Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor DSVSA Satu Mare

Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  21.06.2024 – 28.06.2024, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare.

 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

 

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

 

În urma acestor controale a fost aplicate 2 sancțiune contravențională în valoare totală de 20.000 lei – 1 magazin alimentar, din localitatea Căpleni ( 10.000 lei) și 1 restaurant din localitatea Botiz,( 10.000 lei) – pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea transportului, depozitării și valorificării.

 

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare

În perioada următoare, D.S.V.S.A. Satu Mare continuă seria de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.

O dată cu încălzirea vremii, Instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere carne, produse din carne, pește, lapte și produse lactate, prăjituri de casă din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol  de

îmbolnăviri.

 

Sfaturi utile pentru folosirea corectă a frigiderului.

 

Frigiderul este un echipament eficient în lupta împotriva germenilor patogeni, dar trebuie utilizat corect, pentru o eficiență ridicată.

 

Reglați temperatura corectă (între 0,0C – 5,0C);

Nu deschideți prea des și nu lăsați ușa deschisă prea mult timp;

Așteptați ca alimentele preparate să se răcească înainte de a le introduce în frigider;

Dacă frigiderul este prea încărcat, reglați temperatura cu câteva grade mai jos, asigurând mediul adecvat, astfel încât microorganismele să nu se dezvolte;

Dezghețați frigiderul imediat ce se formează gheață (dacă sunteți în posesia unui astfel de tip de frigider) și igienizați corespunzător.

 

Depozitele de gheață diminuează capacitatea de răcire și astfel temperaturile optime sunt mai greu de atins.

Deși refrigerarea este o modalitate extrem de eficientă pentru păstrarea alimentelor, există microorganisme care se dezvoltă chiar și la temperaturile scăzute din frigider. Pentru ca hrana dumneavoastră să fie sigură, nu depozitați în frigider resturi de mâncare preparată mai mult de două zile.

 

În afara frigiderului, în condiții favorabile o bacterie ajunge în 8 ore la câteva milioane de germeni și în 12 ore la mii de milioane de germeni!

 

Pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor:

 

Dacă eticheta prevede “a se păstra la temperatura de refrigerare”, asigurați-vă că păstrați alimentele în frigider.

 

Dacă alimentele nu sunt etichetate cu instrucțiuni de depozitare și acestea fac parte din categoria alimentelor perisabile trebuie să le depozitați în frigider și să le consumați în maxim două zile;
Anumite alimente ambalate în borcane sau sticle trebuie păstrate în frigider odată ce au fost deschise.

 

Întotdeauna verificați și urmați indicațiile de depozitare de pe etichetă;

Dacă ați preparat alimente de genul preparatelor reci sau Sandwich-uri și nu intenționați să le mâncați imediat depozitați-le în frigider până doriți să le consumați;

Răciți ceea ce a rămas de la servirea mesei cât de repede puteți (ideal între o oră și două ore) și depozitați-le în frigider. Mâncați aceste alimente în maxim două zile, cu excepția orezului gătit care trebuie consumat într-o zi pentru a evita o toxiinfecție.

Cartofii nepreparați se păstrează cel mai bine în mediu răcoros și uscat, nu în frigider. Atunci când depozitați cartofii în frigider conținutul de zahăr al acestora creste, gătirea lor sub orice formă (coacere, prăjire, gratinare) la temperaturi ridicate putând genera niveluri ridicate de acrilamida, substanță chimică cu potențial cancerigen.

 

O deosebită importantă o constituie depozitarea cărnii:

 

Depozitați carnea crudă în containere bine închise în rafturile de jos ale frigiderului astfel încât să nu poată contamina alte alimente;

Respectați instrucțiunile de depozitare indicate pe etichetă și nu consumați carnea cu termen de valabilitate depășit;

Atunci când gătiți carne și nu intenționați să o consumați imediat, răciți-o cât de repede puteți și refrigerați-o sau congelați-o. Depozitați în frigider, separat, carnea gătită de cea crudă.

 

Pentru siguranță, o modalitate bună este congelarea alimentelor nepreparate sau gătite, având grijă să:

 

Respectați instrucțiunile de congelare și decongelare de pe etichetă;

Decongelați produsele în frigider, astfel încât să nu existe riscul că acestea să se deterioreze dacă stau prea mult la temperatura ambientală.

Puteți să dezghețați la cuptorul cu microunde alimentele pe care intenționați să le gătiți imediat după decongelare.

 

Încercați să preparați carnea în maxim două zile de la decongelare, altfel aceasta se va deteriora asemenea cărnii proaspete.

Atunci când congelați carne crudă și peste dezghețat, o cantitate de” lichid ” se scurge din aceste produse și poate contamina cu microorganisme alte alimente, suprafețe, alte ambalaje de produse, cu care intră în contact.

 

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

 

 

Director  Executiv,

 

 

Dr. Nicolae DUMUȚA

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns