Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Problema gărzilor din spitale pune pe jar sistemul sanitar

Sigla Informatia Zilei
La Spitalul Judeţean Satu Mare, un medic ajunge să facă 6-7 gărzi pe lună
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma întâlnirii cu reprezentanţii celor 41 de judeţe, Colegiul Medicilor din România  a analizat în detaliu situaţia privind asigurarea gărzilor la nivelul spitalelor. In opinia CMR, problema este departe de a fi rezolvată.

Un prim aspect semnalat este acela că multe dintre spitale nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parţial cu proprii angajaţi pentru a asigura în mod legal desfăşurarea serviciului de gardă.

O a doua deficienţă sesizată de CMR vizează existenţa a două contracte de muncă cu acelaşi angajator, respectiv unul cu durată normală de activitate iar al doilea cu durată parţială, fiind o situaţie absolut inedită nemaiîntâlnită în nici un alt sector de activitate.

“Ca urmare a faptului că OUG 20/2016 este imprecis redactată s-a ajuns la situaţia inacceptabilă ca la nivel naţional să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă. Dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel naţional gărzile sunt retribuite diferit în funcţie de cum s-a interpetat legea cât şi din faptul că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor din OUG 20/2016”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

În acelaşi document este menţionat faptul că intepretarea Ministerului Sănătăţii este nelegală cel puţin pentru motivul că, pentru acelaşi angajat se stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să foloseească un salariu de bază mai mic, nu cel real.

Datorită acestor reglementări şi dispoziţii confuze şi contradictorii medicii se simt, pe de o parte, înşelaţi în promisiunile făcute de autorităţi iar, pe de altă parte, consideră, în mod justificat, ca fiind nedrept să existe o plată diferenţiată a muncii în serviciu “normal” faţă de serviciul de gardă. Spre surprinderea tuturor garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns