Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Replici tăioase între consilierii judeţeni Eva Mărginean şi academicianul Virgil Enătescu

sedinta de luni, 30 septembrie, a Consiliului Judetean Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
sedinta de luni, 30 septembrie, a Consiliului Judetean Satu Mare
sedinta de luni, 30 septembrie, a Consiliului Judetean Satu Mare

La şedinţa Consiliului Judeţean s-a discutat din nou aprins, minute în şir pe tema botoşeilor de la Spitalul Judeţean

Luni, 30 septembrie, în Sala mică a prefecturii a avut loc şedinţa ordinară a lunii în curs a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare.

De la aceasta au lipsit numai 3 consilieri şi anume Ciprian Ardelean, Ioan Rus şi vicepreşedintele Mircea Govor, aflat în concediu.

Bugetul a fost rectificat cu sumele reprezentând cofinanţarea proiectelor eropene

 

Pe Ordinea de zi s-au aflat iniţial 15 proiecte de hotărâre, dar la iniţiativa preşedintelui CJ, Adrian Ştef, a mai fost adăugat şi cel privind aprobarea îmbunătăţirii dotării Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” cu o autospecială cu scară performantă.

Toate cele 16 proiecte au fost aprobate cu unanimitate de voturi, dovadă a pregătirii temeinice a şedinţelor în comisiile de specialitate.

La început a fost aprobată rectificarea bugetului cu sumele ce reprezintă cofinanţarea de către CJ a proiectelor din fonduri europene ce se derulează în Satu Mare. Practic, guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, rambursează CJ sumele plătite cu titlul de cofinanţare.

Apoi, a fost lămurită şi problema Şcolii generale nr. 13 prin darea în administrarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Inclusivă a clădirii acesteia.

La fel, printr-o altă hotărâre, clădirile şi terenul Centrului de îngrijire şi asistenţă socială “Şansa” (fostul Cămin spital pentru bolnavi cronici) au intrat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Au fost de asemenea atribuite licenţe de traseu pentru transport persoane şi modificări sau adăugiri ale traseelor, iar Drumul Judeţean 195D, Tăşnad-Săuca-Silvaş s-a constatat că este mai scurt decât se ştia inţial.

De asemenea, CJ a propus câteva proiecte de hotărâre de modificare a unor compartimente şi stabilirea unor măsuri pentru desemnarea membrilor Consiliului de Adinistraţie la Aeroportul internaţional Satu Mare. La acest punct, consiliera UDMR, Eva Mărginean, a propus câteva modificări ale textului proiectului, modificări aprobate.

Nu în ultimul rând, a fost aprobată cofinanţarea cu circa 11.000 euro a proiectului prin care Muzeul Judeţean primeşte 100.000 euro în cadrul unui proiect derulat prin fonduri europene, intitulat “REUŞIM PRIN COOLtură. Valori europene şi viitor comun, de

 

Un ONG sătmărean a reclamat CJ la Consiliul Naţional pentru Discriminare

 

Preşedintele Ştef a cerut în prima parte a punctului “Diverse” o informare privind reclamarea instituţiei la Consiliul Naţional pentru Discriminare (CND) şi în instanţă pe tema plăţii “Taxei pentru botoşei”.

Jurista Margareta Grecu a prezentat informarea, după care s-a votat în unanimitate ca preşedintele Ştef să reprezinte consiliul atât în instanţă cât şi la CND.

La acest punct însă, mai mulţi consilieri au ţinut să-şi exprime opiniile. Academicianul dr. Virgil Enătescu a spus, printre altele, că botoşeii sunt un model european care apără în primul rând bolnavii de bacteriile şi viruşii pe care vizitatorii îi aduc în spitale. Referitor la reclamaţiile ONG-ului care, de altfel, aşa cum s-a subiniat, nici nu are între obiectele de activitate Sănătatea, academicianul liberal a conchis că rezolvarea cazurilor se poate face numai la Psihiatrie.

Consilierul Stier şi-a invitat colegii şi pe toţi sătmărenii la manifestările ce vor avea loc în perioada 4-6 octombrie, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de existenţă a Secţiei maghiare a Teatrului de Nord Satu Mare.

Înainte de încheierea şedinţei, academicianl Enătescu, pe un ton vehement, a atras atenţia asupra stării Monumentului Ostaşului Român de la Carei care, susţinea dânsul, “este în paragină, în timp ce Castelul este foarte frumos, Ce are primarul Careiului cu Vida Gheza?”.

Deoarece vorbitorul a folosit expresii precum “proşti” fără a nominaliza însă şi a faptului că monumentul este în Careiul pe care îl reprezintă, consiliera Eva Mărginean a sărit în apărarea primarului municipiului său, şi l-a acuzat pe doctorul Enătescu de jigniri.

Până la urmă, preşedintele Ştef a oprit schmbul dur şi tăios de replici promiţând reabilitarea monumentului cât mai curând, după care a declarat şedinţa închisă.

 

După şedinţă, preşedintele Ştef a susţinut o conferinţă de presă

 

După şedinţă, preşedintele Ştef a susţinut o conferinţă de presă. Dnsul a promis ca de acum înainte, după fiecare şedinţă să susţină conferinţe de presă în cadrul cărora să explice proiectele aprobate.

A răspuns apoi întrebărilor repărezentanţilor mass media pe teme diverse, de la drumul Satu Mare-Medieşu Aurit şi problemele locuitrilor din Băbăşeşti, până al cea referitoare la Ziua recoltei care, a susţinut vorbitorul, este cuprinsă în Calendarul cultural pe 2013.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. D.NA Mariana, trimiteti dvs. acea harta si o scrisoare explicativa la Consiliul Discriminarii. Daca puteti mai adunati citeva semnaturi, ca scrisoarea sa fie din partea cetatenilor, pt ca este chiar discriminare!
    DLE . Enatescu, cu tot respectul, aveti dreptate spitalele din Satu Mare ar trebui sa fie modele europene, bolnavii sa fie feriti de bacterii si virusi! Fiind medic presupun ca stiti cum se face curatenie, cum se dezinfecteaza spitalele din Satu Mare, cu o cirpa jegoasa si apa neagra de curata ce este! Despre asta ar trebui sa discutati in sedintele consiliului, adica despre realitatea dramatica din spitale, v-am votat sperind ca o sa va zbateti sa imbunatatiti aceasta situatie. N-am auzit de nici un rezultat pina acum. Bolnavii sint trimisi de la o usa la alta, daca se da ceva…e bagat in seama, daca nu…sa moara ca sintem si asa multi! Botoseii, cum bine stiti !!! in Europa se dau gratuit, probabil ca cei ce ne conduc considera ca satmarenii sint plini de bani, si sa le mai ia din buzunare si alte taxe. Caci asa vin in sprijinul cetatenilor care i-au votat. Curat murdar, coane….

  2. Felicitari domnule neuronu !
    Pe nici o lista a ACADEMIEI ROMANE BUCURESTI nu figureaza numele acestui diletant politic.
    Asa cum este el academician mai sunt 350 de medici MEMDRII a unei asiciatii medicale , care are ca nume colector Academie…
    Asa sunt 370 de ACADEMICIENI DE FOTBAL la Felcsut Ungaria etc etc.
    Este mare rusine profesionala sa spui ce esti pososor al premiului Nobel-de exemplu- si in realitate esti doar un sarman pensionar care vrei sa faci bani din politica…. spunind prostii ca iepurele din bancul acela frumos…

  3. dovada ca monumentul ostasului roman nu este trecut pe harta facuta de primaria lui kovacs este chiar harta tiparita ! si nici bisericile romanesti nu sunt trecute si dovada e chiar harta tiparita recent de primaria carei .
    asta e dovada cu care deputatul kereskenyi poate face sesizare la consiliul discriminarii despre cum se manifesta vicele UDMR judetean satmarean intr-un oras multietnic!

  4. D-le doftor !!!!.Dar starea statuii V.Lucaciu din centrul Satmarului ,iti place cum arata?.Pana mai recent,pe suportul statuii se mai vedea …”OMNIUM ROM”…,adica “tuturor romilor”(tiganilor).D-le Enatescu, stimati reprezentati municipali,nu va e rusine ?.Va mirati ca suntem considerati tigani,ca nu suntem primiti in spatiul Schengen?.In primul rand ,voi ,politicienii sunteti vinovati de starea tarii.Uite dovada din centru Satu Mare.

Lasă un răspuns