Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorii au fost învățați cum să nu primească mită

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Casa Corpului Didactic Satu Mare a organizat în data de 20 februarie o acţiunea de formare numită „Valori şi principii în prevenirea corupţiei din educaţie”. La întâlnire au participat inspectori şcolari şi directori ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Satu Mare.

Informarea privind prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie a fost realizată de comisar şef Săsăran Ioan, reprezentantul Ministerului de Interne, Direcţia Generalã Anticorupţie din cadrul  Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare . De asemenea, domnul director al Casei Coprului Didactic prof. dr. Ioan Viman şi domnul inspector şcolar general Claudiu Mondici au susţinut la începutul activităţii informări cu privire la stagiul de formare.
Activitatea a constat în informarea participanţilor cu privire la formele de manifestare a corupţiei şi nivelul de eficacitate a măsurilor de prevenire sau control al riscurilor de corupţie ce caracterizează activitatea funcţionarului public şi a unităţilor de învăţământ.
Scopul stagiului de formare constă în înţelegerea, cunoaşterea şi aplicarea instrumentelor şi politicilor de promovare a eticii şi prevenire a corupţiei. Obiectivul general urmăreşte dobândirea de competenţe privind cunoaşterea şi înţelegerea cadrului legal şi instituţional în domeniul promovării integrităţii şi combaterii corupţiei în instituţiile de învăţământ. În acest sens a fost prezentată strategia naţională anticorupţie, strategia anticorupţie în educaţie, normele de etică şi conduită morală pentru întreg personalul angajat în sectorul educaţional, legislaţia specifică privind exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice, noţiuni de drept penal privind infracţiunile de corupţie şi incompatibilitate, prevederile legale şi actele normative care reglementează activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu privire la strategia anticorupţie, prevederile noului cod de procedură penală cu privire la faptele de corupţie, documente de specialitate în domeniul prevenirii faptelor de corupţie.
Toate aceste relatări s-au încheiat în urma unor dezbateri prin intermediul cărora cei prezenţi în sală au primit răspunsuri şi îndrumări referitoare la modul în care trebuie să se acţioneze în cazul depistării unor cazuri de corupţie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns