Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rata inflaţiei în luna ianuarie a scăzut la 15,1%

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, scumpirile în luna ianuarie au fost de 15,1%, în scădere faţă de decembrie. Dar cifra actualizata a inflatiei nu înseamnă că preţurile scad, ci doar că ele vor creşte mai lent. Rata inflaţiei in luna ianuarie a scăzut la 15,1%. Alimentele s-au scumpit cu peste 22% în ultimul an. Facturile la curent au scăzut cu 16% faţă de luna decembrie 2022.

Creşterea inflaţiei îi afectează cel mai mult pe pensionari şi pe cei cu salariul minim

Deşi inflaţia este o problemă a tuturor, spre deosebire de crize sau de şomaj care îi afectează doar pe unii, creşterea preţurilor îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alţii, cei mai afectaţi fiind pensionarii sau familiile care lucrează pe salariul minim şi care au mai puţin spaţiu în bugetele lor pentru a absorbi preţurile mai mari. Chiar şi celor care câştigă un salariu mediu, inflaţia le fură din cele 12 salarii lunare dintr-un an, cel puţin un salariu.
Salariile, deşi au crescut cu o viteză ridicată – peste 13% în ultimul an – nu ţin pasul cu creşterea accelerată a preţurilor şi accentuează senzaţia de disconfort financiar. Atunci când te duci să cumperi strictul necesar, scoţi mai mulţi bani pe aceleaşi produse decât luna trecută.

Cel mai mult au crescut în decurs de un an preţul zahărului, untului, uleiului

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,1% în ianuarie 2023, de la 16,4% în decembrie 2022, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii. Preţurile de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 au crescut cu 0,3% pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu aproape 1% şi al scumpirii celor alimentare cu 1,5% şi a serviciilor cu 1,82%.
Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2021 – ianuarie 2022) este 14,3%.
Datele oficiale arată că cel mai mult au crescut preţurile alimentelor, cu peste 22%, urmate de mărfurile nealimentare, cu aproape 12% şi servicii cu peste 10%. Potrivit statisticilor, preţul zahărului a crescut cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Într-un top al scumpirilor, pe locul doi, după zahăr, este untul, mai scump cu 47%. :i un litru de ulei costă mai mult cu 34 de procente. Alte scumpiri notabile au fost şi la ouă, cartofi şi făină. Tariful la energie electrică a crescut în ultimul an cu peste 21%. A crescut şi costul pentru gaze şi combustibili, cu 28%, respectiv 9%, faţă de ianuarie 2022. Facturile la curent au scăzut în ianuarie cu 16%, faţă de luna precedentă.
Potrivit estimărilor BNR, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în primele trei luni ale acestui an, dar va coborî semnificativ abia ulterior. Şi ar putea ajunge la o singură cifră la finalul anului. Banca Naţională se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns