Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul Iordache anunţă schimbarea ordonanţelor pe Justiţie

Florin Iordache
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Florin Iordache

Florin Iordache

Luni, între orele 10.00-12.00, Ministerul Justiţiei organizează o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse.

UPDATE 14.52 – Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus luni, după dezbaterea pe graţiere şi amnistie, că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanţe, însă are observaţii pentru cele două acte normative şi acestea vor fi schimbate.

”În urma consultărilor, am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textele celor două acte normative. (…) Ţinem cont de propuneri, voi modifica actele”, a declarat ministrul Iordache, luni, după dezbaterea publică.

Şeful de la Justiţie a precizat că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanţe, însă ”proiectele iniţiale vor fi schimbate”.
”Până nu finalizez textele celor două acte normative, nu ştiu ce să vă spun. Voi avea o discuţie şi cu premierul Grindeanu şi vă voi anunţa”, a mai spus ministrul Justiţiei, spunând, din nou, că varianta iniţială a ordonanţei va fi ”fără îndoială amendată”.

UPDATE Ministrului Justiţiei i s-a cerut demiai în dezbaterea publică
Dezbaterea pe proiectele de graţiere şi de modificare a Codului Penal încinge spiritele la Ministerul Justiţiei. După numeroase intervenţii pro şi contra, întrerupte de vociferări, ministrului Iordache i s-a cerut demisia.
Mihai Poliţeanu, membru al asociaţiei „Iniţiativa România”, a avut o intervenţie în care a acuzat Ministerul Justiţiei că a minţit în notele de fundamentare a ordonanţelor. „Nu mai sunteţi parteneri credibili de dialog”, a afirmat acesta, după care a solicitat demisia ministrului Florin Iordache. De asemenea, Poliţeanu a acuzat Guvernul de redactarea unor proiecte de acte normative cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea şi alţi politicieni.

Mihai Poliţeanu este unul dintre cei care au depus săptămâna trecută un denunţ penal la DNA, în care îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
UPDATE: Un reprezentant al platformei civice Iniţiativa România a declarat, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei pe tema ordonanţelor graţierii şi amnistiei, că, în mod evident, scopul celor două proiecte este scăparea de răspundere penală a unor politicieni şi a sponsorilor acestora.

”Scopul este să-i scăpaţi de răspundere penală pe prietenii dumneavoastră politicieni, pe prietenii lor şi pe sponsorii lor politici. E un fapt recunoscut tacit sau direct de zecii de mii de oameni, de ambasadele statelor partenere, de ONG-uri, de întreg sistemul judiciar.

Dezbaterea a fost subminată chiar de dumneavoastră în 4, 6, şi 17 ianuarie, când aţi susţinut că orice act normativ va trece prin Parlament. La o zi după, pe 18, ne-am trezit cu proiectele de ordonanţă de urgenţă. Nu sunteţi un partener credibil de dialog şi sunteţi compromis ca Ministru al Justiţiei”, a declarat acesta.

Un alt domn prezent la dezbatere s-a pronunţat şi el împotriva celor două proiecte, s-a întrebat retoric cu ce anume ajută graţierea celor pedepsiţi cu suspendare la rezolvarea supraaglomerării din penitenciare şi a solicitat demisia Ministrului Justiţiei. Totodată, acesta a îndemnat la găsirea cauzelor pentru situaţia în care se află acum România în vilele lui Dan Voiculescu, în casele politicienilor, dar şi în reşedinţa de lux a lui Liviu Dragnea.

 

UPDATE Dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei pe tema Ordonanţei graţierii vine cu soluţii neaşteptate din partea societăţii civile. Preşedintele fundaţiei EurHONEST, Florin Ghiulbenghian, a propus ca oamenii care vor fi graţiaţi în acest val să nu mai aibă dreptul de a participa la luarea deciziilor publice timp de cinci ani. Această condiţie i-ar afecta în mod deosebit pe oamenii politici.

“Aş dori să vă ofer o soluţie, la ceea ce se discută public acum. Cei care beneficiază de această legislaţie ar trebui să fie condiţionaţi să nu poată participa 5 ani de zile la luarea deciziilor publice, politice, pentru a nu putea fi acuzaţi că faceţi această graţiere sau amnistie doar pentru oamenii politici”, a spus Ghiulbenghian.

Ghiulbenghian a spus că fundaţia pe care o conduce a efectuat un studiu amplu prin care s-a arătat că este nevoie de graţiere şi amnistie, pentru că, pe lângă aglomeraţia actuală din penitenciare trebuie să privim şi la aglomeraţia din instanţe pentru că va urma un nou val de persoane condamnate la închisoare.

UPDATE Gigi Becali a fost prima persoană care a luat cuvântul la dezbaterea publică pe tema proiectelor ordonanţelor graţierii şi modificării codului penal.


“Este jale ce este în puşcării. Este inadmisibil! Eu ştiu ce este în puşcării. Am făcut o propunere de bun simţ, măcar să se graţieze şantajul”, a zis Gigi Becali.

“Proiectul lui Iordache este “şmecheresc” pentru că torţionarul Vişinescu iese în trei ani din închisoare din cauza lui”, a mai zis Gigi Becali.

“Dimineaţă m-am dus şi am modificat, mi-e jenă de oamenii ăia (protestatari – n.r.) şi am spus între trei şi patru ani să se dea graţierea. Ştiţi de ce? Pentru că nu ştiu la puşcărie niciun politician care are între trei şi patru ani pedeapsă. Graţierea trebuie dată, că ştiu ce e acolo şi de aceea sunt aici. Dar nu se poate aşa, ce au făcut ei. Normal că oamenii au ieşit în stradă şi le dau dreptate. Dacă tu faci un proiect de graţiere numai pentru abuzul în serviciu, atât ai, abuzul în serviciu şi accidente rutiere. Dacă tu propui schimbarea codurilor, deci abuzul în serviciu era de la 5 ani la 15 ani. S-a schimbat de la 2 la 7 ani şi acum o treci la trei ani de parcă ar fi mărturie mincinoasă… normal că oamenii ies. 20.000 – 30.000 să fie sănătoşi, ţara nu se conduce cu 20 sau 30.000 de oameni, dar au ieşit iar 50.000, au ieşit o sută de mii, (…) dacă semnează petiţie şi tot trebuie să ţii cont”, a adăugat omul de afaceri.

UPDATE: ”De graţiere nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei acuzaţi de fapte de corupţie, nici recidiviştii, iar condiţia principală a fost recuperarea prejudiciului”, a declarat ministrul Justiţiei Florin Iordache.

”Al doilea proiect pune în concordanţă deciziile Curţii cu prevederile Codului Penal. De altfel, săptămâna trecută, CCR a decis că încă şase articole sunt neconstituţionale. Deci, după ce apar motivările, vom veni cu modificări.

Suntem deschişi, astfel încât actele normative să corespundă observaţiilor şi consultării publice”, a declarat Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la debutul dezbaterii.

UPDATE Luni, la ora 10.00, la Ministerul Justiţiei a început dezbaterea publică pe tema proiectelor de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea unor persoane şi modificarea Codurilor Penale.

La discuţie participă 50 de persoane, din cele circa 200 care au trimis o solicitare în acest sens. Cameramanii nu au voie să rămână în sală pe timpul dezbaterii, dar reporterilor li s-a permis să asiste.


Oamenii anunţă că în acel interval orar vor ieşi în stradă, notează dcnews.

“Luni dimineata e o ”dezbatere” la Ministerul Justitiei pe puncte care NU sunt negociabile. Gratierea pentru fapte care includ coruptie nu e negociabila. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai sa dezbatem si sa protestam si luni dimineata, chiar in fata celor care se prefac ca dezbat.

Luni se pregateste un simulacru de consultare publica la Ministerul Justitiei cu “reprezentantii” strazii, la care dezbatere s-au anuntat ca participa Becali si Ciuvica. Vrem Justitie, nu Circ.

Inca nu au inteles ca adevarata dezbatere este in strada, este in reactiile presei inca independente, este in reactiile organizatiilor profesionale, ale altor institutii precum DNA sau CSM, in reactiile oricarui om ii pasa de democratia greu castigata, asa cum e ea, imperfecta.

Dezbaterea e in strada, nu e circul pe care il fac ei la televiziuni de partid, nici in circul pe care il numesc dezbatere de la Ministerul Justitiei”, se anunţă pe pagina de Facebook Corupţia Ucide.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns