Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SFATURI ESENȚIALE

Protecția împotriva valurilor de căldură

Protecția împotriva valurilor de căldură
Există două grupuri principale de risc: persoanele foarte în vârstă și copiii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Pe măsură ce temperaturile cresc, statele sunt nevoite să ia măsuri pentru a preveni decesele cauzate de valurile de căldură periculoase. Experții avertizează asupra riscurilor și oferă recomandări pentru protecție.

În Arabia Saudită, peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din această lună, majoritatea deceselor fiind atribuite stresului termic, deoarece temperaturile din Mecca au ajuns până la 50 de grade Celsius. În Europa, multe țări avertizează asupra viitoarelor valuri de căldură și îndeamnă oamenii să ia măsuri de precauție, unele țări înregistrând deja decese din cauza temperaturilor ridicate.

 

 

În Grecia, de exemplu, trei turiști au fost găsiți morți într-o săptămână în care temperaturile au atins 43 de grade Celsius. Cercetările de anul trecut au arătat că, în 2022, aproximativ 61.672 de persoane din Europa au murit din cauze legate de căldură între mai și septembrie.

 

 

Camilo Mora, climatolog și profesor la Universitatea din Hawaii, a studiat modul în care căldura extremă poate fi fatală. Într-o lucrare, Mora a identificat 27 de moduri diferite în care oamenii ar putea muri din cauza căldurii extreme, majoritatea fiind legate de cedarea organelor. Prima reacție a organismului la căldură este transpirația, care ajută la răcirea corpului prin evaporare. Însă, dacă temperatura exterioară este mai mare decât temperatura corpului, organismul nu se poate răci, ducând la hipertermie.

 

 

Odată ce organismul nu se poate răci singur, acesta începe să gestioneze fluxul sanguin pentru a răcori corpul, ceea ce poate pune presiune pe inimă și poate duce la atac de cord sau insuficiență de organ. De exemplu, fluxul sanguin redus către stomac poate permite conținutului intestinal să intre în sânge, cauzând infecții severe și moarte.

 

 

Există două grupuri principale de risc: persoanele foarte în vârstă și copiii. Vârstnicii au o piele mai puțin eficientă pentru termoreglare, iar copiii se încălzesc mai repede decât adulții. De asemenea, persoanele cu obezitate și cele care consumă droguri sau alcool sunt mai vulnerabile, deoarece corpul lor nu poate disipa eficient căldura sau răspunde adecvat la temperaturi ridicate.

 

 

 

Recunoașterea timpurie a simptomelor bolilor legate de căldură poate salva vieți. Simptomele includ transpirație excesivă, creșterea frecvenței cardiace, amețeli și pierderea cunoștinței. Pentru a reduce riscul, este esențial să evitați expunerea la soare, să vă hidratați, să purtați haine deschise la culoare și să evitați efortul fizic extrem și consumul excesiv de alcool.

 

 

Pe termen lung, planificarea urbană, cum ar fi plantarea mai multor copaci în orașe, poate ajuta la răcirea zonelor urbane și la reducerea sarcinii termice asupra populației.

 

CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de furtuni, cod galben de caniculă și praf saharian la Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Un negreştean şi un sălăjean au omorât o italiancă

Cei doi sunt în Arestul IPJ Satu Mare

Autorii unui omor comis în Italia asupra unei femei de 81 de ani au fost identificaţi şi prinşi de poliţiştii sătmăreni. Este vorba de doi români, unul din Negreşti Oaş şi celălalt din Nuşfală, judeţul Sălaj.

În 27 aprilie 2012, Szilard Osz (24 ani) din Nuşfală şi Ioan Finta (53 ani) din Negreşti Oaş au omorât-o pe Liliana Tardiola (81 ani). Femeia a fost găsită moartă, cu capul zdrobit în vila sa din Vermicino (provincia Roma).