Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reuniuni ale conducerii PNL, înaintea Congresului partidului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Crin Antonescu, singurul candidat la şefia PNL
Crin Antonescu, singurul candidat la şefia PNL

Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal se va reuni joi, de la ora 13,00, în sala de şedinţe a grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. Şedinţa BPC va fi urmată, la ora 14,00, de reuniunea Consiliului Naţional Executiv şi de la ora 15,00 de cea a Delegaţiei Permanente.

 
În şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL de joi vor fi discutate propunerile privind modificarea Statutului formaţiunii, după cum anunţa preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Vineri, liberalii se reunesc în Congres extraordinar, iar sâmbătă va avea loc Congresul ordinar al formaţiunii dedicat raportului de activitate, depunerii de candidaturi, dezbaterilor programatice, alegerii unei noi conduceri.

Crin Antonescu a declarat, la începutul acestei săptămâni, că este preocupat de o formulă eficientă, reprezentativă pentru alegerea conducerii PNL, care să nu fie făcută nici pe bază de listă, nici prin vot uninominal. El a precizat că până în momentul începerii lucrărilor Congresului PNL se pot depune candidaturi pentru conducerea partidului.

La sfârşitul săptămânii trecute, liberalii Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu au propus spre dezbatere Congresului PNL zece amendamente la Statutul formaţiunii, care vizează eliminarea principiului ‘centralismului democratic’ în organizarea şi funcţionarea partidului, dar şi a ‘subordonării totale’ a acestuia faţă de ‘interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane’.

Cei doi liberali au propus ca alegerea membrilor Biroului Politic Central să se realizeze prin vot uninominal, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în Congresul PNL, iar alegerea secretarului general al partidului să fie făcută de Congres.

Un alt amendament prevede limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al partidului la cel mult două, în acord cu prevederile Constituţiei referitoare la mandatul preşedintelui ţării.

Printre amendamentele celor doi se află şi propunerea ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României să se realizeze prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfăşurare a scrutinului intern şi calendarul acestuia să fie stabilite de către Delegaţia Permanentă a partidului.

Tot săptămâna trecută, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, care a coordonat activitatea Comisiei de statut a PNL, spunea că viitorul Statut al Partidului Naţional Liberal va reflecta condiţia formaţiunii în acest moment.

“Suntem deja un partid mare, un partid cu structuri numeroase, cu foarte mulţi demnitari – ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria noastră – toate acestea vor fi reflectate în formele organelor de conducere. Este un statut care privilegiază legitimitatea membrilor aleşi, care va privilegia reprezentativitatea organizaţiilor judeţene şi a demnitarilor partidului şi care va moderniza activitatea managerială a Secretariatului General şi a partidului în ansamblul său. Se vor introduce câteva chestiuni care vor viza atribuţiile Biroului, modul în care se perfecţionează resursa umană a partidului pentru următoarele alegeri şi, cu siguranţă, este un statut care va permite PNL – indiferent că astăzi se află la guvernare sau nu ştiu când s-ar putea afla în opoziţie, după alegerile din 2016 – să-şi abordeze activitatea politică pe alte baze”, preciza Norica Nicolai.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns