Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Programul “Scoala altfel”, deosebit de atractiv pentru elevii satmareni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Copiii nu au mai fost stresati de profesori

 Programul numit “Scoala altfel”, desfasurat pe parcursul unei saptamani, le-a dat profesorilor posibilitatea de a experimenta noi tehnici de învătare, predare, comunicare si interactiune.

 

 Invătarea non-formală are avantajul de a fi lipsită de factorul stres si le ofera elevilor sansa de a lucra în echipă, de a lua initiative pe baza procesului de comunicare.

 Implicarea Inspectoratului Scolar si a Consiliului Judetean al Elevilor

Pentru a promova astfel de calităti, profesorii din toate scolile din judet au propus si realizat un sir de activităti, cu precadere excursii didactice. Pe parcursul acestei saptamani, cu totii am vazut pe strazile oraselor grupuri de elevi deplasandu-se spre diferite obiective culturale, economice sau turistice.

Pentru ca toate scolile sa se implice in organizarea acestor activitati, inspectorii scolari au desfasurat inspectii tematice in fiecare unitate de invatamant din judet. Inspectorul scolar Nicu Sever Miclaus ne-a declarat ca inspectorii au centralizat propunerile de activitati si au urmarit elaborarea proiectelor, intocmirea orarului programelor si a fiselor de activitate, precum si respectarea termenelor limita. In general s-au evaluat toate activitatile si impactul pe care programul il are in sistemul educational. Inspectorul ne-a prezentat si o macheta a raportului final, in care se consemneaza activitatile derulate, obiective, evaluare, rezultate, precum si o analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari), fisa ce se incheie cu recomandari si sugestii.

An stat de vorba si cu Ionut Pintea, elev la Colegiul National Ioan Slavici, presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Satu Mare. Interlocutorul ne-a spus ca a fost solicitat si a participat la stabilirea temelor pentru programul Scoala altfel.

 Institutii suprasolicitate

 Tot de la inspectorul scolar Sever Nicu Miclaus am aflat ca, pe adresa Ministerului Educatiei, se va formula o propunere de decalare a programului “Scoala altfel”, pentru a se evita pe viitor suprapunerile. Asa s-a intamplat in acest an la institutii precum Castelul Karoly din municipiul Carei

Dupa cum ne-a informat Bogdan Georgescu, director executiv al Directiei de Cultura si Sport din cadrul Primariei, saptamana aceasta nu au putut fi onorate toate cererile de vizite. In primele trei zile au fost vizitatori nu doar din judet, ci si din Oradea, Salonta, Marghita, Zalau, Baia Mare. Au mai fost vizitatori si din Danemarca si Norvegia.

 In mod asemanator s-au petrecut lucrurile la Muzeul Judetean, dupa cum ne-a spus Bradut Popdan, muzeograf. Astfel, pana vineri muzeul a gazduit peste 2.000 de vizitatori, elevi din scoli, din judet, dar si din judetele limitrofe< Maramures si Salaj. In afara de vzitele propriu-zise, elevii au beneficiat si de prezentari in Power point.

 Din activitatile scolilor

 Iata si cateva dintre cele mai reusite activitati ce au avut loc in scolile si liceele satmarene in decursul saptamanii.

Astfel, plantari de puieti de stejar in zona Padurea Noroieni sau puieti si flori in curtile institutiilor de invatamant au avut loc la Grup Scolar Constantin Brancusi, Grup Scolar Anghel Saligny Turt, Scoala Dr. Vasile Lucaciu, Scoala Grigore Moisil, Grup Scolar George Baritiu Livada, Scoala Avram Iancu si altele.

Cei 50 de elevi ai Scolii din Socond au intreprins o excursie la barajul din Hodisa, unde au avut experienta unei ore de calarie pe doi cai (lipitan si frizian).

Excursii in alte localitati au fost organizate de numeroase scoli, intre care Scoala Balcescu-Petofi (Targu-Lapus, Rohia, Bixad, Baia Mare), Grup Scolar Forestier (Baia Mare), Colegiul National Ioan Slavici (Budapesta, Baia Mare, Oradea).

 Deosebit de instructive par a fi temele despre monografia localitatilor de domiciliu ale elevilor, prezentari combinate uneori cu vizitarea unor obiective culturale si turistice din zona (Scoala din Gherta Mica, Scoala Pir, Scoala Nisipeni”, Grup Scolar Tehnologic Tarna Mare). Din aceeasi categorie face parte si prezentarea unor personalitati locale (Clubul Copiilor si Elevilor Carei.

 Ce invataminte se trag din derularea programului

 Potrivit inspectorului Nicu Miclaus, unele dintre cele mai reusite actiuni se vor materializa in exemple de bune practici. In urma unui concurs initiat de Inspectoratulul Scolar al Capitalei, astfel de actiuni vor fi selectate si aplicate in anii ce urmeaza. Totodata, acest an fiind experimental, s-au formulat unele propuneri, precum cea de a se evita in viitor suprapunerea actiunilor prin decalarea saptamanii altfel pe cicluri de invatamant.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns