Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proteste de amploare împotriva proiectului Roşia Montană. Peste 10.000 de manifestanţi în Capitală, 6.000 la Cluj și 100 la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Protest Rosia Montana la Satu Mare
Protest Rosia Montana la Satu Mare

Participanţii la protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, al căror număr a crescut la aproximativ 10.000, au blocat circulaţia în centrul oraşului, la Universitate. Duminică, și la Satu mare au ieșit în stradă aproximativ 100 de tineri.

Traficul a fost blocat atât în rondul de la Universitate, cât şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Manifestanţii au scandat “Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje printre care “Sănătate – da, cianură – nu”, “Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM!” şi “Implicarea resuscitează ţara”.

Unii protestatari au făcut zgomot lovind peturi umplute cu pietricele, iar alţii au bătut în tobe.

Manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat în Bucureşti duminică după-amiază, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate.

De acolo, în jurul orei 19.00, ei au plecat în marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – bd. Carol, revenind în final la Universitate.

În timpul marşului, numărul lor a crescut de la aproximativ 1.000 iniţial la peste 10.000 la întoarcerea în Piaţa Universităţii.

Pe traseul manifestanţilor s-au aflat permanent jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

Sâmbătă seară, protestatarii au mers în marş, de la Universitate, până la sediul televiziunii publice, unde au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminică, 1 septembrie după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

 

Soţia primarului Emil Boc, între manifestanţii de la Cluj

Peste 6.000 de persoane care au participat, la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului.

Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participanţii la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, care au blocat circulaţia rutieră în centrul oraşului, transmite corespondentul Mediafax.

Oana Boc a participat la marş însoţită de un localnic din Roşia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul “Roşia Montană nu-i locală, când otrava-i naţională”.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns

TRAFIC LA VAMĂ

Câţi ucraineni mai intră într-o zi în România?

În data de 02.09.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 501.700 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 140.100 de mijloace de transport.