Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Recolta” bogata de cantece si dansuri la Festivalul Obiceiuri de toamna la ucraineni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe scena din Remeti au evoluat pe rand ansambluri folclorice din Poienile de Sub Munte, Ruscova, Lunca la Tisa, Bistra si Rona de Sus

[slideshow id=1196]

Duminica, in comuna Remeti s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie a Festivalului “Obiceiuri de toamna la ucraineni” (transliterat “Osini obriadi ukraintiv”), manifestare organizata de filiala Maramures a Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR). De obicei, acest festival se suprapune cu Ziua Recoltei, dar cum in acest an recolta agricola a fost subtirica (scena ridicata in curtea scolii a oferit mostre de varza, ceapa, cartofi, gogosari, porumb si dovleci ornamentali), gazdele si invitatii au oferit o bogata recolta culturala cu spectacole de cantece si dansuri si expozitia de pictura a profesorului Mihai Branzanic.

Dupa scurtele cuvantari ale organizatorilor si oaspetilor (deputatul Stefan Buciuta si Miroslav Petretchi – presedintele UUR, respectiv presedinte UUR Maramures, Anton Rohian – directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Elvira Codrea – inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean si primarul Petru Sofineti), scena a fost invadata de copiii gradinitei din localitate. Acestia au dat tonul intregului eveniment cu un mic spectacol de dansuri ucrainene la care, in aplauzele publicului, s-a prins si educatoarea lor, Oxana Dragoi.

Turneul de fotbal a fost castigat de echipa gazda

A urmat grupul coral din Craciunesti si corul “Poleanca” din Poienile de Sub Munte, dirijat de Ana Steliana Songott, care au prezentat recitaluri de melodii populare din zona Maramuresului, fredonate si de multi dintre spectatori. Prima parte a spectacolului a culminat cu corul “Glasurile Ronei” (“Ronianski Golosi”), cor care in aceste zile a implinit 60 de ani de la infiintare, si Ansamblul “Sokole”, ambele conduse de profesoara Geta Petretchi, doua formatii care, cu mana pe inima, pot fi numite profesioniste. Spectacolul a fost completat de Ansamblul “Hutulii veseli” din Bistra, instructor Dumitru Coreniuc, precum si grupurile folclorice din Ruscova, Lunca la Tisa si din comuna gazda.

Ca la fiecare editie, si in acest an, festivalul a avut parte si de un mic turneu de fotbal desfasurat pe terenul sportiv al comunei. Locul I a fost cucerit de echipa din Remeti, locul II a revenit jucatorilor din Bocicoiu Mare, pe locurile III si IV fiind clasate echipele din Crasna Viseului si Repedea.

Cu toate aversele de ploaie, cea de-a VIII-a editie a festivalului organizat de UUR poate fi numita o reusita, un bun exemplu de pastrare a traditiilor si obiceiurilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Dispare societatea civilă?

Asculta acest articol Societatea civilă nu mai are impactul de la începutul anilor ‘90. O altă Aliantă Civică a anului