Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Programul „Vacanțe la țară” a început pe 15 septembrie

Ravasitul oilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ravasitul oilor
Ravasitul oilor

Potrivit unui comunicat al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural – ANTREC România, citat de dailybusiness, a 22-a ediție a Programului special “Vacanțe la țară” a început duminică, 15 septembrie, și se va desfășura până pe 25 octombrie.

Destinatarii programului sunt toate categoriile de turiști, care vor avea oportunitatea de a descoperi viața satului, tradițiile locurilor respective, ospitalitatea specifică acestui tip de turism și nu în ultimul rând, pot servi o masă tradițională cu bucate specifice fiecărei zone pentru care vor opta.

„Turismul rural este o formă de turism care s-a dezvoltat de la zero în România, începând cu anii ’90, meritul incontestabil aparținand ANTREC – a recunoscut Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Cele două organizații, ANAT și ANTREC, au colaborat foarte bine de-a lungul timpului, însa au existat rețineri în privința colaborării dintre agențiile de turism și pensiunile rurale, care au preferat de cele mai multe ori să se adreseze direct publicului. Mă bucură că din ce în ce mai mulți proprietari de pensiuni rurale au înțeles, în ultimii ani, rolul agențiilor de turism ca și factori de promovare, de asigurare a unui flux permanent de turiști și, nu în ultimul rând, de consultanți. Așa că ANAT a devenit, în premieră, partener al Programului special “Vacanțe la țară”, iar turiștii pot achiziționa pachete turistice la pensiuni rurale și prin intermediul agențiilor de turism”.

„Turismul rural reprezintă o oportunitate pentru români de a privi către valorile străvechi ale acestor meleaguri, începand de la tradiții, obiceiuri și până la frumusețile locurilor. Prin tarifele speciale oferite în cadrul acestui program, tot mai mulți români din toate regiunile țării se vor familiariza cu beneficiile oferite de turismul rural, aceasta constituind o șansă pentru toți de a ne reîntoarce cu fața către România”, a precizat Mișu Chiruc, președintele executiv al ANTREC.

Pachetul de cazare aferent Programului special “Vacanțe la țară” oferă sejururi de cinci nopți/șase zile la pensiuni de 2 margarete la prețul de 175 lei/ persoană, pensiuni de 3 și 4 margarete la prețul de 225 lei/persoană, pensiune de 5 margarete la prețul de 290 lei/persoană.

In acest tarif sunt incluse 5 nopți cazare în cameră dublă, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică. Sejurul se va încheia în ziua de vineri. Fiecare pensiune participantă în acest program va oferi din partea casei micul dejun.
Filialele ANTREC participante, în prima faza, la acest program sunt< Argeș, Alba, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Sibiu.

“Răvășitul oilor”, sărbătoare ce va avea loc la sfârșitul lui septembrie în apropiere de Castelul Bran

Printre tradițiile românești avute în vedere de turiști în această perioadă a anului, se numără și cel cunoscut ca “Răvășitul oilor”. Un obicei vechi păstrat până azi, ce indică începutul toamnei, este transformat azi într-o frumoasă sărbătoare. La această sărbătoare simbolică, ce marchează sfârșitul anului pastoral, turiștii pot asista și cutreierând zona Branului.

Din cele mai vechi timpuri a fost celebrată la momentul coborârii oilor de pe munte, cu dansuri și jocuri, și cu voie bună. In felul acesta a luat ființă tradiția prin care producătorii își prezintă produsele și se mândresc cu ele în fața celorlalți. Participanții la eveniment au prilejul să cânte, să danseze și să mănânce tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, brânzeturi și pastramă de oaie, udate cu must obținut în gospodăriile celor din zonă.

Alesul oilor sau “răvășitul oilor” este cea mai mare sărbătoare care se desfășoară în zona Branului. S-a împământenit obiceiul ca aceasta să fie serbată atunci când ciobanii coboară oile de pe munte. După coborâre, stăpânul de stână înapoiază fiecărui proprietar efectivele și definitivează înțelegerea (predă brânza și încasează sumele de pășunat și tratament).

Anul acesta “Răvășitul oilor” se va serba între 28 și 29 septembrie pe Platoul Reginei de lângă Castelul Bran. La acest eveniment important pentru ciobani, mai poți auzi rețetele “secrete” ale bunătăților scoase la vânzare< pastramă, urdă, brânză de burduf, telemea de oaie, cașcaval afumat etc. Nu lipsesc nici băuturile de la acest târg, precum pălinca obținută din țuică dublu rafinată “până ia foc la țeavă”. Tot aici vin și alți crescători de animale cu câini din rasele Ciobănesc corb, Ciobănesc de Bucovina, Ciobănesc românesc mioritic, sau vaci din rasa Brună, sau cai din rasa Comună.

An de an această sărbătoare are un tot mai mare ecou, vizitatori din toate zonele de șes vin să-și procure de aici renumita brânză de burduf sau alte produse specifice. Pe lângă atracții gastronomice, la festival pot fi admirați și meșteri populari din toată țara care aduc cu ei numeroase obiecte făcute manual, cum ar fi vase de ceramică, obiecte de port popular, carpete, sculpturi și multe alte obiecte tradiționale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Ce ofera Satu Mare?
    Cum atrage jud.SatuMare turisti in aceasta perioada?
    Autoritatile care se ocupa de aceste programe (care iau bani pentru promovari)ce fac ,ce vand?
    Pentru asta sunt aceste perioade.
    Unde este CCCCCCCCCCCCCCamera de comert si industrie
    SSSSSSSSSSATU MMMMMMMMMMARE??????????????

Lasă un răspuns