Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Produsul Intern Brut a scăzut în primele 9 luni cu 5,1% pe seria brută

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Produsul Intern Brut a scăzut în primele nouă luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, o contribuţie negativă importantă având-o industria şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative, potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 4,8% contribuind cu -3,0% la rata de creştere a PIB. Exportului net (-2,0%), consecinţă a scăderii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,5%); variaţia stocurilor (-1,6%). Un impact pozitiv asupra ratei de creştere a PIB l-a avut formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de +1,0%, şi al cărei volum s-a majorat cu 4,2%.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2020 a fost de 254,951 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,6% faţă de trimestrul II 2020 şi în scădere cu 6,0% faţă de trimestrul III 2019.

Un impact pozitiv mai important asupra ratei de creştere a PIB au avut: construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 4,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 12,6%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,6%), cu o pondere de 6,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate a crescut cu 10,3%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

ANALIZĂ ECONOMICĂ: Euro se apropie de 4,97 lei

Tendinţa de depreciere lentă a leului s-a manifestat şi la începutul acestei săptămâni, stimulată de ieşirile de capital care se îndreaptă către plasamentele în dolari, în condiţiile în care Statele Unite arată o mare rezistenţă la recesiune, în timp ce alte economii cunosc o încetinire a ritmului de creştere a PIB.