Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Program de guvernare USL: TVA va reveni la 19% după patru ani de mandat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Uniunea Social Liberală susţine în programul de guvernare “România puternică”, lansat joi, că TVA va reveni la 19% după patru ani de guvernare.

La capitolul economie şi finanţe, USL vizează mai multă economie, mai puţină birocraţie, dezvoltarea şi consolidarea pieţelor, crearea de noi locuri de muncă, stimularea sectorului privat, scăderea şi simplificarea fiscalităţii, reducerea costului muncii, reindustrializarea privată, atragerea investiţiilor străine şi sprijinirea capitalului autohton, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi creşterea competitivităţii economice.

 

Astfel, USL propune reducerea treptată în următorii patru ani a CAS-ului datorat de angajator cu cinci puncte procentuale, concomitent cu creşterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 de lei şi reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24%, la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura, urmând ca măsura să fie valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare.

Prin această măsură a reducerii TVA la producătorii agricoli, Uniunea susţine că stimulează producătorii interni şi reduce evaziunea fiscală din agricultură.

În plus, USL arată că, după patru ani de mandat al guvernului USL, TVA va reveni la nivelul de 19%.

O altă măsură a USL în domeniul economiei şi finanţelor este păstrarea plafonului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

USL propune şi reducerea numărului de taxe parafiscale la jumătate şi consolidarea CEC şi a EXIMBANK, împreună cu specializarea obiectivului de activitate – Eximbank: pentru exporturi şi industrie; CEC: pentru IMM-uri, mici întrepinzători, agricultură şi activităţi independente.

Alte măsuri prevăzute de programul de guvernare al USL se referă la creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% şi alinierea la media europeană a redevenţelor încasate ca urmare a concesionării activelor statului.
Sistemul de impozitare diferenţiată, inclusă în programul de guvernare al USL, ar putea să nu fie introdus începând cu anul viitor, priorităţile urmând să fie stabilite în raport cu resursele bugetare, a declarat, joi seara, premierul Victor Ponta.

El a arătat că majoritatea angajaţilor vor fi impozitaţi tot cu 16%, deoarece o scădere pentru toţi a cotei de impozitare ar genera o lipsă de încasări de 11 miliarde lei.

“Ideea noastră a fost de a identifica acele categorii cele mai defavorizate, pensionari cu pensii foarte mici, angajaţi cu salariul minim pe economie, care să se încadreze pentru o perioadă limitată într-o treaptă inferioară, 8-12%, având însă tot timpul stimulentul de a obţine un venit mai mare şi de a trece implicit la 16%. Nu am spus foarte clar 2013, pentru că vreau atunci când prezint bugetul să arăt ce pot şi ce nu pot să fac. Este posibil să nu fie în 2013, de aceea nici nu am spus 1 ianuarie 2013. Orizontul este programul 2012-2016, sigur că nu eşti constrâns să faci în prima lună. Nu vreau să spun 1 ianuarie pentru că nu ar fi realist”, a spus Ponta la RTV.

Potrivit premierului, această impozitare diferenţiată a fost cel mai greu compromis realizat între PSD şi PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns