Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SUA

România ar putea scăpa de vize pentru America „cândva în 2025”, după îndeplinirea unor pași suplimentari

România Acceptată în Programul Visa Waiver
Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a declarat că, deși România a îndeplinit condiția tehnică pentru ridicarea vizelor, mai sunt necesari câțiva pași, iar procesul ar putea fi finalizat „cândva în 2025”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România a făcut progrese semnificative în vederea eliminării vizelor pentru Statele Unite, atingând pragul tehnic necesar, dar Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat că procesul va mai necesita câțiva pași, iar dacă totul decurge conform planului, ridicarea vizelor ar putea deveni realitate „cândva în 2025”. Declarația a venit în contextul unui val de entuziasm generat de anunțul ambasadorului României la Washington, Andrei Muraru, conform căruia țara a îndeplinit criteriul esențial pentru includerea în programul Visa Waiver.

 

 

Pe 1 octombrie, ambasadorul Andrei Muraru a anunțat cu optimism că România a îndeplinit condiția tehnică majoră pentru ridicarea vizelor, respectiv scăderea sub pragul de 3% a ratei de respingere a vizelor pentru SUA. Această rată a fost atinsă la finalul anului fiscal american încheiat pe 30 septembrie. Deși guvernul român a privit acest moment ca o victorie, Ambasadoarea Kavalec a subliniat că procesul este unul mai complex și nu se va încheia imediat.

 

 

„Mai sunt necesari câțiva pași importanți pentru a finaliza acest proces”, a spus Kavalec, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. „Dacă toate cerințele vor fi respectate, ne așteptăm ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver în 2025.” Cu toate că această estimare temperează speranțele unei implementări rapide, guvernul român a promis că va continua să urmeze toți pașii necesari pentru a se asigura că țara va intra în program în termenii preconizați.

 

 

Premierul Ciolacu a reafirmat că România este pregătită din punct de vedere tehnic, dar a subliniat importanța vizitei unei echipe de experți americani, programată pentru noiembrie 2024, care va evalua situația la fața locului. Această evaluare va confirma dacă toate cerințele sunt într-adevăr îndeplinite.

România a făcut eforturi considerabile în ultimele decenii pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii săi să poată călători în Statele Unite pentru perioade scurte, de până la 90 de zile, fără a fi nevoie de viză. După Revoluție, România s-a confruntat în mod constant cu dificultăți în a atinge pragul de refuz cerut de sub 3%, însă datele recente arată o scădere la 2,7%, sub limita stabilită de autoritățile americane.

 

 

Ambasadorul Muraru a subliniat că ridicarea vizelor nu va aduce doar un beneficiu simbolic pentru România, ci și unul concret, facilitând legăturile economice și culturale dintre cele două țări. El a menționat, de asemenea, posibilitatea deschiderii unor noi rute aeriene directe între România și SUA, ceea ce ar putea impulsiona comerțul și turismul bilateral.

„A călători fără vize în America nu este doar un privilegiu simbolic, ci aduce beneficii tangibile: vom construi mai multe punți economice și culturale și vom vedea o creștere a oportunităților de colaborare între cele două țări”, a declarat Muraru.

 

 

Deși entuziasmul este mare, ridicarea vizelor nu este încă o realitate imediată. Chiar dacă toate condițiile tehnice vor fi confirmate, este nevoie de o perioadă de implementare, iar procesul birocratic din partea autorităților americane va mai dura câteva luni. Aceasta înseamnă că românii ar putea să călătorească fără viză cel mai devreme în cursul anului 2025, dacă toți pașii procedurali vor fi respectați.

 

 

România rămâne, alături de Bulgaria și Cipru, printre ultimele țări din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver. Autoritățile române și americane vor continua să colaboreze în acest sens, însă mesajul clar este că, deși pragul tehnic a fost atins, drumul către eliminarea completă a vizelor mai presupune câteva etape esențiale.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns