Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Propunere soc: alegerile partiale pentru functia de primar, finantate din salariile angajatilor Primariei Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6317]

Sedinta de indata a Consiliului Local Baia Mare convocata pentru aprobarea unui proiect privind alocarea fondurilor necesare pentru organizarea alegerilor partiale anuntate pentru data de 8 mai.

In acest sens, Ludescher Istvan, viceprimarul municipiului care a preluat atributiile primarului, a intocmit un proiect de hotarare care vizeaza aprobarea cheltuielilor pentru desfasurarea alegerilor partiale pentru primarul municipiului Baia Mare din bugetul pe anul 2011 din capitolul Autoritati Publice si actiuni externe. “Este vorba de capitolul din care se achita cheltuielile de personal pentru toti angajatii din structura primarului. Vorbim de 330 de mii lei necesare pentru cheltuielile de personal pe care implicate in procesul de organizare al scrutinului”, a declarat Ludescher. In motivare se invoca faptul ca, dupa aprobarea acestei hotarari se vor face demersuri necesare pentru majorarea plafonului maxim al cheltuielilor de personal al municipiului pe anul in curs.

In ciuda faptului ca proiectul de hotarare poarta semnatura lui Ludescher, acesta sustine ca nu isi asuma directionarea fondurilor de la cheltuielile de personal ale salariatilor din Primaria Baia Mare inspre alegeri. Suportul legal al unei astfel de hotarari este discutabil, iar responsabilitatea aprobarii pica in sarcina Consiliului Local, dupa cum sustine viceprimarul cu atributii de primar.

“Daca se aproba hotararea, inseamna ca prin acest document, Consiliul Local isi asuma neplata angajatilor din structura primarului pe o perioada. Nu Ludescher, ci Consiliul Local va trebui sa dea seama in fata Curtii de Conturi pentru nerespectarea disciplinei fiscale. Adoptarea acestei hotarari ar insemna sa lasam fara salariu, timp de un an, 10 persoane din structura primariei”, a punctat Ludescher.

Liviu Pop – pentru abuz ii dau in judecata

In opinia reprezentantilor sindicatului din administratia locala, organizarea alegerilor partiale pe spatele angajatilor din Primarie este de neconceput. Reprezentantii sindicatului din administratie sustin ca aprobarea unei astfel de hotarari ar insemna un abuz facut de catre Consiliul Local asupra angajatilor din Primaria Baia Mare. “Abuz inseamna orice atingere adusa angajatilor de catre Consiliul Local sau cineva din executivul primariei. Mai mult, abuz inseamna caz penal si imi rezerv dreptul de a le face plangere. Ii actionez in judecata daca se ating de salariile angajatilor”, a declarat Liviu Pop, liderul sindicatului din administratia publica locala, Primaria Baia Mare. Acesta a subliniat ca atat executivul primariei, cat si Consiliul Local sunt obligati sa respecte legea administratiei publice locale, in caz contrar, sindicatul va face plangere penala pentru abuz in serviciu. Nu este pentru prima data cand in Primaria Baia Mare se vorbeste despre abuz in serviciu. Acuzatia pentru care a fost condamnat si trimis dupa gratii Cristian Anghel, fostul primar al municipiului, fiind tot abuz in serviciu.

Va prezentam lista consilierilor locali care sunt dispusi sa ia din salariile angajatilor, majoritatea avand venituri de 800 de lei, pentru a organiza alegeri. Marcel Belbe – PNL, Ovidiu Gheorghe Birle- PDL, Serban Marius Bondici- PNL, Calin Bota- PNL (cu atributii de viceprimar), Viorel Buta – PSD, Radu Cosma – PNL, Gheorghe Gradinaru – PDL, Vasile Lazar – PNL, Istvan Ludescher – UDMR (viceprimar cu atributii de primar), Dumitru Matei – PSD (viceprimar), Adalbert Mehes – PNL, Radu Micle – PNL, Vlad Onet – PDL,  Ludovica Parvu – PSD, Ovidiu Pop – PNL, Mariana Pop – PDL, Stefan Pop – PDL, Noemi Vida – UDMR, Vasile Vlasin – PDL, Radu Stef – PNL si Ovidiu Stefan – PSD. Niciunul dintre consilieri nu traieste din salarii de 500-700 de lei, insa aproape toti sunt dispusi sa ridice mana pentru a vota proiectul de hotarare care-i transforma pe majoritatea angajatilor din Primaria Baia Mare in muritori de foame. Asta dupa ce, anul trecut, salariile angajatilor din primarie au fost reduse, sporurile la fel, iar la sfarsitul lunii martie au pierdut o cauza in instanta in urma caruia trebuie sa restituie aproximativ 3.000 de lei, suma de care au beneficiat pe nedrept.

Declaratii de avere

In declaratiile de avere afisate pe site-ul primariei, in 2010, Marcel Belbe detine impreuna cu familia un imobil avand suprafata de 43,71 mp, doua autoturisme si un depozit in valoare de 4.886,95 lei. Belbe realizeaza venituri de 7.754 lei, iar sotia lui 18.699 lei.

Ovidiu Barle figureaza in declaratia de avere cu terenuri in Baia Mare si Firiza, o casa in Baia Mare si un centru comercial, detine o barca, bijuterii in valoare de 6.000 de euro si este actionar la 4 societati. Barle realizeaza venituri de 67.836 ron pe an. La veniturile familiei mai contribuie si sotia acestuia, cu 7.836 lei anual, si veniturile (24.000 de lei) obtinute din inchirierea unui spatiu si 2.167 lei din indemnizatia de consilier local.

Serban Bondici detine un teren in suprafata de 565 mp, doua autoturisme, un apartament, conturi la patru banci si are venituri anuale de peste 37.000 lei, suma putin mai mica decat cea pe care o obtine sotia acestuia din indemnizatia de crestere a copilului.

Viceprimarul Calin Bota detine teren in Salsig si satul Rus, unde are si constructii, locuinta si garaj in Baia Mare, doua autoturisme, conturi la patru unitati bancare, dar si datorii. Venitul anual al acestuia depaseste 60.000 de lei, iar al sotiei sale 30.649 lei. Bota obtine venituri si din chirii, aproximativ 9.000 de lei anual.

Viorel Buta este cel mai bogat consilier in materie de proprietati. Are terenuri in comuna Pomi, judetul Satu Mare (1.510 mp, alta suprafata de 53.000 mp si alta de 5.045 mp), un teren in Baia Mare, doua suprafete la Borlesti si una in Suciu de Sus, doua locuinte in Baia Mare si un imobil in Pomi. Buta realizeaza venituri de 18.500 lei anual, dar are dividende de 53.760 lei.

Radu Cosma si-a depus declaratia de avere in 2011. In declaratie figureaza ca fiind proprietarul unui teren in Baia Mare, al unei locuinte, detine un autoturism, un utilaj agricol si un transporter, are credite la doua banci si este remunerat pentru functia de director pe care o detine doar cu 14.400 lei anual. Sotia acestuia, care este administrator, realizeaza anual 96.000 lei.

Gheorghe Gradinaru detine doua terenuri, este proprietarul a doua cladiri si mai are doua spatii, doua autoturisme si bijuterii in valoare de 5.000 de euro. In 2010, Gradinaru avea in depozitele bancare 60.000 de euro si 600.000 de lei. Veniturile anuale se compun din 188.635 lei – activitati independente, 6.000 de euro din chirie, 100.000 din activitati bursiere si pensie de 23.700 lei/an.

Vasile Lazar are in declaratia de avere data in 2010   patru terenuri< Baia Mare, Firiza, Cavnic si Tautii Magheraus, doua apartamente in Baia Mare, o casa la Cavnic si una in cartierul Firiza, un autoturism si actiuni la o firma in valoare de 23.483 lei la zi. Veniturile acestuia trec de 45.000 de lei si mai obtine si dividende in valoare de 11.300 lei.

Ludescher Istvan detine ternuri la Carei si Baita, un imobil in Baia Mare, doua autoturisme, are conturi in lei (4.900 lei) si euro (11.500 euro), dar si un imprumut de 15.000 de euro. Pensia lui Ludescher ajunge la 29.500 de lei/an, la care se adauga si veniturile aferente functiei.

Dumitru Matei are terenuri la Valenii Somcutei, Unguras si Baia Mare, trei locuinte in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Cluj-Napoca si detine si un teren de tenis de 480 mp si are si un tractor. Este actionar la 4 firme, are credite la doua banci si venituri de peste 110.000 lei anual.

Adalber Mehes nu detine terenuri, are o casa pe care a mostenit-o, un autoturism si doua credite. In 2010 a realizat venituri de peste 45.000 de lei.

Radu Micle nu are nici casa, nici masina, nici terenuri si nici cont in banca, dar are datorii de 53.000 de lei. Are venituri de 58.057 lei.

Vlad Onet are teren in Baia Mare, o locuinta, are venituri de peste 32.000 de lei. Cu toate ca este director, nu realizeaza venituri mai mari de 32.000 de lei, iar averea lui se rezuma la un teren in Baia Mare si o locuinta de 100 de mp. La veniturile familiei se mai adauga si alocatii minori de 2.880 lei.

Ludovica Parvu are terenuri in Fericea, Cheud, dar si in Baia Mare, doua imobile – in Baia Mare si Sibiu, un autoturism, bijuterii in valoare de 6500 de euro si tablouri si icoane a caror valoare este de 10.000 de euro, un credit de 15.000 de euro si castiga 100.000 de lei numai de la cabinetul de avocatura. Ludovica Parvu mai obtine venituri de 4.800 lei pe an – indemnizatie din Consiliul Local si 7.200 de lei din Consiliul Avocatilor.

Ovidiu Pop detine patru terenuri la Carbunar, 25.000 mp in Arad si 4.900 mp la Cluj Napoca, are un imobil in Carbunar si doua in Baia Mare, detine o motocicleta Honda, are credit la doua banci, dar realizeaza venituri de peste 81.600 de lei anual. La acestea se mai adauga alte 42.000 de lei din indemnizatii, dividende si vanzari efectuate in 2010.

Mariana Pop nu are terenuri, dar detine un apartament, un autoturism, are un credit in valoare de 20.000 de euro si realizeaza din salariu 57.035 lei/an. Din indemnizatii si proiecte, in 2010, Mariana Pop a mai realizat inca 15.000 de lei.

In declaratia de avere depusa in 2010 de Stefan Pop, pe numele acestuia figureaza terenuri in Baia Mare, Sarbi, Mocira si Buzesti, cladiri in Baia Mare, Mocira si Sarbi, trei autoturisme si investitii la patru firme. Are credite la trei banci si obtine 30.720 de lei din functia de administrator de firma si 100.000 de euro din chirii si 8.320 din indemnizatia de consilier local.

Noemi Vida detine 400 de mp de teren in Baia Mare, o locuinta de 100 mp si realizeaza venituri de aproximativ 30.000 de lei/an.

Arpad Virag are 26,5 ari de teren in Tautii Magheraus, un imobil, un moped si un autoturism si tablouri in valoare de 6.000 de euro. Realizeaza venituri de 66.092 lei de la Inspectoratul in Constructii si 7.977 de lei din activitatea de consilier local.

Vasile Vlasin detine un teren la Moisei, pe care l-a dobandit prin cumparare, tot la Moisei are un imobil, are un autoturism, precum si trofee de vanatoare in valoare de 45.000 de euro, are un depozit bancar in valoare de 24.386 lei, este actionar la trei firme si are datorii de peste 815.000 lei. Veniturile pe care le realizeaza nu depasesc 20.000 de lei (consilier juridic si director de casa de cultura), iar de la Consiliul Local mai are 8.500 de lei anual.

Radu Stef e singurul consilier local care detine o livada, la Arinis. Are doua locuinte in Baia Mare si un cabinet de avocatura, are un autoturism si depozite bancare de 30.000 de lei si 1.000 de euro, in timp ce datoriile la banci sunt de 50.000 de euro. Numai din avocatura, Stef realizeaza anual peste 109.000 lei.

Ovidiu Stefan este topograf si detine un teren de 676 mp, are o locuinta si un imobil pe care l-a construit, doua autoturisme si 84.000 de lei in cont, iar veniturile trec de 136.000 de lei anual.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns