Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorul Ovidiu Pop şi Viorel Câmpian şi-au lansat cartea “Pictorul, profesorul şi omul Ioan Conţiu”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

pop oviVineri, 3 octombrie, în sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, profesorul sătmărean dr. Ovidiu T. Pop şi-a lansat cartea, scrisă împreună cu dr. Viorel Câmpean, intitulată Pictorul, profesorul şi omul Ioan Conţiu.

Lucrarea face parte din seria Caietele eminescienilor sătmăreni şi a apărut la Editura Citadela, Satu Mare, 2014.
Participanţi
Alături de autori au fost prezenţi numeroşi profesori de specializări diferite, oameni de cultură, jurnalişti. Îi enumerăm pe: Aurel Pop, editorul cărţii, Gheorghe Cosma, fost director al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Ioan Pop, actualul director, profesorii: Rozalia Cosma, dr. Alexandru Zotta, dr. Sandor Kiss, dr. Kiss Imola, Carol Koka, dr. Claudiu Porumbăcean, Voicu Şichet şi alţi oameni de cultură între care Muhi Sandor, Sorin Marcu, preot, Erdei D. Ştefan, deputat, ing. Gheorghe Marin Bran, Dan Marius Cosma, scriitor.
Discursuri
După două interviuri acordate televiziunilor, între care şi Informaţia TV, au luat cuvântul autorii, editorul, Gheorghe Cosma şi Ioan Pop. Ovidiu Pop a început prin a spune că este profesor al liceului gazdă de peste 20 de ani, perioadă în care a avut colegi numeroşi profesori, bibliotecari, oameni de cultură care l-au ajutat în demersul său de redactare a seriei de scrieri intitulată Caietele eminesciene. În acest sens i-a amintit în mod deosebit pe soţii Rozalia şi Gheorghe Cosma şi pe Aurel Pop.
La rândul său, Aurel Pop l-a evocat pe Ioan Conţiu, o personalitate marcantă a judeţului, deşi fusese necunoscut până la apariţia acestui volum. El a mai spus că sunt în lucru încă patru “caiete” în care vor trece de la profesori ai liceului la elevi ai liceului. Vorbitorul a mai semnalat lipsa unor busturi şi plăci comemorative închinate personalităţilor acestui lăcaş de cultură, fapt ce ar constitui şi un loc de atracţie turistică. De asemenea, sălile de clasă care poartă nişte numere impersonale, ar putea purta denumirea foştilor profesori eminenţi ai liceului.
Următorul vorbitor, Viorel Câmpean, a evocat întâlnirea cu preotul Bisericii din Tiream, pictată de Ioan Conţiu, precum şi vizita la Biserica din Sătmărel.
Ovidiu Pop a spus că sunt destui care se laudă că sunt eminescieni. Dar nu e destul să participe la întâlnirile de 10, 20 sau 30 de ani de la absolvire. Ei nu înţeleg cum de există oameni care doar dau, nu iau. Fiindcă nimeni nu s-a îmbogăţit din editarea de cărţi.
La rândul său, Gheorghe Cosma a evocat profesorii liceului cu o contribuţie marcantă în sfera culturii, destinul învăţământului interbelic, perioada de ocupaţie hortystă şi adoptarea “învăţământului rusesc” de după 1948, adică “perioada de bolşevizare” a ţării. Nu a omis nici scurta perioadă de liberalizare de după 1969.
Ioan Pop i-a felicitat pe profesorii autori de cărţi, care au scris despre istoricul liceului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns