Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Revizuirea Constituției: Comunicațiile electronice intră sub incidența secretului corespondenței

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a modificat marţi articolul 28 al Legii fundamentale care se referă la secretul corespondenţei, în sensul că au fost introduse în corpul legii şi comunicaţiile electronice.

 

 
Astfel, alineatul 1 al articolului amintit va avea următorul cuprins – ”Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice, al comunicaţiilor electronice şi al datelor de trafic şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Acest amendament a fost iniţiat de deputaţii liberali Vasile Horga, Dan Motreanu, Ion Pârgaru şi Dan Coriolan Simedru şi a fost adoptat în unanimitate de Comisie, scrie Agerpres.

De asemenea, tot în unanimitate a fost aprobată şi completarea articolului cu alte două alineate, prin adoptarea amendamentului senatorului PSD Ovidiu Donţu, potrivit căruia ”Autorităţile publice garantează secretul corespondenţei”, dar şi a unui alt amendament, înaintat de Forumul Constituţional, prin care este reglementat faptul că interceptările şi înregistrările convorbirilor sau comunicărilor se dispun de către instanţa competentă.

Prin urmare, alineatul 3 al articolului 28 din Constituţie va avea următorul conţinut: ”Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, date de localizare, înregistrarea de imagini, obţinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici indicate în lege se dispun de instanţa de judecată competentă”.

Discuţia din cadrul Comisiei comune a Parlamentului privind revizuirea Legii fundamentale nu a fost finalizată pe acest subiect, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Lucrările vor fi însă reluate în cursul zilei de miercuri, începând cu ora 10,00, parlamentarii jurişti urmând să dezbată alte trei propuneri de amendamente privind articolul 28, propuse de Forumul Constituţional. Este vorba despre următoarele amendamente:

(4) În caz de urgenţă, când întârzierea obţinerii autorizării prevăzute la alin.(3) ar aduce grave prejudicii activităţii de urmărire penală, procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanţă motivată, luarea uneia dintre aceste măsuri pe o perioada de cel mult 48 de ore.

(5) În termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la alin.(4), procurorul se adresează instanţei competente care decide asupra măsurii dispuse de procuror.

(6) Sancţiunile pentru instituţiile publice sau private şi persoanele care nu respectă prevederile de la alineatele 1-5 sunt prevăzute prin lege organică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns