Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorii din Sindicatul Învăţământ Preuniversitar au pichetat Prefectura Satu Mare

Pichetare Prefecturii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pichetare SIPSindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare, în colaborare cu Filiala Satu Mare a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, a organizat pe 24 octombrie, începând cu ora 11, pichetarea Prefecturii Satu Mare.

Au participat circa 50 de lideri sindicali din unităţile de învăţământ din municipiul Satu Mare, alături de Vasile Dârle, vicepreşedintele Filialei CNS Cartel Alfa. Ei au desfăşurat un banner uriaş cu următoarea inscripţie: Guvernanţi, nici măcar Ardealul nu mai are răbdare! Alţii purtau afişe cu denumirea federaţiei, precum şi cu liste de revendicări.

 

Calendarul protestelor

 

După un scurt interviu, acordat televiziunilor locale, între care şi Informaţia TV, Ioan Drăgan, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret şi preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Satu Mare, a anunţat la megafon calendarul protestelor din această perioadă, precum şi revendicările sindicaliştilor.

Iată calendarul comunicat de licerul sindical: 1. Pe 31 octombrie va avea loc întâlnirea cu parlamentarii şi Comisia de dialog social (CDS) la Prefectura Satu Mare; 2. CDS va fi la nivelul Filialei Cartel ALFA avînd ca subiect învăţământul şi Legea dialogului social; 3. Pe 4 noiembrie, reprezentanţi ai SIP vor participa la acţiunea de protest din Bucureşti.

 

Lista de revendicări formulate de federaţie

 

În continuarea prezentării calendarului de proteste, Ioan Drăgan a citit şi lista de revendicări stabilite de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, şi pe care această organizaţie sindicală le adresează Guvernului. Reproducem fragmente din lista rpezentată.

Faţă de situaţia critică a salariaţilor din sistemul din învăţământ, confruntaţi cu: subfinanţarea cronică a educaţiei, atât din punct de vedere al veniturilor angajaţilor, cât şi al bazei materiale; birocratizarea actului educaţional; politizarea excesivă a sistemului etc. – generată de politica dusă de fosta guvernare, în perioada 2009 – 2012;

Ţinând cont de tergiversarea rezolvării problemelor învăţământului şi de lipsa de finalitate a discuţiilor purtate cu reprezentanţii actuali ai executivului şi legislativului.

Întrucât în ultimii cinci ani nu s-a acordat nicio creştere salarială pentru personalul din învăţământ şi nici nu se preconizează o asemenea măsură în perioada imediat următoare;

În contextul eşalonării repetate a drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” solicită: 1. Modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este imperios necesară, cel puţin în ceea ce priveşte: renunţarea la finanţarea „per elev/preşcolar”; componenţa consiliului de administraţie; nivelurile sistemului de învăţământ; acordarea gradaţiei de merit şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar; decontarea cheltuielilor de navetă pentru tot personalul din învăţământ; reintroducerea diverselor drepturi şi facilităţi reglementate pentru salariaţii din învăţământ şi copiii acestora; eliminarea discriminărilor. 2. O lege pentru salarizarea personalului din învăţământ, care să ţină seama de importanţa socială a acestei categorii socio-profesionale şi să reglementeze cel puţin: ajutor de naştere – cel puţin un salariu de bază; indemnizaţie de pensionare – cel puţin trei salarii; ajutor financiar de 100 euro pentru achiziţionarea de cărţi, programe educaţionale etc.; spor de doctorat, reintroducerea sporului de vechime la calculul cumulului; sporurile pentru condiţii de muncă – în cuantum de 15% la salariu; premiul din suma de 2% pe fondul de salarii; premiul anual. Pentru personalul nedidactic: modificarea grilei de salarizare; acordarea sporului de stabilitate şi a sporului de complexitate etc. 3. Alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie; 4. Elaborarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare personalului din sistemul de învăţământ, care să cuprindă şi propunerile sindicale;

5. Debirocratizarea actului educaţional; 6. Depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar; 7. Executarea sentinţelor judecătoreşti având ca obiect plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învăţământ; 8. Deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice; 9. Eficientizarea cheltuielilor privind investiţiile în infrastructură; 10. Elaborarea urgentă a Regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ şi a celui privind Consiliul de administraţie.

Ioan Drăgan a mai adăugat că dacă nu se dă curs revendicărilor, federaţia va organiza şi alte acţiuni revendicative în funcţie de opţiunea membrilor sondată prin referendumul lansat în unităţile şcolare.

 

Revendicările CNS Cartel Alfa

 

La rândul său, Vasile Dârle a semnalat principalele nemulţumiri de ordin mai general ale societăţii faţă de acţiunile guvernanţilor. Astfel, el s-a referit la necesitatea modificării Legii dialogului social, acordarea de protecţie socială personalului bugetar disponibilizat, creşterea salariului minim brut pe ţară la 1.000 de lei în 2014. “La nivel european se discută introducerea unui salariu minim naţional care să reprezinte 60 la sută din salariul mediu al ţării, ca politică de reducerea a decalajelor şi inechităţilor sociale. În prezent, în România, salariul minim este la un nivel scăzut raportat la salariul mediu, de numai 34 la sută”, a mai spus vorbitorul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Dar multi v-ati mai adunat acolo !. Asa credeti ca o sa reusiti sa va obtineti drepturile ?. Sau asteptati de la altii sa va scoata castanele de pe jar ?. Mie imi face impresia ca numai 50 de cadre didactice nu sunt multumiti de ceea ce primesc iar restul, merc(s)i bine !. Imi pare rau, dar asa, nu meritati mai mult !!!.

  2. In invatamant nu sunt manuale, imprimante, hartie xerox, materiale didactice, carti suficiente la biblioteca, aparatura moderna de tip videoretroproiector, nici macar un pix nu primeste nimeni. Important este ca se cer materiale in mii de pagini de facut. Cui ii pasa? Dascalii au salarii si nu au decat sa isi cheltuie banii pe aceste lucruri, pe carti si pe ceea ce mai trebuie sa nu ramana in urma! O redresare nu se întrevede, asta este clar!

Lasă un răspuns