Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PSD-ALDE, o alianţă cu două tăişuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dorel Coica si Adrian Stef
Dorel Coica si Adrian Stef

Ce dă PSD şi ce câştigă ALDE în schimbul susţinerii primarului Coica?

Mai sunt 20 de zile până la data-limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile din 5 iunie. Majoritatea candidaților sunt deja desemnați. Listele pentru consilieri sunt pe ultima sută de metri la toate partidele.

În județul Satu Mare au rămas câteva chestiuni majore de rezolvat. Ar fi vorba despre candidatura separată a Forumului Democrat German, despre candidatura lui Horea Anderco, poate ca independent, și nu în ultimul rând despre candidatul ALDE la primăria Satu Mare.

Se mai discută despre eventuale rocade de candidați.  Se analizează evoluția candidaților de până acum, la PNL, UDMR sau PSD. S-au remarcat până acum câțiva candidați, relativ bine primiți de alegători,  dar care au în spate partide mai mici, de la :tefan Ressler la Adelin Ghiarfaș sau Ioan Opriș.

Dar încă se mai fac sondaje, se negociază, într-un cuvânt se caută soluții pentru a se câștiga cât mai mult. Este normal ca toată lumea să vrea săștige.

Săptămâna aceasta debutează cu o primă rundă de negocieri între PSD și ALDE.

Dintr-un prim comunicat rezultă că cele două partide nu au ajuns la un rezultat, din moment ce ALDE a anunțat candidați la primării la care PSD are primari în funcție sau are deja candidați desemnați. Ce să mai negociezi după luarea unor decizii?

De remarcat că doar ALDE a dat un comunicat, în timp ce PSD a trecut cu vederea întâlnirea dintre reprezentanții celor două partide. De asemenea, doar ALDE a anunțat că se poartă discuții despre desemnarea unui candidat comun la primăria Satu Mare. Candidatul comun înseamnă susținerea de către ALDE a primarului Coica și nu stabilirea unui candidat din partea ALDE.

Ce dă PSD şi ce câştigă ALDE în schimbul susţinerii primarului Coica?

Desigur, se pune problema ce dă în schimb PSD. Rezonabil ar fi ca fiecare dintre cele două partide să aibă doar de câștigat și nu de pierdut. Ce ar putea oferi PSD în schimbul susținerii primarului Coica? Pornind de sus în jos, în mod maximal ALDE ar putea primi susținerea PSD pentru președinția Consiliului Județean.

Astfel, Adrian :tef își va prezerva funcția de președinte al Consiliului Județean, iar Dorel Coica își va reînnoi mandatul de primar. Cu alte cuvinte, se va repeta formula din 2012, cu diferența că de data aceasta alianța USL nu mai este formată din PSD și PNL, ci din PSD și ALDE. Vor fi nemulțumiri din ambele partide, și mai ales se vor declanșa atacuri.

La al doilea nivel de avantaje reciproce se află funcțiile de viceprimari și vicepreședinți la Consiliul Județean. PSD nu are siguranța că împreună cu ALDE și eventual cu partide mai mici gen PMP va avea majoritatea în Consiliul Județean. Așadar, PSD vinde ceva ce nu are.

Prin urmare negocierile trebuie să meargă mai jos, înspre primăriile din județ și diverse funcții. De asemenea, nu poți avea siguranța că vei dispune de ele. Ceva va câștiga, totuși, UDMR și PNL. Ca partid cu experiență, PSD își lasă o portiță și către aliatul său deja tradițional, UDMR.

De precizat că și PSD și ALDE au anunțat deja validarea  majorității candidaților la primării.  Renunțarea la un candidat înseamnă voturi pierdute pentru consiliul județean. Astfel, dacă PSD cedează la o comună, pierde voturi politice esențiale pentru consiliul județean, dar și pentru scorul pe țară.

La fel și ALDE. În plus pentru ALDE se ivește și o altă problemă. Dacă nu are candidat la primăria Satu Mare, neavând locomotivă, nu obține voturi pentru consiliul local și, în general, pentru partid la nivel de județ.

PSD-ALDE, ca orice alianță, este cu două tăișuri

Când se unesc două forțe politice, apar nemulțumiți și într-o parte, și în alta. Dorel Coica poate pierde susținerea unor alegători care antipatizează ALDE, la fel cum ALDE poate pierde voturile unor susținători  liberali care nu suportă PSD.  Nu este pur și simplu o adunare matematică. Nu se adună merele cu perele, cum spun strategii politici.

Punând cap la cap ce se pierde și ce se câștigă din alianța PSD-ALDE, cel mai mult de pierdut are  întotdeauna partidul mai mic. Așa cum și în cadrul USL de pierdut a avut doar PNL. La conferința de presă Adrian Ștef a “dat din casă”, adică din interiorul partidului, că delegația permanentă  îi solicită săși depună candidatura, iar organizația municipală “nici nu vrea să accepte să nu avem candidat” la primăria Satu Mare.

Îl îndeamnă și cetățenii să candideze la primăria Satu Mare. Ceea ce înseamnă că respectivii cetățeni sunt împotriva candidaturii primarului Coica. Adrian :tef a dorit, de fapt, să spună că lucrurile sunt foarte încurcate.

Pe de altă parte, lipsa unui candidat propriu la cea mai importantă primărie dintr-un județ înseamnă renunțarea la propria identitate. Acesta este motivul pentru care partide precum UNPR, PMP, Forumul German, PN|CD, PND și altele țin să aibă candidați și liste proprii. Este vorba despre identitatea acestor formațiuni politice, despre viitorul lor.

Asta explică de ce delegația permanentă și organizația ALDE cer insistent ca partidul să aibă candidat propriu. Este și o chestiune de onoare. Interesul imediat se întoarce în timp împotriva partidului dacă se iau decizii conjuncturale. Acestea sunt, în general, frământările din sânul partidelor mai mici.

Aceeași dilemă o are și Forumul German. Un candidat propriu la primăria Satu Mare ar scoate organizația etnicilor germani nu doar de sub tutela UDMR, ci și din anonimat. Este o chestiune de viitor, mai mult decât un mărunt interes conjunctural.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

Lasă un răspuns