Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Raportul MCV: Se aşteaptă critici privind CSM, imunităţile aleşilor şi statul de drept

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană prezintă, miercuri, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Este de aşteptat, luând în calcul inclusiv declaraţii oficiale ale autoriţărilor române sau ale unor oficiali UE, ca raportul să fie unul negativ, care să evidenţieze nemulţumirile Comisiei legate de lipsa unor progrese în funcţionarea unor instituţii cum ar fi CSM, precum şi de recentele reglementari adoptate la Bucureşti în legătură cu imunitatea parlamentară.

Raportul vine în contextul în care preşedintele Băsescu a respins propunerile ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procurori şefi, criticând procedura de selectare a celor nominalizaţi.

Preşedintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.

Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, luni, că “în lanţul trofic” care stabileşte procedura propunerii şi numirii şefului Parchetului General şi a celui al DNA nu se pot schimba sau inversa competenţele şi nu pot fi făcute adaosuri care exced cadrului legislativ.

De asemenea, documentul Comisiei este publicat în contextul în care activitatea CSM este afectată de dispute interne. După alegerile din 4 ianuarie din CSM, în urma cărora procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedintele Consiliului, Secţia pentru Judecători a cerut demisia de onoare a acesteia şi, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, considerând că “procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale”.

Miercuri, la CSM, este programată o nouă şedinţă a plenului, pe ordinea fiind înscrisă şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului, în condiţiile în care cei doi candidaţi înscrişi iniţial pentru acest post, Cristi Danileţ şi Alina Ghica s-au retras din cursă pe fondul contestărilor venite din întreaga ţară.

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Mediafax că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV.

O altă problemă care va fi abordată în raport este legată de recentele reglementări adoptate în Parlament cu privire la imunitatea aleşilor. Comisia Europeană îşi va prezenta, în raportul despre MCV punctul de vedere privind prevederile adoptate de Parlamentul României în legătură cu imunitatea parlamentarilor, a declarat, recent, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

“Comisia îşi va spune părerea despre acest subiect în raportul pe care îl va adopta săptămâna viitoare despre România, raport suplimentar decis în cadrul MCV în iulie anul trecut, în lumina evoluţiilor legate de statul de drept, independenţa justiţiei. (…) Ca să fiu foarte deschis, am văzut deja diferite interpretări legat de ce a fost adoptat ieri, aşa că dorim să ne uităm în detaliu. Ceea ce e clar pentru Comisie, şi am spus asta, este că cei aflaţi la putere trebuie să se asigure că nu sunt probleme de integritate în legătură cu ei. Asta a fost şi rămâne poziţia noastră, dar, fireşte, va trebui să ne uităm cu exactitate la ce a decis parlamentul ieri, iar asta se va reflecta în raportul de săptămâna viitoare”, declara Gray, săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări.

Concluziile raportului CE de miercuri vor avea urmări în procesul de intrare a României în Schengen. Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns