Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Recalcularea tuturor pensiilor ar fi o nebunie, spune Ponta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul ar trebui să recalculeze toate pensiile “din 2011 încoace” ca efect al deciziei Curţii Constituţionale, ceea ce este o nebunie, a declarat premierul Victor Ponta, pentru a reveni însă ulterior, după ce i s-a comunicat că există o rectificare a CC, şi să afirme că aceasta este o veste bună.

“Aşteptăm motivarea Curţii. Ceea ce îmi este aproape confirmat de către Ministerul Muncii este faptul că o să trebuiască să recalculăm pensiile din 2011 încoace, ceea ce este o nebunie. Să iei din nou toate pensiile după ce tocmai le-am aşezat, ştie fiecare cât are pensie – pentru că e vorba de acele pensii tăiate de Guvernul Boc – să te apuci să le recalculezi de atunci încoace, mi se pare absolut o nebunie, dar dacă asta e decizia, aşa o să facem, dar cum o să se întâmple în practică, câte sute de mii de oameni…nu ştim, pentru că nu ştim în acest moment ce a decis exact Curtea”, a spus Ponta.

După ce jurnaliştii i-au explicat că CC a transmis o rectificare în sensul că dispoziţiile se aplică doar pentru pensiile care intră în plată din 2013, Ponta a revenit spunând :”Doamne ajută, mă bucur că s-au mai gândit o dată, iată că mi-aţi dat şi o veste bună !”.

El a afirmat că îl bucură această rectificare şi a mulţumit presei pentru buna informaţie care i-a fost transmisă.

Curtea Constituţională (CC) a constatat, marţi, că dispoziţiile art. III alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale.

Joi, Curtea a precizat că a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului III, alineatele 2 şi 3 din OUG 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii sistemului unitar de pensii, deoarece acestea încalcă principiul neretroactivităţii legii civile şi că, efect al acestei decizii, dispoziţiile articolului III, alineatul 1 din OUG 1/2013, referitoare la aplicarea în cursul anului 2013 a unui indice de corecţie de 1,06 adus punctajului mediu anual determinat conform prevederilor articolului 95 din Legea 263/2010, se vor aplica doar persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis după data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013.

Astfel, persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând din luna ianuarie 2011 şi până la 23 ianuarie 2013 li se vor aplica dispoziţiile articolului 170 din Legea 263/2013, care prevede că “pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (…) se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată”.

OUG 1/2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, faţă de 732,8 lei până atunci.

Totodată, cei care luau pensie începând din ianuarie 2011 urmau să beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual.

Potrivit articolului III, alineatul 1, “în anul 2013, indicele de corecţie care se aplică punctajului mediu anual (…) este 1,06”.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat miercuri pentru Mediafax că prevederile din OUG 1/2013 declarate neconstituţionale erau prevăzute în Legea pensiilor, dar au fost prorogate de Guvernul Boc, astfel că, prin ordonanţă, ele au fost puse în aplicare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns