Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reprezentantii Asociatiei Pomicultorilor Seini s-au intalnit cu conducerea Directiei Agricole

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a discutat despre oportunitatea infiintarii grupurilor de producatori la nivelul judetului

[slideshow id=3026]

La Centrul de Afaceri romano-ucrainean din Seini, o parte dintre membrii Asociatiei Pomicultorilor, avandu-l ca presedinte pe Gheorghe Rustiuc, au dezbatut problema infiintarii grupurilor de producatori. La aceasta intrunire a participat Ioan Chiorean, director coordonator adjunct, si inginera Garofita Moldovan de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures. A mai fost prezent specialistul agricol de la centrul local, inginerul Stefan Szilagyi.

Cu aceasta ocazie s-a vorbit despre cadrul legislativ al acestora, oportunitatea infiintarii grupurilor de producatori (ce par a se comporta ca niste societati comerciale cu contabilitate centralizata), plati de TVA, disciplina statutara etc. Au fost prezentate avantajele si dezavantajele acestora. Cadrul legislativ este cuprins in OG 37/2005, privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, OUG 171/2006, privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice si Ordinul 694/2008, privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume.

Exista inca foarte multe lipsuri

De asemenea, s-a prezentat modul de accesare a sprijinului financiar. Dorinta de infiintare a grupului de producatori se va dezbate zilele acestea in cadrul unei intalniri a membrilor asociatiei seinene. Aflati in plina campanie, cei prezenti au gasit totusi timp pentru a scoate in evidenta lipsa depozitelor, a pietei de desfacere, existenta intermediarului intre producator si comercializare, a subventiilor care dispar de la an la an, pretul foarte avantajos al merelor din Ungaria, unde subventionarea functioneaza mult mai eficace.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns