Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proiectul micii reforme în justiţie, considerat inoportun de PSD şi o reformă incompletă de PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deputaţii PSD au criticat luni proiectul micii reforme în justiţie, apreciind că aduce prejudicii sistemului judiciar şi că e inutil, iar PNL a apreciat că legea nu rezolvă decât o mică parte din problemele justiţiei, în timp ce reprezentanţii puterii au subliniat oportunitatea proiectului.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului, că legea micii reforme în justiţie este un act normativ aşteptat de cetăţeni şi reprezintă  “un mare pas pentru o justiţie corectă”.

Deputatul PSD Lup Silvestru a anunţat că PSD va vota împotriva actului normativ, apreciind că legea este inoportună, inutilă şi aduce prejudicii sistemului judiciar pentru că, prin accelerarea proceselor, “calitatea actului de justiţie va avea de suferit”. “Executivul, în loc să vină cu legile de punere în aplicare a codurilor penal şi civil, vine cu acest proiect. Într-o situaţie de criză profundă, justiţia ţine un echilibru între puteri, ori dacă ajungem să perturbăm şi acest sistem, avem grave probleme. Proiectul nu rezolvă problemele de fond ale sistemului”, a susţinut social-democratul.

El a explicat că problema principală a justiţiei ţine de slaba finanţare şi de pregătirea magistraţilor, acestea fiind motivele reale care duc la procese lente. “Atâta timp cât avem cauze care se judecă într-o singură instanţă, cât eliminăm calea apelului, nu mai avem garanţia controlului judiciar şi remediului în cazul erorilor judiciare. Ne dorim procese rapide sau de calitate?”, i-a întrebat deputatul pe reprezentanţii puterii.

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a comparat acest proiect cu un “ceai oferit unui bolnav care nu poate să-şi procure medicamentele”, sugerând că, deşi acesta nu rezolvă probleme majore ale justiţiei, PNL îl va vota, având în vedere că forma propusă plenului Camerei s-a conturat în urma unui dialog cu asociaţiile magistraţilor . “Prin proiectul micii reforme în justiţiei, dl. Boc confirmă că acest guvern nu poate face decât lucruri mici. E un compliment faţă de acest proiect să spui că e o reformă parţială”, a comentat liberalul. El a arătat că, totuţi, sunt câteva puncte în care se încearcă accelerarea procedurilor judiciare, însă a subliniat că Guvernul nu a venit cu o soluţie la una dintre marile probleme legate de tergiversarea soluţionării cauzelor..

“E un singur lucru bun: acest proiect a deschis dialogul cu puterea judecătorească. Ceea ce noi vom vota azi nu e proiectul Guvernului, care era într-o stare deplorabilă. La protestele asociaţiilor de magistraţi, s-a deschis un dialog în Comisia juridică şi avem azi un text mai bun decât cel intrat în Parlament”, a relatat Chiuariu, citat de Newsin.

“Îi rog pe cei de la putere să nu se iluzioneze, cum face Boc, că vom avea procese ca în America. Nu vom avea, fiindcă soluţiile parţiale pe care le propune proiectul ar trebui însoţite de alte măsuri. Dacă nu vom lua măsuri materiale privind spaţiile de la instanţe, privind salarizarea şi alte drepturi sociale adecvate magistraţilor şi privind numărul de magistraţi, atunci vom rămâne uitându-ne la procesele americane ale dlui Boc”, a comentat deputatul PDL.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Mate Andras a anunţat că Uniunea va vota proiectul, însă a atras atenţia că această lege îşi va atinge scopul dacă se va reuşi asigurarea măririii personalului din justiţie şi asigurarea unui spaţiu adecvat magistraţilor. “Proiectul are scopul principal de a accelera soluţionarea proceselor cu respectarea drepturilor paticipanţilor la proces. Este o lege oportună, necesară pentru justiţie”, a conchis udemeristul.

Şi reprezentantul minorităţilor naţionale, Ovidu Ganţ, a anunţat că grupul său va vota proiectul, apreciind că acesta vizează îmbunătăţirea actului de justiţie, însă a atras atenţia că măsurile trebuie dublate de o alocare suplimentară de resurse.

Proiectul micii reforme în justiţie va fi supus marţi votului final din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SFÂNTUL DIMITRIE

Programul episcopilor

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, Protopopiatul Baia Mare. Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Municipiul Carei, Protopopiatul Care