Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Finanţele Satu Mare au vărsat pe 9 luni la buget 150 milioane €

directorul Mircea Ardelean si purtatoarea de cuvant, Dana Godja, la conferinta de presa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
directorul Mircea Ardelean si purtatoarea de cuvant, Dana Godja, la conferinta de presa
directorul Mircea Ardelean si purtatoarea de cuvant, Dana Godja, la conferinta de presa

Bugetul a pierdut prin neîncasări 2,4 miliarde lei la reorganizarea ANAF

Marţi, 15 octombrie,  directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor (fosta Direcţie Geerală a Finanţelor Publice), Mircea Ardelean, însoţit de purtătoarea de cuvânt a innstituţiei, Dana Godja, a prezentat rezultatele activităţii pe primele 9 luni ale anului în curs.

De fapt, purtătoarea de cuvânt a anunţat la început mai multe teme şi un punct “Diverse” şi a spus că la final, se va răspunde la întrebările puse de către reprezentanţii mass media locale.

 

Planul de încasări stabilit de minister a fost realizat în procent de 102%

 

În primele 9 luni, sau primele 3 trimestre, instituţia a încasat şi virat la bugetul concolidat al statului suma de circa 709,23 milioane lei (peste 150 milioane euro), cu 65 de milioane lei în plus faţă de acceaşi perioadaă a anului trecut.

Suma declarată ca obligaţii de plată de către firmele din judeţ este de 849 milioane lei.

În afara preocupării realizării Planului de încasări stabilit de minister, conducerea instituţiei şi angajaţii acesteia pe care vorbitorul i-a felicitat şi le-a mulţumit pentru munca depusă,  a fost preocupată şi de reducerea arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile). S-a reuşit astfel reducerea acestora de la 155 milioane lei la începutul anului, la 115 milioane lei la sfârşitul lunii septembrie. Din această sumă, se pot recupera în mod cert 11 milioane lei.

În ce priveşte activitatea de control, inspectorii instituţiei au efectuat 1.345 de acţiuni, din care 966 la persoane juridice (cu 48 de inspectori) şi 379 la persoane fizice (cu 11 inspectori.

În urma controalelor, au fost atraşi suplimentar 50,3 milioane lei de la persoane juridice şi 2,45 milioane lei de la persoane fizice.

În plus, pentru evaziune sau fraudă fiscală, sau pentru alte fapte penale, au fost înaintate organelor abilitate un număr de 34 sesizări penale, prejudiciul total stabilit fiind de 21,8 milioane lei.

 

Mai multe comune din judeţ au comandat lucrări fără a avea banii aferenţi

 

În continuare, vorbitorul a prezentat pe scurt implementarea Programului “Creşterea responsabilizării administraţiei publice prin modernizarea sistemului informatic pentru raportarea situaţiilor financiare la instiţiile publice – FOREXEBUG”, un program care simplifică birocraţia din domeniul Finanţelor. Prin acesta, instituţiile vor putea depune toate formularele în format electronic. Dânsul a făcut apel la instituţiile publice să completeze şi să depună cât mai urgent formularul aferent OUG nr. 88/2013.

Directorul Ardelean a informat apoi că pe site-ul Ministerului Finanţelor vor fi publicate tabele cu localităţile care au datorii mai vechi de 90 de zile (arierate).

Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT-uri) din judeţul Satu Mare au datorii totale de peste 9,3 milioane lei, din care 7,3 milioane lei, fără angajamente legale (fără a avea sumele aferente în buget – n.r.). “Fac un apel la UAT-uri să nu mai angajeze lucrări fără finanţare asigurată. Câteva exemple de UAT-uri cu astfel de datorii< Călineşti Oaş cu 706 mii lei, Crucişor cu 1,015 milioane lei, Oraşu Nou, cu 519 mii lei, Târşolţ cu 284 mii lei, sau Agriş, cu 173 mii lei. Alte UAT-uri au datorii mai mici”, a spus vorbitorul.

 

Finanţele au solicitat 31,4 milioane lei pentru Învăţământ şi handicapaţi

 

Referitor la taxa de poluare, sau taxa auto cum mai este cunoscută, am aflat că în primele 9 luni au fost soluţionate 2.393 de cereri. Finanţele au plătit în baza acestora 9,4 milioane lei şi au încasat numai 6,2 milioane lei. Diferenţa a fost asigurată di Fondul de mediu.

Ca noutate, vorbitorul a redat pe scurt ce s-a discutat la Cluj cu ocazia întâlnirii prilejuite de aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea ANAF.  Şefii administraţiilor judeţene din regiune  s-au întâlnit cu respectiva ocazie cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, cu vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin şi cu directorul general al DGRFP Cluj, Mihai Costin.

Concluzia a fost aceea că, până la finalul lunii în curs, se va finaliza procesul de reorganizare al ANAF, proces din cauza căruia bugetul de stat a pierdut prin neîncasare suma de circa 2,4 miliarde lei. În ce priveşte nou înfiinţata Direcţie Antifraudă, peste câteva zile va avea loc concursul pentru ocuparea de către persoane din exteriorul sistemului, a celor 1.182 posturi puse în joc. O parte dintre foştii angajaţi ai Gărzii Financiare Satu Mare care s-a desfiinţat au fost transferaţi pe posturi vacante la această direcţie. Regiunea din care face parte Satu Mare va avea 102 inspectori, din care cel puţin 20 vor fi în judeţul nostru.

Referitor la asigurarea fondului de salarii pentru Învăţământ şi pentru persoanele cu handicap şi însoţitori, dânsul a spus că lipsesc circa 31,4 milioane lei (21,6 milioane lei la Învăţământ şi 9,8 milioane lei la handicapaţi), dar că este convins că judeţul nostru va primi aceşti bani pe care instituţia i-a cerut de la guvern, la rectificarea bugetară ce va avea loc în curând.

La final, directorul Ardelean a răspuns la câteva întrebări legate de temele prezentate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns