Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Produsele alimentare fabricate fără a se utiliza laptele materie primă nu vor putea fi denumite brânzeturi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Starea de sărăcire a unei părţi semnificative din populaţia Românie face ca această categorie să achiziţioneze alimentele expuse în galantare la cele mai mici preţuri. Nu mai citeşte nimeni eticheta pe care sunt menţionate ingredientele, ci doar preţul de comercializare.

Dacă în cazul mezelurilor, preţul redus pune sub semnul incertitudinii conţinutul de carne, fiind utilizate condimente care le dau un gust de necontestat, iată că o situaţie asemănătoare se face remarcată şi în cazul unor brânzeturi, expuse la preţuri incredibil de mici, imposibil de a fi realizate din lapte. Potrivit specialiştilor sortimentele care poartă denumirea generică de brânză, nu pot să apară în galantare la preţuri de 10-15 kilogramul, în condiţiile în care, laptele materie primă se achiziţionează de la fermieri la un preţ de aproximativ 1,5 lei/litru. Unde se mai pun costurile de procesare şi apoi cele de comercializare. Aceeaşi specialişti susţin că, există dovezi incontestabile, că unele aşa numite sortimente de brânzeturi sunt realizate din diverse grăsimi/uleiuri hidrogenate, situaţie în care preţul este aşa cum este, redus, dar produsul nu conţine lapte.

După îndelungi dezbateri şi sesizări la forurile europene de decizie, Uniunea Europeană – UE a instituit norme pentru a se asigura că ceea ce cumpără consumatorul sub denumirea de „brânză” este, într-adevăr, brânză, anunță eurodeputatul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook. Acesta a adresat recent o întrebare pe acest subiect Comisiei Europene și a primit precizări clare privind regulamentele în vigoare, direct de la a Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

”Nu doar o dată, am atras atenția Comisiei Europene și autorităților asupra faptului că avem de-a face cu importuri de brânză de calitate cel puțin îndoielnică, majoritatea având eticheta de ,,brânză”, însă laptele lipsește cu desăvârșire din componența acesteia. Am semnalat în intervențiile și adresele înaintate că brânza se mai face din lapte doar în puține cazuri. Pe termen mediu și lung, consumul de produse de o calitate îndoielnică va aduce câștiguri substanțiale pentru unii, dar efectele vor fi dezastruoase pentru noi toți”, a semnalat Buda.

Cu alte cuvinte, sintagma brânză nu se va mai putea utiliza pentru produsele care sunt realizate fără folosirea laptelui ca materie primă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns