Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Remaniere contra motiune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doua mari actiuni politice urmeaza sa-si dispute intaietatea in sesiunea de toamna a Parlamentului. Puterea are in mana arma remanierii. Poate inlocui cativa ministri  cu o activitate mai putin performanta. In felul acesta se detensioneaza pentru o vreme climatul social. 1 septembrie a fost termenul fixat de presedintele Basescu pentru evaluarea Guvernului. Mai sunt, asadar, cateva zile pana vom afla ce note va primi Guvernul Boc, dar si fiecare ministru in parte.
Opozitia are la indemana alta arma numita motiune de cenzura. PSD, fara acordul expres al PNL, a anuntat ca pregateste motiunea prin care urmareste debarcarea Guvernului. Textul inca nu a fost intocmit, in schimb a fost fixata data de 16 octombrie.
In intervalul de o luna si jumatate va curge multa cerneala si se va consuma o energie uriasa in disputele din fata camerelor de luat vederi. Argumente noi in favoarea uneia sau alteia dintre parti sunt greu de adus.  Guvernul actual are sanse reale de a merge mai departe in aceeasi formula daca presedintele va lua in considerare masurile dure luate deja. Putine guverne din lume au curajul de a taia in carne vie cu atata hotarare. Sa tai salariile cu 25%, sa incerci sa micsorezi si pensiile, concomitent cu trimirea in somaj a sute de mii de oameni nu este la indemana oricui. Din punct de vedere politic trebuie sa fii sarit de pe fix sa faci asa ceva. Traian Basescu si Guvernul sau au facut chiar mai mult: au majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Daca aceste masuri socante au fost luate impreuna de ce presedintele ar da note proaste Guvernului? Aici intervine opozitia. Argumente anti-guvern sunt aduse de mass media locala si centrala zi de zi. Din punct de vedere administrativ lucrurile stau prost. Institutiile functioneaza in regim de avarie. Unele din lipsa de fonduri, altele din lipsa de personal calificat. PD-L a demonstrat din plin ca ii lipseste partea administrativa. Nu este un partid de cadre, asa cum era pe vremuri PDSR. Si asta se simte peste tot. De aici vine senzatia de haos, de lucruri scapate de sub control.
Daca, totusi, va veni o remaniere va fi facuta doar din motive electorale. Ori schimbi tot, ori nimic. Nu merg jumatatile de masura dupa ce ai aplicat o terapie de soc mai rar intalnita.
La fel de nesigura este si motiunea cu care ameninta PSD puterea. Inca nu si-au spus transant punctul de vedere liberalii. Victor Ponta face totul pentru a minimaliza rolul PNL. Incet, incet Crin Antonescu isi pierde statutul de lider al opozitiei. El se aseaza alaturi de partidul sau, pe o pozitie secunda.
In concluzie, daca va fi remaniere motiunea PSD isi pierde rostul. Ea poate fi amanata pentru a data ulterioara. Daca Guvernul nu se remaniaza inseamna ca Emil Boc se bazeaza pe ceva, fie pe sprijinul tacit al unor parlamentari din PSD si PNL, fie pe fortele proprii ale coalitiei.
Oricum, perioada de gratie oferita de Traian Basescu este destul de scurta daca se ia drept baza luarea masurilor de austeritate. Ar trebui sa se astepte ceva mai mult efectele pozitive, desi la orizont nu se intrevad multe sperante. Poate ca nu intamplator unul dintre apropiatii presedintelui, europarlamentarul Cristian Preda spunea in deradere ca dimineata ar trebui sa guverneze PDL, la amiaza PSD, iar seara PNL. Cam asa de neserioasa apare viata politica in Romania anului 2010.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns