Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Protest cu maşini în jurul Parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul de depolitizare a numirii şefilor de parchete, prin care preşedintele este exclus din procedură, este dezbătut marţi de senatori. Proiectul a fost iniţiat chiar de Călin Popescu Tăriceanu, şeful Senatului. În semn de protest faţă de acest proiect, mai mulţi bucureşteni ieşit în stradă, însă nu pe jos, ci cu maşinile.

UPDATE: Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, amânarea cu două săptămâni a dezbaterii proiectului iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu care exclude preşedintele şi minstrul de Justiţie din procedura de numire a conducerii Parchetelor şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a cerut un nou aviz CSM.

Manifestanţii s-au strâns în Piaţa Constituţiei la ora 13.00, după care, la 13.30, au plecat într-un marş în jurul Parlamentului, cu steguri şi pancarte prinse de maşini, scrie stiripesurse.

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede proiectul de lege.

Revocarea şefilor de parchete se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.
În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Proiectul de lege, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional în acest caz.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns