pentru patru ani. Are chiar şi o listă de miniştri, de rezervă, dacă partidele care urmează de azi să intre cu el în negocieri refuză colaborarea. După cum stau lucrurile la acest început de săptămână, e greu de crezut  că partidele din opoziţie vor pactiza cu Lucian Croitoru. Vom afla în cursul zilei de mâine că niciunul dintre ele – şi probabil la fel şi UDMR poimâine – nu îi recunoaște lui Lucian Croitoru calitatea de premier desemnat şi, de asemenea, că nu vor să pună umărul la constituirea unui guvern sub conducerea acestuia.
În circumstanţele unei lupte de mari proporţii, care captează atenţia tuturor analiştilor şi observatorilor, lansarea candidaturii lui Corneliu Vadim Tudor trece neobservată. Ca organizare a fost o improvizaţie, pe o vreme tristă, ploioasă, pe treptele unui teatru bucureştean, cu o staţie de amplificare înjghebată cu ajutorul unui taximetrist, cu un discurs citit în cele din urmă printr-o portavoce marinărească. Noul candidat la preşedinţie nu are încă un program, dar are câteva principii pe care le-a recitat ameninţător şi care, din nefericire pentru el, seamănă cu cele enunţate şi aplicate cândva de Inchiziţie.  “Arestarea a circa 1.000 de mafioţi, se ştiu ei care”, acesta fiind punctul 3 enunţat de CV Tudor, are darul de a strecura fiori reci de-alungul spatelui. Ne putem deja imagina celulele penitenciarelor ticsite şi pe stadioane arzând în vâlvătăi, pe ruguri aprinse, mafioţii care se vor zvârcoli în chinuri. Principii medievale, am zice noi. Cel puţin celălalt război – al opoziţiei cu puterea – se încadrează în limitele constituţionale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns