Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Revizuirea Constituției: Profanarea drapelului naţional, interzisă de lege

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Profanarea drapelului naţional va fi interzisă de lege, conform unei prevederi care va fi cuprinsă în noua Constituţie, potrivit unui amendament adoptat, miercuri, de Comisia de revizuire a Legii fundamentale.

 

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi “pentru” şi 3 abţineri.

Astfel, articolul 30, alineatul 7 a fost completat şi va avea următorul cuprins: “Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, profanarea drapelului naţional, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.

Articolul este similar cu cel din Constituţia actuală, având însă adăugirea privind interzicerea profanării drapelului naţional.

Amendamentul adoptat a fost propus de către deputaţii PNL Vasile Horga, Dan Motreanu, Ion Pîrgaru şi Dan-Coriolan Simedru, scrie Mediafax.

Membrii Comisiei nu au fost de acord, însă, şi cu interzicerea profanării imnului naţional, aşa cum se propunea în amendamentul depuns de către deputaţii menţionaţi, argumentând că este dificil de cuantificat ce înseamnă profanarea imnului, dar şi de stabilit care ar fi autorităţile care să dea un astfel de verdict.

 

 

 

Dreptul la educaţie este garantat, în condiţiile legii

 

 

 

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat miercuri mai multe amendamente la articolul 32 privind dreptul la educaţie, printre care cel al deputatului PSD Gheorghe Emacu care prevede că dreptul la educaţie este garantat în condiţiile legii şi se asigură prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie, perfecţionare şi de formare profesională şi continuă.
Un alt amendament adoptat, cel al Forumului Constituţional, prevede că învăţământul general este gratuit, universal şi obligatoriu, iar statul este obligat să asigure accesul tuturor persoanelor la învăţământul general, relatează Agerpres.

“Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, precum şi burse de merit, în condiţiile legii”, prevede un alt amendament al deputaţilor Vasile Horga, Dan Motreanu, Ion Pîrgaru şi Dan Coriolan Simedru.

Membrii Comisiei au decis ca alineatul 7 al aceluiaşi articol 32 să rămână la fel. Astfel, statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult, iar în şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.

 

 

 

Mijloacele de comunicare în masă au obligaţia de a declara public sursele finanţării

 

 

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat miercuri un amendament propus de grupurile parlamentare ale PSD şi de Forumul Constituţional prin care serviciile publice de radio, de televiziune şi agenţiile de presă sunt autonome.
În actuala Lege fundamentală se prevede că doar serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome, prin amendamentul parlamentarilor PSD fiind incluse şi agenţiile de presă. De asemenea, amendamentul unanim acceptat prevede că aceste servicii publice trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi agenţii de presă, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii lor, se reglementează prin lege organică.

Articolul care stipula dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit a rămas neschimbat. Varianta propusă de Forumul Constituţional ca accesul persoanelor la informaţii de interes public să fie garantat a fost respins, liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, subliniind că garantarea presupune obligaţii suplimentare din partea statului pe care nu are posibilitatea să le asigure.

Totodată, au fost păstrate în Constituţie, în aceeaşi formă, articolele care prevăd că dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională şi că mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

 

Comisia a mai adoptat un amendament care prevede că “mijloacele de comunicare în masă au obligaţia de a declara public sursele finanţării şi structura acţionariatului. Procedura declarării se stabileşte prin lege”.

 

 

 

Libertatea de gândire nu poate fi îngădită

 

 

 

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat miercuri un amendament al Forumului Constituţional la alineatul 4 al articolului 29 care prevede că sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

 

 

Potrivit articolului 29 alineatul 1, libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă şi nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

Alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că libertatea conştiinţei este garantată, ea trebuind să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

Acelaşi articol prevede la alineatul 6 că părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns