Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Raport favorabil pentru Statutul aleşilor, in comisia de statut

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Gabriel Vlase, presedintele Comisiei de Statut
Gabriel Vlase, presedintele Comisiei de Statut

Comisia pentru Statut a acordat luni raport favorabil privind cererea de reexaminare a statutului parlamentarilor, proiect retrimis pentru dezbatere comisiilor de resort de către plen.

Comisia pentru statut a inclus în raportul iniţial întocmit în urmă cu o săptămână, la prima dezbatere a cererii de reexaminare a preşedintelui Băsescu asupra acestui act normativ, modificările aprobate de Comisia juridică care vizau eliminarea prevederilor referitoare la încetarea mandatului unui senator sau deputat în cazul neatacării în instanţă a raportului ANI privind incompatibilitatea parlamentarului.

Preşedintele Comisiei de statut, Gabriel Vlase, a precizat însă că “legea ANI este în vigoare şi prevede că raportul final (n.r. de constatare a incompatibilităţii) are 15 zile pentru a fi atacat”.

“Constituţia spune condiţiile în care îţi poţi pierde mandatul, deces, demisie şi ajungem la incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută de o lege organică şi tot prin lege am stabilit şi instituţia care stabileşte starea de incompatibilitate, în speţă ANI. ANI, instituţia împuternicită prin lege să stabilească o stare de incompatibilitate sau nu, stabileşte (…) că un parlamentar este incompatibil şi dacă acest parlamentar nu contestă la instanţă devine incompatibil prin efectul legii şi, automat, prin efectul Constituţiei îşi pierde mandatul”, a spus Vlase, citat de Agerpres.

El a precizat că prin modificările aduse statutului s-a încercat detalierea anumitor prevederi “ambigue” din Legea ANI.

“Pentru prima dată conflictul de interese l-am separat de incompatibilitate. Am încercat să simplificăm procedurile în cazul în care apar cazuri de incompatibilitate sau de conflict de interese în cazul Parlamentului prin statut, dar niciodată nu s-a încercat modificarea Legii ANI, pentru că nu poţi să faci aşa ceva”, a mai spus Vlase.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns