Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorii şi elevii de la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu şi-au comemorat patronul spiritual

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Brancoveanu-placaJoi, 12 iunie 2014, la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, au avut loc un şir de manifestări comemorative ale martiriului familiei Brâncoveanu, patronul spiritual al instituţiei.

Manifestările la care ne referim s-au desfăşurat în trei locaţii diferite< la şcoala gazdă, la Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” şi la Muzeul Judeţean.

Dezvelirea plăcii comemorative

Manifestarea cea mai importantă a constat în dezvelirea plăcii comemorative în holul instituţiei, care s-a concretizat într-un ceremomial de sfinţire a plăcii din marmură şi a efigiei domnitorului sub forma unui basorelief din bronz, operă a sculptorului sătmărean Radu Ciobanu. Au participat la evenimentul comemorativ< Marcela Papici, viceprimar, George Vulturescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Ioan Socolan, dr. Natalia Boloş şi Crina Leş Câcău, inspectori şcolari, Manuela Rogoz şi Anca Marinescu din partea Primăriei Satu Mare, profesori şi elevi ai şcolii gazdă.

Discursuri evocatoare

Rolul de gazdă a manifestării i-a revenit directoarei Anca Seucea, care, împreună cu viceprimarul Marcela Papici au dezvelit placa comemorativă şi efigia lui Constantin Brâncoveanu. Au rostit discursuri< Marcela Papici, Natalia Boloş, George Vulturescu, Manuela Rogoz, care s-au adus cuvinte de cinstire eroilor, între care şi Constantin Brâncoveanu, “cărora le datorăm libertatea şi binele ţării”. Într-un expozeu mai vast, George Vulturescu a trecut în revistă evenimentele istorice care au condus la execuţia lui Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi şi a sfetnicului său, decapitaţi la Istanbul din ordinul sultanului. El s-a referit şi la consecinţele martiriului, după care toţi cei care erau de faţă au plătit într-un fel sau altul pentru trădare. A urmat ceremonia de sfinţire a plăcii comemorative, după care oficialităţile au depus coroane, iar elevii câte o garoafă la baza efigiei. În continuare, profesorii Adela Oşan şi Ionuţ Rotaru au dirijat două grupuri corale, formate din elevi, care au intonat cântece de cinstire a domnitorului.

Alte manifestări

Şirul manifestărilor a continuat cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă”Adormirea Maicii Domnului”, apoi cu premierea elevilor participanţi la Concursul judeţean de creaţie plastică şi literară “Puterea jertfei şi a credinţei”, la Muzeul Judeţean şi, în fine, cu Simpozionul judeţean “Puterea jertfei şi a credinţei”, la Muzeul Judeţean.
Anul 2014 a fost declarat printr-o hotărâre de guvern Anul Brâncoveanu având în vedere importanţa şi contribuţia majoră a domnitorului în istoria şi cultura naţională, precum şi faptul că în anul 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi. Este un prilej pentru noi de a evidenţia reperele credinţei creştine, a valorilor naţionale, repere care structurează de altfel identitatea noastră naţională.
Am remarcat faptul că şi revista şcolii, CEBIMOL, găzduieşte un articol de deschidere intitulat “Puterea jertfei şi a credinţei – anul comemorativ Sfinţii Martiri Brâncoveni”, semnat de profesorii de religie ai şcolii – Adela Oşan şi preotul Lucian Tompoş. De asemenea, jurnaliştilor le-a fost înmânat câte un pliant cuprinzând oferta educaţională a şcolii. Atât revista, cât şi pliantul, poartă sigla instituţiei, de o realizare grafică excepţională.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns