Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Repere culturale. O tabara de literatura intr-o antologie literara: Archeus

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=4197]

In fiecare an, la miez de vara, la Ocolis are loc Tabara Nationala de Literatura si Arte plastice “Archeus”. Loc de intalnire a unor scriitori consacrati si debutanti, unde se colocviaza pe marginea literaturii, se citesc din creatiile acestora, se lanseaza carti si reviste, se acorda premii stimulative celor invitati: din Maramures, Bucuresti, Cluj, Satu Mare sau din tinuturile romanesti din alte tari. Si tot an de an, organizatorii: Ioan Marchis, Florin Pop sau Daniel Marchis, de la Fundatia Culturala “Archeus”, cu sprijinul Consiliului Local Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures si Directia pentru Cultura si Culte a judetului, editeaza o antologie, un fel de “oglinda” literara a celor intamplate, cu fragmente din poezia sau proza celor prezenti. Asa este si antologia “Archeus” pe anul trecut, aparuta in conditii grafice de exceptie, fotografii ale autorilor, versurile sau prozele lor, al caror ison l-au tinut pe tot parcursul manifestarii tineri artisti, pictori sau sculptori.

Editia a IV-a a taberei intre copertile unei carti

Ceea ce s-a intamplat la cea de-a V-a editie, cea de anul acesta, ramane sa se reflecte intr-o antologie viitoare, desigur. Azi, facem vorbire despre cea aparuta recent. In cele 100 de pagini, cate cuprinde volumul, sunt publicate fragmente din cele mai valoroase creatii citite in serile literare de la Ocolis, pe tarnatul casei sculptorului Marchis, in mijlocul unui peisaj de poveste. Insotite de pozele autorilor sau de instantanee fulgurante ale taberei de creatie. Sunt prezenti cu poeme sau proza Ioan Es Pop, Ion Muresan, Ioan Grosan, Gheorghe Parja, Augustin Fratila, Ioan Pintea, Petru Dunca, Gh. I. Barlea, Vasile Muste, Ion Burnar, Alexa G. Bale, Nicolae Petricec, Adela Naghiu, M.N. Tomi, Echim Vancea, Vasile Dragomir, Marian Ilea, Vasile morar, Gelu Dragos, Ioan Dragos, Ion Bogdan, Dorel Macarie, Elena Carausan, Ioan Calauz, Catalin Vischi, Stefan Jurca, Aurel Pop, P.L. Beldi, R.B. Pauna, Z. Petreus, Nicolae Scheianu, V. Sabau, Mircea Crisan, Igor Ursenco, Lucian Perta, Mihai Olos, I.I. Stetco, I.B. Marcus. Multi literati, deci, veniti din tara, din judet sau din Basarabia. Creatii valoroase, bine “strunjite”, de neconfundat ale unuia cu ale altuia; dupa marimea “Patului lui Procust”, specific fiecaruia. Iata, de exemplu, frumusetea originala necautata a unor versuri de Ioan Es. Pop: “Cand eram mic, visam sa fiu si mai mic/ mai mic decat masa, mai mic decat scaunul/ mai mic decat cizmele mari ale tatalui/ cat un cartof, atat ma visam/ pentru ca primavara pe cartofi/ ii puneau in pamant si gata/ pana la toamna nu-i mai necajeai/ ma visam in cuib/ printre ei/ dormind cu dulceata-n intuneric/ intorcandu-ma pe-o parte si pe alta vara/ iar apoi cazand din nou in somn/ si toamna sa ma trezesc tot nedormit/ si tot nespalat cu fratii mei/ si cand sa dea cu sapa-n noi sa sar deasupra/ si sa le sting: nu mai sapati, nu mai sapati/ caci vin acasa de bunavoie/ daca-n primavara ma puneti la loc/ si primavara sa fiu primul pe care/ il arunca inapoi in cuib/ si tot asa, sa raman sa dorm mereu/ neintors si uitat” sau Adela Naghiu, care priveste realitatea printr-un alt ochean: “Vecinele mele se-aduna de la porti/ in pauzele intre doua telenovele/ ca sa priveasca strada/ sa schimbe retete de muraturi/ si impresii de boli/ dand detalii obscene/ asupra simptomelor/…/ Statul la taraba vietii/ e o ideologie molipsitoare/ de-aceea am sa ma-ncui in casa/ si am sa scriu ceva genial – e tot un fel de iesit la poarta/ cand nu suferi de ceva letal…”.

O antologie cu multa poezie si proza de calitate, absolut necesara pentru memoria bibliotecilor de maine si a istoriilor de azi, inferioare artelor de orice fel, contrazicand parca vorba lui Miron Costin “ca nu e omul peste vremi, ci bietul om sub vremi”. Dimpotriva! In fata valorii, orice istorie e doar un accident stingheritor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns