Image 1
Image 2
Acasa

DONARE DE SÂNGE

Profesori de religie, politicieni și cadre medicale au donat sânge pentru sătmărenii grav bolnavi

Numeroși sătmăreni au dat curs apelului Centrului de Transfuzie Sanguină de a dona sânge și s-au prezentat sâmbătă la sediul instituției de pe Drumul Careiului nr. 26 pregătiți să ofere o picătură de viață celor grav bolnavi aflați pe un pat de spital.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre cei mai matinali dintre donatori s-a numărat și un grup de profesori de religie, sub coordonarea inspectorului de Religie, prof. pr. Radu Pop. Dascălii nu s-au aflat la prima donare, ei fiind deja familiarizați cu această activitate la care au participat și cu alte ocazii, ca răspuns la nevoia acută de sânge.
“Azi, împreună cu un grup de profesori de religie am împlinit mesajul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, acela prin care ne spune:“ Toate câte voiți să vi le facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor.” (Matei 7, 12)

Profesorii de religie au înțeles necesitatea acestei jertfe, care este pentru cei aflați la nevoie și suferință, este un mod de a salva vieți și este o obligație spirituală să fim modele de urmat. Mulțumim tuturor celor care au participat azi la această manifestare a credinței prin fapte. Credem că prin modele se face apostolat și sperăm să facă și alții la fel, ca să fim de folos unii altora și spre învățătură”, a spus inspectorul de Religie, prof.pr. Radu Pop

Cardurile valorice primite în urma donării vor fi folosite pentru întrajutorarea unor familii greu încercate.
Tot în această sâmbătă au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare și au donat un grup de doamne din Organizația Femeilor Partidului Social-Democrat alături de colegii din Organizația Municipală PSD.

Pornind de la exemplul colegilor Secției de Oncologie, un gest salutar a venit în aceste zile și din partea unui grup de cadre medicale al Secției de Psihiatrie Cronici de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.
Donarea de sânge face diferența între viață și moarte. Sângele obținut de la o singură donare poate salva 3 vieți.

Avantajele donării

Beneficiile donării nu se răsfrâng doar asupra pacienților care au nevoie de transfuzii, ci și asupra donatorilor. Donarea regulată de sânge este asociată cu creșterea imunității organismului și cu un risc redus de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, ea echilibrează nivelul de trigliceride și de colesterol.

Ea contribuie, totodată, la reglarea nivelului de fier din organism la persoanele cu un nivel ridicat al acestui mineral.
Sângele donat poate trata numeroși pacienți. Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variază în funcție de sex, greutate și înălțime.

Sângele este menținut în permanentă mișcare într-o rețea de vase sanguine-artere vene care împânzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul ți substanțele vitale nutritive în țesuturi și pentru a îndepărta acele substanțe nocive care, acumulându-se, ar putea deveni otrăvitoare.

După fiecare donare de sânge, donatorul beneficiază de rezultatele analizelor de laborator printre care se numără grupa sanguină și Rh-ul, hemoleucograma, glicemia, dar și alți parametri cât și un card valoric. De asemenea, la solicitarea donatorului, acesta poate beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Ciornă automată