Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România ar trebui inclusă în programul Visa Waiver, ca partener strategic, apreciază Geoană

Mircea Geoană
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mircea GeoanMircea Geoană face o vizită în SUAă face o vizi
Mircea Geoană face o vizită în SUA

Continuarea dialogului politic la nivel înalt între Administraţia SUA şi Guvernul României în această toamnă este extrem de importantă şi de utilă pentru întărirea, aprofundarea şi diversificarea Parteneriatului Strategic, a declarat Mircea Geoană în cadrul întrevederilor avute la Departamentul de Stat al SUA.

El şi-a exprimat speranţa ca, în curând, România şi Polonia să fie incluse în programul Visa Waiver, a reconfirmat importanţa scutului antirachetă şi a întărit invitaţia făcută anterior ca o delegaţie la nivel înalt din partea Pentagonului să participe la lansarea lucrărilor de la Deveselu.

Aflat într-o vizită de lucru în SUA în perioada 2-12 septembrie, senatorul Mircea Geoană a avut o serie de întrevederi la Departamentul de Stat cu Jonathan Moore, Deputy Assistant Secretary pentru Europa Centrală şi de Sud, cu Daniel Fried, Special Envoy for Sanctions al Administraţiei Obama II, cu Amos Hochstein, Deputy Assistant Secretary pentru Energie şi Resurse şi cu Robert Manogue, director în cadrul Biroului pentru Politici Economice şi Mediul de Afaceri.

Cu privire la dezbaterile privind Siria ce au loc zilele acestea atât în SUA, cât şi în Europa, senatorul român a apreciat ca fiind esenţială importanţa pe care SUA o acordă unui front comun al aliaţilor săi în faţa atacurilor cu arme chimice ale regimului Assad. “Este important ca România să vorbească pe o singură voce în problema siriană. Consecvenţa şi predictibilitatea poziţiei noastre ca partener strategic se testează în momente de cumpănă, iar acesta este un astfel de moment”, a declarat Mircea Geoană la finalul întrevederii avute cu Jonathan Moore, potrivit unui comunicat remis vineri Agerpres.

Totodată, pe agenda discuţiilor s-au aflat şi evoluţiile din regiunea noastră, în special cele proeuropene din Republica Moldova şi din Ucraina. În acest sens, Mircea Geoană a discutat cu oficialii americani şi despre implicaţiile relaţiilor ruso-americane, atrăgând atenţia asupra faptului că o îngheţare totală a dialogului dintre cele două state va avea un impact major asupra evoluţiilor regionale.

În cadrul întâlnirilor cu Amos Hochstein şi Robert Manogue, Mircea Geoană a prezentat conceptul ce va fi dezbătut la conferinţa economică organizată de Aspen România în parteneriat cu Guvernul României, Bucharest Forum 2013, ‘România – poarta de intrare a comerţului dinspre Asia către Europa’, în special în contextul primei runde de negocieri ce a avut loc în luna iulie la Washington privind Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

“În contextul dezvoltării acestor două noi ‘rute’ comerciale, Noul Drum al Mătăsii şi TTIP, România poate să îşi rezolve una dintre marile probleme cu care se confruntă – lipsa locurilor de muncă. Dar pentru asta, pentru a ne asigura o creştere economică solidă şi durabilă, pentru a fructifica şansa acestei vaste pieţe de liber schimb, trebuie să îndeplinim câteva condiţii esenţiale legate de infrastructură, logistică şi reputaţie”, a subliniat Mircea Geoană după discuţiile avute cu cei doi oficiali americani.

În contexul reînceperii lucrărilor Congresului american, Mircea Geoană a militat ca România, împreună cu Polonia, să fie incluse cât mai repede în programul Visa Waiver. ‘Ca parteneri strategici, atitudinea faţă de România şi Polonia ar trebui să fie reconsiderată. Am făcut progrese mari în ceea ce priveşte rata de respingere a aplicaţiilor pentru vize şi sper ca acest lucru să se reflecte şi în modul în care Congresul şi Administraţia americană privesc aderarea României şi Poloniei la acest program’, a susţinut senatorul român în cadrul discuţiilor avute.

Mircea Geoană a mai discutat cu oficialii americani despre importanţa unei relaţii transatlantice reenergizate, în care noii aliaţi să ocupe poziţii de influenţă în cadrul instituţiilor europene, transatlantice şi internaţionale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns