Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reprezentantii confederatiilor patronale au propus masuri pentru iesirea din criza

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lista cuprinde, printre altele, reducerea cotei de impozitare la 10% si cresterea accesului IMM-urilor la procedurile de achizitii publice

[slideshow id=4661]

Prefectura Maramures a gazduit vineri sedinta Comisiei de Dialog Social la care au participat directori de servicii publice deconcentrate, reprezentanti ai patronatelor, confederatiilor sindicale si intreprinderilor mici si mijlocii din Maramures. Tema principala a discutiilor a fost legata de propunerile privind masurile anticriza care sa contribuie la dezvoltarea economica.

Presedintele UGIR Maramures, Constantin Cucosel, a subliniat ca masurile anticriza se refera la propuneri generale de interes economic si social, propuneri de ordin legislativ si masuri specifice pe euroregiuni. Ele  vizeaza cresterea gradului de absorbtie si de accelerare a procesului de implementare a fondurilor structurale, reducerea cotei de impozitare la 10%, cresterea accesului IMM-urilor la procedurile de achizitii publice. Lista prezentata cuprinde si scutirea de penalitati a societatilor comerciale care isi platesc pana la data de 31 decembrie datoria de baza din actele contabile catre bugetul de stat. Cucosel a argumentat ca reducerea incasarilor la buget ca urmare a reducerii cotei unice de impozitare s-ar putea compensa prin cresterea impozitarii jocurilor de noroc, in special a celor online.

“Nu cred ca este posibil sa acoperim diminuarea cotei unice cu impozitarea suplimentara a jocurilor de noroc, a tinut sa sublinieze Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP)Maramures.

S-a cerut eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor

Cucosel a aratat cu degetul si asupra sistemului bancar. El a sublniat ca este necesara promovarea unor masuri urgente si ferme de catre BNR de finantare a productiei si a investitiilor, prin aplicarea de dobanzi la nivelul bancilor din tarile Uniunii Europene. O alta masura propusa a fost eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor, externalizarea serviciilor administrative din cadrul institutiilor de stat, plata arieratelor prin achitarea de catre stat a datoriilor catre firmele private de la care au achizitionat bunuri si servicii catre ordonatori de credit.

Presedintele UGIR Maramures a mai cerut plata de catre stat a penalitatilor si dobanzilor de intarziere in cuantum egal cu cele percepute de ANAF, pentru datoriile mai vechi de 30 de zile catre agentii economici. Printre propuneri mai figureaza reducerea la 6% a TVA pentru produsele alimentare, acordarea de facilitati fiscale pentru fiecare loc de munca nou creat si acordarea de subventii catre producatorii interni, stimularea investitiilor, imbunatatirea cadrului legal privind ajutorul de stat, a legislatiei achizitiilor publice, promovarea legii responsabilitatii fiscale. Toate aceste propuneri au fost analizate separat de catre participanti.

Teodor Luputi a precizat ca modificarea legislatiei cu privire la ajutoarele de stat nu se poate realiza fara aprobarea Uniunii Europene. De asemenea, BNR nu are calitatea si nici atributii de a interveni in finantarea unor activitati desfasaurate de societatile comerciale. Liderul sindical Mircea Ciocan a atras atentia ca unele firme care fac afaceri cu statul sunt favorizate, inclusiv la compensarea TVA. Luputi a precizat ca societatile comerciale care au de recuperat TVA, dar au si de achitat datorii la bugetul de stat bneficiaza de compensare, insa aceasta se face din oficiu, fara nici un fel de implicatii politice. Conform unei directive europene, nu exista posibilitatea de compensare “in triunghi”, institutie publica- societate comerciala- bugetul statului, a mai adaugat directorul finantelor maramuresene.

Masurile au fost inaintate premierului si ministrului Muncii

Gavril Les, presedintele Consiliului Local al IMM-urilor Maramures, a afirmat ca ar trebui redus nivelul dobanzilor pe piata bancara.

Subprefectul Gyöngyike Böndi a mentionat ca externalizarea serviciilor administrative ale institutiilor publice se poate realiza de catre conducerea acestora, iar in ceea ce priveste nivelul dobanzilor practicate de bancile din tarile europene, legislatia nu ii opreste sa accese sume pentru investitii din statele apropiate. De asemenea, subprefectul de Maramures a subliniat necesitatea incurajarii promovarii produselor autohtone si cumpararea acestora de catre cetateni prin aplicarea unor etichete specifice pe produse.  La finalul intalnirii, participantii au adus in atentia autoritatilor lipsa legii exploatatiior agricole, a Legii Camerelor Agricole dar si necesitatea adoptarii de masuri impotriva fraudei fiscale si combaterea retelelor subterane pentru relansarea activitatii economice. “N-avem o lege a cadastrului, pentru ca sunt cercuri de interese care tin blocat acest domeniu< notarii, topografii etc. N-avem o lege a exploatatiilor agricole si s-ar putea sa ni se inchida granitele din cauza bolilor si a daunatorilor”, a spus Ioan Maties, reprezentantul Uniunii Nationale a Patronilor Privati din Romania in Maramures. Toate aceste masuri au fost inaintate premierului si ministrului Muncii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns