Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reactii in PDL fata de constituirea Uniunii Social-Liberale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Emil Boc a declarat că este de acord cu un singur obiectiv al “Alianţei socialist-populiste” dintre PSD şi PNL, şi anume că partidele componente vor rămâne în opoziţie până în 2019. “Prin noua alianţă pe care o fac cei de la PSD şi PNL, alianţa socialist-populistă, ce fac de fapt? Apără şi favorizează statul creat de Ion Iliescu.

Prin mentalitatea, gândirea şi lucrurile pe care le-a promovat în România avem un stat care nu a încurajat munca, ci lenea, am avut un stat care i-a obligat pe români să stea cu mâna întinsă. Din tot programul alianţei socialist-populiste cu un singur lucru sunt de acord< că vor rămâne acolo unde sunt şi acum, în opoziţie până în 2019″, a comentat Boc înfiinţarea Uniunii Social-Liberale.
Mult mai obiectiv trateaza evenimentul Cristian Preda. Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blog că înfiinţarea USL e un “moment important” pentru scena politică şi avertizează că forţa sa electorală nu este de neglijat.
“Constituirea USL e un moment important pentru scena politică de la noi”, susţine pedelistul.”PSD e un partid care, cu excepţia ultimei legislaturi, a avut cei mai mulţi parlamentari. Inclusiv atunci când era în opoziţie – în 1996-2000 sau în 2004-2007 – partidul creat de Ion Iliescu a depăşit prin numărul deputaţilor toate celelalte partide din Parlament.
Nu e de neglijat, pe de altă parte, nici faptul că PNL s-a decis să intre într-o coaliţie pre-electorală. Atunci când a făcut-o – adică în 1996 (CDR) şi în 2004 (DA) – PNL a ajuns la guvern. Nu luaţi această afirmaţie ca pe o superstiţie! E pur şi simplu realitatea< ori de câte ori a mers singur în alegeri, PNL s-a trezit în opoziţie (1990, 2000, 2008) sau chiar a ratat intrarea în Parlament (1992)”, mai notează eurodeputatul.
Cristian Preda enumeră şi câteva din punctele slabe ale noii construcţii politice, printre care retorica negativă şi o anumită conduită ce aminteşte de “microbişti nervoşi”. “USL are numeroase puncte slabe. Numesc aici doar trei. Primul ar fi cantonarea într-o retorică strict negativă< într-adevăr, unicul proiect definit Ponta-Antonescu-Voiculescu e dislocarea PDL şi a Preşedintelui de la putere, nu definirea unei viziuni alternative. Din această cauză, nu e exclus ca USL să ne sufoce în perioada următoare cu promisiuni. Când nu ai proiecte, trebuie să promiţi! Aş numi, în al doilea rând, între defectele de construcţie ale USL pastişarea monstruoasei coaliţii: impresia că noua alianţă îi cuprinde pe toţi cei care detestă moderaţia va fi greu de şters. USL se revendică de la gesturi extreme (precum aruncarea de la balcon a domnului Sobaru) sau de la gesticulaţii ample precum cele ale microbiştilor nervoşi. Reunirea va spori fluierăturile”, spune Preda.
“Forţa electorală a USL nu e însă de neglijat. E fair să salutăm apariţia USL!”, adaugă el, care transmite apoi şi un mesaj către PDL. “Dar e urgent să pornim confruntarea cu Voiculescu, Antonescu & Ponta! Nu trebuie să li se îngăduie să monopolizeze spaţiul politic, aşa cum au lăsat nu o dată impresia că şi-ar dori”, conchide Cristian Preda.

Udrea: Alianţa între PSD şi PNL a fost bătută de Traian Băsescu în 2009

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat sâmbătă la Buşteni că alianţa dintre PSD şi PNL nu este nimic nou, fiind de fapt consfiinţirea “unei coabitări” asupra căreia PDL a atras în ultimii ani atenţia.

“Nimic nou, doar o recunoaştere a unei realităţi vechi, încă din 2007, de când Tăriceanu a scos PDL de la guvernare. Ei coabitează, au avut permanent proiecte comune, cel mai important fiind acela <Jos Băsescu!>. Este o alianţă pe care preşedintele tocmai a bătut-o în 2009, deci pentru noi nu este decât o clarificare a unei situaţii despre care demult încercam să conştintizăm opinia publică”, a spus şefa PDL Bucureşti.

Preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au semnat sâmbătă la Parlament protocolul prin care ACD şi PSD formează Uniunea Social-Liberală.

Anterior, Antonescu şi Daniel Constantin, ca lideri ai ACD au semnat documentul care statuează alianţa dintre ACD şi PSD.

De asemenea, mai înainte înfiinţarea USL a fost validată de Delegaţia Permanentă a PNL, Consiliul Naţional al PSD şi Consiliul Naţional al PC.

Uniunea Social Liberală (USL) îşi propune să funcţioneze până pe 31 decembrie 2020.  USL va fi condusă de preşedintele PSD şi de cel al PNL, care vor lua decizii prin “consultare şi consens”. Uniunea Social Liberală va propune candidaţi comuni la alegerile parlamentare, interzice negocierile cu PDL pentru o viitoare majoritate şi se obligă la opoziţie în situaţia în care nu ar putea obţine majoritatea guvernamentală.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns