Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Promovabilitate de 63,18% la examenul de bacalaureat

Anul acesta, promovabilitatea a fost cu 5,37% mai mare decât anul trecut
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Anul acesta, promovabilitatea a fost cu 5,37% mai mare decât anul trecut
Anul acesta, promovabilitatea a fost cu 5,37% mai mare decât anul trecut

Luni, 7 iulie, după două zile în care absolvenţii claselor a XII-a au stat cu sufletul în pumni, la centrele de examen şi pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale au apărut primele rezultate după susţinerea probelor de bacalaureat 2014. În judeţul Satu Mare, din totalul de 2327 de candidaţi înscrişi, au fost prezenţi 2208, dintre care au promovat 1395, în procent de 63,18%.

Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare prezintă până în prezent cel mai mare procent de promovabilitate din judeţ, cel mai mic înregistrându-se la trei unităţi de învăţământ unde niciun elev nu a luat nota 6.
Unii elevi sunt fericiţi că au trecut cu bine de aceste examene, indiferent de nota pe care au obţinut-o, pe când alţii nemulţumiţi au asaltat şcolile pentru a depune contestaţii.

Doi absolvenți au obținut nota 10

După 12 ani de şcoală poţi spune că ai studiat îndeajuns pentru a-ţi putea continua studiile la o facultate. Din păcate acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, foarte mulţi elevi nefiind capabili să treacă de examenul maturităţii, acest obstacol de neevitat în contextul în care doreşti să ai un viitor demn în societate. Având în vedere şi gradul mai scăzut de dificultate de care elevii s-au bucurat anul acesta, promovabilitatea a fost cu 5,37% mai mare decât anul trecut. Dacă în 2013 în urma sesiunii din iunie-iulie au promovat 57,81%, anul acesta numărul lor a crescut până la 63,18%.
Ponderea rezultatelor candidaţilor pe tranşe de medii ne arată că 25,16% din candidați au reuşit să obţină medii cuprinse între 6-6,99> 30,25% au obţinut medii cuprinse între 7-7,99, aceştia fiind şi cei mai mulţi ca număr de procente> nu departe au fost nici cei care au obţinut note între 8 şi 8,99 şi anume 29,96%, iar cu medii cuprinse între 9-9,99 au fost 14,48%. Pop Alexandru Ioan de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Satu Mare şi Demian Alina Maria de la Liceul Teoretic Carei sunt singurii care au obţinut nota 10, cumulând un procent de 0,14% din totalul desfăşurat în rândurile de mai sus.

Liceul Teoretic German, promovabilitatea cea mai mare

La nivelul judeţului Satu Mare mediile şcolilor cu cel mai mic şi cel mai mare procent în urma rezultatelor a fost transmis printr-un comunicat trimis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. În acesta se arată că Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare are cel mai ridicat grad de promovabilitate şi anume 97,73%, urmat fiind de< Colegiul Naţional “Mihai Eminescu“ Satu Mare 94,92%; Colegiul Naţional “Doamna Stanca“ Satu Mare 90,34%;  Liceul Teoretic Carei 84,83%; Colegiul Naţional “Ioan Slavici“ 83,08% şi Liceul Teologic Romano-Catolic “Ham Janos“ Satu Mare 81,63%.
Cele mai mici procente de reuşită la examenul de bacalaureat au fost înregistrate în Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi“ Satu Mare 7,69%, Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini “Unio“ Satu Mare 2,13%, Colegiul Tehnic “Traian Vuia“ Satu Mare 0% (4 candidaţi înscrişi), Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu“ Carei 0% (13 candidaţi înscrişi, din care 10 prezenţi) şi Liceul Tehnologic Ardud 0% (4 candidaţi înscrişi, din care 3 prezenţi).
Mircea Nadăş, directorul adjunct al Liceului Tehnologic “Simion Bărnuţiu“ îşi arată dezamăgirea în ceea ce privește rezultatele, dar în acelaşi timp este entuziasmat, dorind să transforme liceul în cea mai bună şcoală profesională din judeţ.“Din păcate şi anul trecut şi în anul acesta rata de promovabilitate a fost de 0%. Vreau să vă spun că aceşti elevi care anul acesta au susţinut probele la bacalaureat, nici când au susţinut evaluarea naţională nu au obţinut note peste 5. Neexistând învăţământ profesional, au fost nevoiţi să se înscrie la liceu. Sunt adolescenţi care doresc să muncească, să aibă o meserie, cei 13 numărându-se printre ei. Acesta este şi motivul pentru care nu au obţinut notă de trecere. Noi ne dorim şi ne zbatem să promovăm învăţământul dual şi să devenim cea mai bună şcoală profesională de la noi din judeţ“, a declarat Mircea Nadăş.

S-au depus 531 contestații

Pe la porţile şcolilor din municipiul Satu Mare, încă de la orele dimineţii au început să apară elevi însoţiţi de profesori sau părinţi pentru a vedea care sunt notele pe care le-au obţinut. Unii dintre ei s-au arătat mai fericiţi şi cu vise mari pentru viitor, alţii mai puţin entuziaşti, dar tot bucuroşi pentru că au scăpat şi pot să se gândească la ce va urma. “Am obţinut media 7,62. Sunt mulţumit pentru că am trecut, pe mine oricum nu mă interesa nota cu care iau aceste examene ci doar să îl trec şi să pot să îmi v[d pe mai departe de studii. Cu această notă şi cu media pe cei patru ani de liceu sunt sigur că voi intra la facultatea la care îmi doresc“, ne spune un adolescent.
O altă elevă ne mărturiseşte fericită că va pleca la studii în străinătate.“Sunt foarte fericită, am obţinut două note de 10 şi un 9,40. Acum pot să îmi urmez visul şi să plec în Mare Britanie pentru a studia criminalistică“, spune tânăra.
Din păcate nu toată lumea a fost mulţumită de note, mulţi elevi simţindu-se nedreptăţiţi, au ales să depună contestaţii. Au fost depuse un număr de 531 contestaţii, din care cele mai multe la limba şi literatura română şi anume 258. La limba şi literatura maghiară maternă au fost înregistrate 9, la limba şi literatura germană maternă 1, istorie 48, matematică 85,  biologie 59, chimie 5, economie 6, filosofie 1, fizică 3, geografie 47 şi informatică 9. “Am venit să depun o contestaţie pentru proba de informatică, deoarece mi se pare nota mult prea mică. Am luat la celelalte materii note peste 9, iar aici doar 8,15. Mă aşteptam şi aici la cel puţin un 8,50, de aceea doresc să mi se mărească nota“, ne spune o elevă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu“.
Elevii care s-au prezentat la contestaţii între orele 12.00 şi 16.00, au fost bineînţeles şi cei care au picat aceste examene şi care speră să poată să se salveze măcar acum, pe ultima sută de metri. “Sunt foarte supărat, nu credeam că voi pica un examen cu 5,98. Mi se pare ridicol şi sper ca cei care reevaluează lucrarea să îşi dea seama că pentru două sutimi nu au de ce să îmi strice viitorul“, declară un adolescent vizibil afectat.
Contestaţiile sunt soluţionate în perioada 8-10 iulie, iar în data de 11 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. …iar din total înscrisi (2.327) 59.94%….si din total absolventi probabil ca mai putin. de ce isi pierd vremea baietii astia cu liceul in loc sa mearga la munca ( ca oricum acolo ajung si cu liceul) un inteleg. daca ar da bacul in cluburi poate ar fi procentul de promovabilitate mai mare.

Lasă un răspuns