Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

OBȚINEREA PERMISULI DE CONDUCERE

Restricții și condiții pentru tinerii șoferi din România

Restricții și condiții pentru tinerii șoferi din România
Legislația românească și regulile impuse de firmele de închirieri auto impun restricții semnificative tinerilor șoferi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Legislația rutieră din România impune mai multe condiții pentru tinerii care doresc să obțină permisul de conducere. Deși este posibil să obțină acest document de la vârsta de 16 ani, există numeroase restricții și interdicții privind tipurile de vehicule pe care le pot conduce. În plus, firmele de închirieri auto au propriile reguli stricte în ceea ce privește închirierea de mașini către șoferii tineri.

 

 

Tinerii care obțin permisul de conducere la 16 ani trebuie să respecte o serie de reguli stricte. Conform legii, aceștia nu au voie să conducă mașini închiriate și pot conduce doar anumite vehicule de mici dimensiuni. Această măsură este menită să protejeze atât tinerii șoferi, cât și ceilalți participanți la trafic, având în vedere lipsa lor de experiență.

 

 

Permisul auto obținut la 16 ani permite conducerea următoarelor categorii de vehicule:

 

 

Categoria A1 – mopeduri

Categoria AM – scutere

Categoria B1 – autovehicule cu patru roți, cu masa proprie de maxim 400 kg și o putere maximă de 15 kW

 

Pe lângă restricțiile impuse de legislația rutieră, firmele de închirieri auto din România au reguli proprii foarte stricte. Niciun tânăr sub 18 ani nu poate închiria un autovehicul, indiferent de categoria permisului de conducere pe care o deține. Chiar și tinerii care au împlinit 18 ani și dețin Categoria B de permis nu pot închiria mașini de la majoritatea companiilor de închirieri auto.

 

 

În general, firmele de închirieri auto solicită ca șoferii să aibă cel puțin 21 de ani pentru a putea închiria un vehicul. În unele cazuri, vârsta minimă poate fi chiar mai ridicată, ajungând la 25 de ani. Există, totuși, firme care acceptă să închirieze mașini tinerilor de 20 de ani sau celor care au permis de conducere de cel puțin un an, dar impun taxe suplimentare pentru acest serviciu.

 

 

De exemplu, o companie de închirieri auto din București percepe o taxă suplimentară de 4 euro pe zi pentru șoferii care nu au împlinit 23 de ani. O altă firmă percepe o taxă de 5 euro pe zi pentru cei sub 25 de ani. Aceste taxe suplimentare reflectă riscul perceput de firme în a închiria mașini tinerilor șoferi, care sunt mai predispuși la accidente rutiere din cauza lipsei de experiență.

 

 

Pentru a obține permisul auto în România, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

 

Să aibă cel puțin 16 ani

Să fie apți din punct de vedere psihologic și medical pentru a conduce un vehicul

Să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni rutiere

Să nu fi fost condamnați pentru omor, lovire cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau furt de autovehicule

După îndeplinirea acestor condiții, candidații pot urma cursurile unei școli de șoferi, urmate de un examen teoretic și unul practic pentru a obține permisul auto. Categoria B1 permite conducerea unui vehicul cu patru roți care îndeplinește următoarele condiții:

 

Masa proprie nu depășește 400 kg

Puterea maximă este de 15 kW

Capacitatea cilindrică nu depășește 45 cm3

Categoria AM se referă la vehicule cu două sau trei roți, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h, iar capacitatea cilindrică a acestora nu depășește 50 cm3.

 

Pentru motocicletele cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW, și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 kW, este necesar un permis de categoria A1.

 

Legislația românească și regulile impuse de firmele de închirieri auto impun restricții semnificative tinerilor șoferi. Aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța rutieră și să reducă riscul de accidente. Deși tinerii pot obține permisul de conducere la 16 ani, opțiunile lor de a conduce vehicule sunt limitate până când acumulează mai multă experiență și ating o vârstă mai matură.

 

CITEȘTE ȘI: Conducerea cu permisiunea limitată a cutiei de viteze

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Peste 1500 de participanți la concertul de pricesne de la Catedrala Ortodoxă

MUNICIPIUL SATU MARE

Peste 1500 de participanți la concertul de pricesne de la Catedrala Ortodoxă

Întreg municipiul Satu Mare și Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” au răsunat sub glasurile angelice ale celor peste 1300 de copii, elevi ortodocși la diferite instituții de învățământ din reședința de județ, dar și din alte orașe și localități. Aceștia au fost reuniți în cadrul proiectului județean “Comuniunea și bucuria întâlnirii cu Hristos, pricesne și laude aduse Domnului de către tineri”.