Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PSD si PNL pregătesc adoptarea unor norme de etică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Vasile Blaga
Vasile Blaga

Cele două mari partide româneşti: PSD şi PNL, sunt pregătite să adopte în decurs de câteva zile criterii de integritate pentru candidaţii la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

Astfel, Comitetul Executiv Naţional al PSD se va reuni pe 9 decembrie pentru a adopta forma finală a codului de etică şi conduită al partidului şi pentru a avea o primă discuţie privind pregătirea alegerilor locale şi desemnarea candidaţilor, a anunţat preşedintele formaţiunii social-democrate, Liviu Dragnea, miercuri, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional.

Codului de etică şi conduită al PSD

“Convocarea Comitetului Executiv al PSD pe data de 9 decembrie, la ora 16,00, unde vom adopta forma finală a codului de etică şi conduită al partidului. De asemenea, vom avea o primă discuţie despre pregătirea alegerilor locale şi despre desemnarea candidaţilor”, a declarat preşedintele PSD într-o conferinţă de presă.
Potrivit documentului, social-democraţii îşi doresc ca prin acest Cod de Etică să garanteze stimularea competiţiei interne, dar şi promovarea în structurile de partid, ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi în Parlament, a membrilor care demonstrează “o pregătire profesională recunoscută şi o probitate morală necontestată”.
Astfel, codul stabileşte că membrii PSD se angajează ca, în activitatea lor politică şi civică să promoveze următoarele principii: onestitate şi respect faţă de Constituţie şi de legile în vigoare; respectarea drepturilor civice fundamentale prin condamnarea intoleranţei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei şi discriminărilor; integritate şi respect în activitatea politică, administrativă şi profesională; solidaritate şi responsabilitate; transparenţă şi integritate.

Decalogul PNL

La rândul său, Comisia de unificare PNL a stabilit un “decalog” pentru candidaţii la alegerile din 2016, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmând că o parte din criteriile stabilite vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, plagiatul, contractele, dar şi datoriile la stat.
“Comisia de unificare a adopat un decalog (…) care să însoţească candidaturile PNL pentru alegerile locale, dar şi pentru alegerile parlamentare din anul 2016”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmând că aceste criterii vor fi transformate „într-un proiect de hotărâre pe care secretariatul îl va trimite organizaţiilor judeţene spre informare, urmând a fi adoptate prin decizia Consiliului Naţional în data de 11 decembrie”.
Criteriile care vor trebui să fie respectate de candidaţii PNL la alegerile locale şi parlamentare vizează lustraţia, traseismul politic, nepotismul, contractele şi relaţiile cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidaţii la bugetul de stat, formele de plagiat şi problemele penale, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.
La Consiliul Naţional din data de 11 decembrie, forma finală a acestor criterii va fi adoptată prin vot, iar, ulterior ele vor fi aplicate la nivelul primăriilor municipii, reşedinţe de judeţ şi consilii judeţene de către Biroul Politic Naţional, iar la nivel judeţean, de către Biroul Politic Judeţean.
Cele zece criterii completează regulile statutare şi vor fi transformate într-un proiect de hotărâre pe care Secretariatul General îl va trimite organizaţiilor judeţene spre informare, urmând a fi adoptat prin decizia Consiliului Naţional în data de 11 decembrie, a mai spus Stroe.
“Regulile şi criteriile fixate astăzi vizează în primul rând următoarele capitole: lustraţia, traseismul politic, nepotismul, contractele şi relaţia cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidaţii la bugetul de stat, forme de plagiat şi problemele penale.
Acestea sunt principalele zece puncte care în mod obligatoriu trebuie respectate de toţi candidaţii PNL înscrişi în cursa pentru campania electorală din primăvara următorului an şi din toamna anului 2016. Ele vor fi aplicate la nivelul primăriilor municipii reşedinţă de judeţ şi consiliilor judeţene de către Biroul Politic Naţional, iar la nivel judeţean de către Biroul Politic judeţean pentru primăriile localităţilor în afara municipiilor reşedinţă de judeţ”, a precizat liberalul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns