Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PSD, nici la putere, nici în opoziție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu un picior la putere și cu altul în opoziție, PSD se îndreaptă șchiopătând spre alegerile prezidențiale. Orizontul de așteptare nu este foarte larg. Majoritatea pesediștilor sunt convinși că șansele lui Mircea Geoană sunt minime. Nu-și pun mari speranțe în victoria sa greii partidului. Ion Iliescu, un politician lucid, este în căutarea unei soluții. Lumea înclină să creadă că varianta Sorin Oprescu este cea mai apropiată de realitate. Despre o candidatură a lui Adrian Năstase nu se mai vorbește, dar nu este în totalitate exclusă.
În schimb mai multe speranțe se pun în PSD ca partid de guvernare. Până acum social-democrații nu au confirmat faptul că prezența lor la putere este benefică pentru țară. Miniștrii lor sunt aproape invizibili. Abia dacă se observă că PSD este la guvernare. Asta nu înseamnă că partidul nu se erodează. O parte din oalele sparte în aceste vremuri de criză vor fi plătite de PSD. Mircea Geoană va fi făcut răspunzător pentru toate neîmplinirile, pentru toate gafele actualului guvern.
Deși sunt o sumedenie de probleme, toate dezbaterile duc spre alegerile prezidențiale. Cei care nu-l suportă pe Traian Băsescu sunt pregătiți să voteze pe oricine se califică în turul doi.
Printre aceștia nu se află o bună parte dintre simpatizanții PSD. De fapt marea dilemă constă în faptul că oamenii declară că votează în mare parte independent de partide. Alegerile prezidențiale sunt uninominale în cel mai înalt grad. Din această pricină partidele fac eforturi disperate să-și păstreze electoratul câștigat la celelalte alegeri. Dacă fiecare candidat ar obține procentele partidelor lucrurile ar fi deosebit de limpezi. Fără discuție în turul doi ar intra candidații PDL și PSD. Electoratul este mai pretențios și refuză să se identifice cu partidele. Drept urmare în aceste luni premergătoare campaniei prezidențiale partidele se aruncă unele asupra altora cu o violență rar întâlnită.
Fiecare formațiune politică încearcă să-și compromită adversarul. Aici se încadrează campania furibundă dusă împotriva ministrului Tineretului. Monica Iacob Ridzi a găsit un moment prost pentru lansarea unor proiecte costisitoare. Tot ce ține de cheltuirea banului public  în mod nejustificat este drastic sancționat de opinia publică. Indiferent de ce se va constata, tânăra din fruntea ministerului Tineretului este compromisă definitiv. Ea nu mai poate fi utilizată în campania lui Traian Băsescu. Dar, paradoxal, cazul Ridzi nu-l urcă în sondaje pe Mircea Geoană și probabil nu-l va trage în jos foarte mult nici pe Traian Băsescu.
Lucrurile sunt deosebit de încurcate. Ruptura dintre partide și politicieni este un fenomen relativ nou. Geoană și Crin Antonescu nu se identifică decât într-o mică măsură cu partidele. Întrebarea este dacă Băsescu face excepție și electoratul său se identifică total cu electoratul PDL. Sondajele nu au clarificat acest aspect. De aici provin multele necunoscute care planează asupra scenei politice din această vară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns