Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Renumitele podgorii din judeţ vor fi prezente în Satu Mare cu cele mai bune vinuri nobile

la una din editiile anterioare a Concursului Judetean de Vinuri Nobile
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
la una din editiile anterioare a Concursului Judetean de Vinuri Nobile
la una din editiile anterioare a Concursului Judetean de Vinuri Nobile

Cultivarea viţei de vie în judeţul Satu Mare este consemnată încă din anul 1237

Renumitele podgorii sătmărene vor fi prezente cu cele mai bune vinuri nobile, vineri 24 aprilie şi sâmbătă, 25 aprilie în Piaţa 25 Octombrie la Festivalul Vinului Sătmărean, ediţia a III-a precedat de cea de a XII-a ediţie a Concursului Judeţean de Vinuri Nobile.

În piaţă unde vor fi amplasate căsuţe din lemn, producătorii de vinuri putând oferi spre degustare şi spre vânzare produsele proprii. Cu ocazia festivalului, atmosfera va fi asigurată de evoluţia la scenă a numeroase ansambluri folclorice.

Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă 25 aprilie 2015 într-un cadru festiv

Festivalul este precedat de către Concursurile Zonale de Vinuri Noblie din judeţul Satu Mare, care se va finaliza cu a XII-a ediţie a Concursului Judeţean de Vinuri Nobile. Concursul Judeţean se va derula în perioada 20-25 aprilie 2015, primul pas fiind colectarea probelor de vinuri care vor participa la concurs. Jurizarea se va efectua de către cunoscători de talie naţională, invitaţi fiind specialişti în domeniul viniviticulturii.

Festivalului Vinului Sătmărean vine în completarea procesului de promovare a viticultorilor şi a vinurilor sătmărene. Prin grija Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare s-a demarat procedura de obţinere a indicaţiei geografice “Dealurile Sătmarului” către Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. În momentul de faţă documentaţia aferentă este publicată pe pagina de web http<//www.onvpv.ro/, iar după expirarea termenului prevăzut în regulamentul O.N.V.P.V. se va trimite pentru validare către Comisia Europeană.

Vinuri de calitate se produc în aproape zonele judeţului

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu indicaţia geografică “Dealurile Sătmarului” care se întinde pe teritoriul judeţului Satu Mare se completează cu următoarele unităţi administrativ-teritoriale< Răteşti  cu localităţile, Beltiug (satele Beltiug, Răteşti şi Şandra), Ardud (satele Ardud, Ardud Vii şi Gerăuşa), Viile Satu Mare (satele Viile Satu Mare şi Tătărăşti), Socond (satele Socond şi Hodişa), Soconzel, Cuţa şi Stâna, Supur (satele Dobra, Hurezu Mare şi Racova) Săcăşeni (satele Săcăşeni, Chegea), Acâş (satul Unimăt), Bogdand (satele Bogdand, Babţa, Ser şi Corund), Hodod (satele Hodod, Nadişu Hododului, Lelei, Giurtelecu Hododului), Homoroade (satele Homorodu de Sus, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Solduba, Necopoi, Chilia) Halmeu (satele Halmeu şi Halmeu – Vii), Oraşu Nou (satele Oraşu Nou – Vii, Remetea Oaşului şi Oraşu Nou) Prilog, Prilog-Vii, Racşa-Vii, Tarna Mare (satul Tarna Mare), Batarci (satul Tămăşeni), Turulung (satul Turulung – Vii), Tăşnad cu localităţile, Pir (satul Pir), Săuca (satul Săuca), Cehal (satele Cehal, Cehăluţ şi Orbău), cu localitatea Tăşnad, Oraşul Tăşnad, Blaja, Raţiu şi Sărăuad, Carei cu localitătile, municipiul Carei, Comuna Sanislău – sat  Sanislău, Comuna Ciumeşti.

Din miazănoapte şi până în miazăzi, judeţul Satu Mare este brăzdat de drumuri care nu ocolesc viile şi pivniţele din apropiere.

De la vinul de Halmeu, ce poartă în inima lui, aburul stins al vulcanilor şi până cel de la Pir, parcă scurs prin firele de nisip al unei uriaşe clepsidre, vinul sătmărean spune peste tot, aceeaşi poveste< Unde oamenii sunt buni, Dumnezeu se milostiveşte de ei şi le dă vinuri bune, pentru a le încălzi sufletul şi pentru a le înfrumuseţa viaţa. Lor, dar şi celor care le calcă pragul!

Mărturiile istorice relevă faptul că viticultura reprezintă o îndeletnicire străveche a locuitorilor din această zonă. Primele însemnări privind cultivarea viţei de vie în judeţul Satu Mare datează din anul 1237. Conscripţia domeniului cetăţii Sătmar realizată în vara anului 1569 centralizează datele economice ale domeniului, din care aflăm care sunt localităţile din Sătmar unde oamenii au activitate viticolă şi implicaţia acestei ocupaţii în dezvoltarea comunităţii.

Prin acest important demers, vinurile sătmărene îşi vor recăpăta identitatea adevărată, cea cu indicaţia geografică „Dealurile Sătmarului” şi nu „Dealurile Crişanei cum eronat au fost denumite până acum.

Vinăritul nu este doar o tradiţie, ci o adevărată credinţă. Oamenii locului spun că vinul nu este o băutură alcoolică oarecare. El are suflet iar în unduirea lui prin pahare, se poate întrezări o adevărată poveste.

Toamna este anotimpul de glorie al acestor locuri. Atunci povârnişurile acestea se umple de voie bună. Culegătorii strâng cu mâini dibace ciorchinele grele de soiuri nobile pentru ca apoi, mustul să fie adăpostit în măruntaiele pământului, în beciurile acelea tainice care închid cuminţi misterul transformării unor zemuri tulburi, în cleştarul unui vin, cum nu mai este altul.

Un vin bun, o poveste frumoasă şi o muzică pe măsură transformă orice întâlnire într-o adevărată sărbătoare!

“Hai la vin cu bucurie să-l secăm dintr-o sorbire, vineri şi sâmbătă, 24,25 aprilie în Piaţa 25 Octombrie la Festivalul Vinului Sătmărean!”, este îndemnul preşedintelui CJ, Adrian Ştef către sătmăreni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. VAI,, VAI ce aveti cu ziaristii??? dupa ce ca abia si-ua fcaut studiile pe la tot felul de particulari,, care de multe ori au perceput nuai bani si scoala YOC<< YOC<, apai cum sa mai stie sa scrie ,, iar privind actiunea asta cu VINUL SATMAREAN SE APRECIAZA FF MULT insa ziaristii ca sa se documenteze corect trebuiau sa parcurga macar jumatate din teritoriul judetului pentru a se documenta in teren ,, asta inseamna cat de cat meserie ,, ase sa stai in birou si sa scrii dupa ureche este extrem de simplu,, da om vidie la festival!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ce-i asta “aproape zonele” si ce-i Gherausa? De ce nu-i bine Gerausa cum este corect.E grea geografia chiar si cea locala! Ce sa le spunem copiilor ca si ziaristii mai maninca cuvinte? Probabil ca s-a vrut ” aproape toate zonele”.BINE CA NE PRICEPEM LA VIN.

Lasă un răspuns